maanantai 27. toukokuuta 2013

Yle: Ulkomaalaispoimijoiden määrä nousee

Yle: Ulkomaalaispoimijoiden määrä nousee 27.5.2013

Suomeen on tulossa tänä kesänä yli 2500 ulkomaalaista marjanpoimijaa. Määrä on lähes kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Poimijoita alkaa tulla Suomeen heinäkuun puolivälissä.

Eniten ulkomaalaisia marjanpoimijoita tulee edellisten vuosien tapaan Thaimaasta. Ukrainasta ja Valko-Venäjältä tulevia on reilut nelisensataa.

Suurin osa poimijoista tulee suoraan Pohjois-Suomeen ja Kainuuseen. Suurista marjanostajista ainoastaan Korvatunturin Marja oy:stä kerrotaan, että poiminta on tarkoitus aloittaa Pirkanmaalta ja edetä sieltä marjasadon mukana pohjoiseen.

Marjapuhelin jälleen käytössä

Heinäkuun 15 päivä eli samaan aikaan kun marjanpoimijoita alkaa tulla, avataan myös Marjapuhelin ja –sähköposti viimevuotiseen tapaan. Marjapuhelimeen soittamalla tai sähköpostilla voi kertoa marjastuksessa kokemistaan epäkohdista..

Viime vuonna puhelimeen tuli marjanpoiminnasta 55 palautetta.

Niistä 21 koski liian lähellä kyliä poimimista, 15 palautetta oli yleistä poimintakäytäntöjen kritiikkiä ja 11 oli sekalaista palautetta muun muassa roskaamisesta, avotulen käytöstä ja liikennekäyttäytymisestä.

Toimintaperiaatteet hyväksytty

Lapissa toimivat marjanostajayritykset ovat tänään maanantaina hyväksyneet marjastusta koskevat toimintaperiaatteet.

Toimintaperiaatteiden tarkoitus on ehkäistä marjanpoimijoiden ja paikallisten asukkaiden mahdollisia ristiriitoja.