maanantai 27. toukokuuta 2013

Yle: Kerjäläisten auttaminen pohdinnassa - seurakunta kehottaa pitäytymään ruoka-avussa

Yle Keski-Suomi: Kerjäläisten auttaminen pohdinnassa - seurakunta kehottaa pitäytymään ruoka-avussa 27.5.2013

Kevään edetessä romanikerjäläisten määrä Jyväskylän on kasvanut. Heitä arvellaan olevan 30-40. Jyväskylän seurakuntaan on tullut viime aikoina puheluita, joissa soittajat ovat olleet huolissaan joidenkin kerjäläisten kohtalosta.

Ulkomailta tulleet eivät kuulu suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, sillä EU:lla ei ole yhteistä sosiaaliturvaa. Osa kerjäläisistä on Romaniasta, osa Bulgariasta.

Erityisesti huolta jyväskyläläisissä on herättänyt perhe, jonka äiti on raskaana

Paikallinen vapaaehtoinen on majoittanut perheen. Romanikerjäläiset eivät itse ole ottaneet Jyväskylän seurakuntaan yhteyttä.

Välittäminen näkyy seurakunnassa

Jyväskylän seurakunnan diakonian työalasihteeri Heini Lekander on ilahtunut siitä, että kanssaihmisistä yhä välitetään.

- Huolen herääminen lähimmäisestä on hieno asia. Moni ei tiedä, että EU:lla ei ole yhteistä sosiaaliturvaa. Romanikerjäläiset eivät siten ole saman sosiaaliturvan piirissä kuin suomalaiset, Lekander sanoo

Yhteistä linjaa suunnitellaan

Heini Lekanderin mukaan Jyväskylän kaupungin, Katulähetyksen, Poliisin ja seurakunnan olisi hyvä tehdä kerjäläisasiassa yhteistyötä, ja pohtia käytännön pelisääntöjä näiden ihmisten auttamiseksi.

Yhteinen palaveri onkin suunnitteilla.

Ruoka-apu paras apu

Esimerkiksi Helsingissä Diakonissalaitos tarjoaa romaneille päiväkeskuksen palveluita: mahdollisuuden syödä ja peseytyä. Jyväskylän seurakunnalla vastaavaan ei ole mahdollisuutta, koska sen resurssit ovat huomattavasti pienemmät. Aseman pysäkiltä kerjäläiset voivat saada kahvia ja voileipää.

Heini Lekander kannustaa jyväskyläläisiä pitäytymään ruoka-avun antamisessa kerjäläisille.

- Romanikerjäläisten takana voi olla rikollisuutta, joten taloudellinen apu saattaa päätyä muiden kuin kerjäläisten itsensä hyödyksi, Lekander muistuttaa.