torstai 27. kesäkuuta 2013

Ilta-Sanomat: Avi: Turbaanikielto on välillistä syrjintää

Ilta-Sanomat: Avi: Turbaanikielto on välillistä syrjintää 27.6.2013
Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös 25.6.2013
Vähemmistövaltuutettu: Turbaanin kieltäminen linja-autonkuljettajalta syrjintää

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan vantaalaisen bussiyhtiön kuljettajalleen määräämä turbaanikielto on välillistä syrjintää.

Avin mukaan kielto asettaa kuljettajan uskontonsa takia erityisen epäedulliseen asemaan.

Turbaanikiellosta aviin kannellut kuljettaja on uskonnoltaan sikhi. Turbaani on sikheille uskonnollinen symboli, jota käyttävät miehet pitävät sitä päässään aina aamusta iltaan.

Bussiyhtiö Veolia Transport Vantaa perusteli kieltoa työasujen yhtenäisyydellä ja työturvallisuudella.

Avin tarkastuskertomuksen mukaan näennäisesti puoleeton säännös työasuista on tosiasiallisesti syrjivä, koska se edellyttää työntekijän toimivan uskontonsa vastaisesti.

Työnantaja ei myöskään pystynyt osoittamaan, että turbaanilla olisi merkitystä kuljettajan tunnistamisessa kuljettajaksi esimerkiksi järjestyksenvalvontatilanteessa.

Veolia Transportin tulee toimittaa aville syyskuun loppuun mennessä selvitys siitä, mitä se on turbaanikiellon suhteen tehnyt tai aikeissa tehdä.

_________________________

Vähemmistövaltuutettu: Turbaanin kieltäminen linja-autonkuljettajalta syrjintää

Vähemmistövaltuutettu tyytyväinen työsuojeluviranomaisten päätökseen

Turbaanin käytön kieltäminen linja-autonkuljettajalta on yhdenvertaisuuslain mukaista syrjintää. Näin toteaa Etelä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää päätöstä niin sanotussa turbaanitapauksessa merkittävänä linjauksena joka tukee monimuotoisuutta työelämässä.

Paljon julkisuutta saanut tapaus, jossa linja-autonkuljettajaa kiellettiin käyttämästä uskontoonsa liittyvää turbaania työssään, on ratkaistu aluehallintovirastossa. Työsuojelun tarkastuksessa todetaan, että työnantaja on syrjinyt työntekijä välillisesti kieltämällä tätä käyttämästä uskonnollista päähinettä työssään. Tarkastuksessa todetaan, että "näennäisesti puolueettomaksi esitetty työasuohjeistus on johtanut siihen, että työntekijä on tosiasiallisesti asetettu epäedulliseen asemaan uskontonsa perusteella".

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on tyytyväinen päätökseen.

- Tämä päätös edistää merkittävällä tavalla etnisen ja uskonnollisten vähemmistöjen yhdenvertaisuutta Suomessa ja tukee monimuotoisuutta työelämässä. Tämä oli mielestäni ainoa oikea ratkaisu asiassa, Eva Biaudet sanoo.

- Voidaan sanoa maalaisjärjen voittaneen sillä Veolian toimijat esimerkiksi Ruotsissa ovat jo pitkään sallineet turbaanin kuljettajilleen. Päätös toimii erinomaisena ohjeena muille työnantajille.

Tapauksesta kanneltiin myös vähemmistövaltuutetulle, mutta koska vähemmistövaltuutetulla ei ole toimivaltaa käsitellä syrjintää työelämässä, valtuutettu siirsi asian toimivaltaiselle viranomaiselle.