keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Yle: Romanialaisperhe kerjää rahaa kotimaassa odottaviin velkoihin

Yle: Romanialaisperhe kerjää rahaa kotimaassa odottaviin velkoihin 8.5.2013

Jyväskylässä pakettiautossa asuvalle ja kerjäämällä rahaa haalivalle perheelle ei ole ollut tarjolla mitään apua. Helsingissä ja Tampereella kerjäläisille on perustettu päiväkeskuksia, joissa he voivat peseytyä ja tehdä ruokaa. Jyväskylässä kerjäävän perheen puhtaus on yksityisen ihmisen suopeuden varassa.

Alina ja Kriste Cantaragiu saapuivat kahden lapsensa kanssa Suomeen maaliskuun alussa. Turusta perheen matka kävi Tampereen kautta Jyväskylään, missä he ovat olleet nyt kuukauden. Perheen kotina on pakettiauto ja työnä haitarinsoitto.

- Ajattelimme, että täällä voimme paremmin tienata rahaa, jota tarvitsemme laskujen maksamiseen Romaniassa, perheen isä Kriste Cantaragiu kertoo.

Perheellä on kotikylässä rakenteilla talo, jonka rakentamiseen perhe on lainannut 1500 euroa. Velalla on armottoman kova korko, ja muutamassa kuukaudessa velkasumma on kasvanut 4000 euroon. Suunnitelmana oli riipiä rahat kokoon Suomessa, mutta toisin on käynyt. Työtä ei ole löytynyt, eikä perhe ole kerjäämällä rikastunut.l

- Saamme 20 - 25 euroa päivässä kokoon. Rahalla joudun tankkaamaan auton ja ostamaan lapsille ruokaa. Taskuun jää ehkä 10 euroa, Kriste Cantaragiu laskee.

Toiveena kotiinpaluu

Elämä Jyväskylässä on perheelle kovaa. Romanialaisilla ei ole oikeutta sosiaalitukeen, eikä kodittomien päiväkeskuksiin pääse lasten kanssa. Ainoa tuki on ollut veli perheineen sekä eräs paikallinen nainen, joka on antanut perheen peseytyä ja levähtää kotonaan. Perheellä ei ole tarkoitus jäädä Suomeen.

- Haluan maksaa laskuni ja saada taloni vapaaksi. Olen kysynyt Suomessa apua ja työtä kaikkialta. Toiveeni on palata takaisin Romaniaan heti, kun voin maksaa velkani ja elää normaalia elämää perheeni kanssa, Kriste Cantaragiu toteaa.

Erityisen tukalaksi perheen tilanteen tekee se, että kolmas lapsi syntyy tämän kuun lopulla.

- Se on normaalia kristityn naisen elämää, lasten saaminen on Jumalan tahto. Kolmas lapsi kasvaa, kuten nämä kaksi vanhempaakin, perheen äiti Alina Cantaragiu sanoo.

"Keski-Suomessa 30 kerjäläistä"

Romaniperheen lapsi saa syntyä suomalaisessa sairaalassa, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä perhe ei tiedä.

Eikä tiedä kukaan muukaan - esimerkiksi poliisilla on hyvin vähän toimivaltaa puuttua tilanteeseen.

- Jos poliisilla on epäilys, että lasten turvallisuus tai terveys ovat uhattuina, poliisi tekee ilmoituksen sosiaaliviranomaisille. Sen jälkeen vastuu ei ole enää poliisilla, vaan sosiaaliviranomaisilla, komisario Olli Hurtta Keski-Suomen poliisista sanoo.

Kerjääminen tai kaupustelu eivät ole järjestyslain mukaan kiellettyjä, mutta ne eivät saa häiritä yleistä järjestystä tai turvallisuutta.

- Pääosa Suomen kerjäläisistä tulee Romaniasta, joka on EU-valtio, ja EU:n sisällä maasta toiseen siirtyminen on luvallista. Poliisi ei voi puuttua heidän oleskeluunsa tai liikkumiseensa täällä, Hurtta toteaa.

Hurtan mukaan Keski-Suomessa on enimmillään liikkunut kerjäläisiä noin 30.

- Samat kerjäläiset liikkuvat maakunnassa useammissa taajamissa. Jyväskylän lisäksi heitä on nähty Jämsässä, Äänekoskella, Keuruulla ja Saarijärvellä.

Mistä on kyse?
- Jyväskylässä romanikerjäläisille ei ole tarjolla mitään apua.
- Helsingissä ja Tampereella muun muassa Diakonissalaitos on auttanut kerjäläisiä.
- Jyväskylässä kerjäläisten tilanteeseen puuttumista hankaloittaa, ettei kukaan tunnu tietävän, kenelle kerjäläisten auttaminen kuuluu.