torstai 16. toukokuuta 2013

Yle: Katse kääntyy ulkomaille, kun omat osaajat puuttuvat

Yle: Katse kääntyy ulkomaille, kun omat osaajat puuttuvat 16.5.2013

Projektipäällikkö Riitta Lehtisalo Bothnia-Work -projektista kertoo, että ensin paikkaa yritetään täyttää kotimaisen ja sitten Suomessa asuvan ulkomaalaisen työvoiman turvin. Terveysalan osaajia ei kuitenkaan löydy tarpeeksi omasta takaa.

Espanjasta houkuteltiin viime vuonna kymmenkunta hoitajaa töihin Vaasaan. Kokemukset ovat olleet hyviä. Yliopistossa koulutetut hoitajat ovat oppineet hyvin suomen kielen ja työtehtävät. Kotoutumisen kanssa ei ole sujunut yhtä hyvin.

- Vaikka minä kerroin heille etukäteen, että asuinkaupunki on pieni, pienuus yllätti heidät silti. Ystävistä on pulaa ja vapaa-ajan tekemisestä, summaa projektipäällikkö hankkeen varjopuolia.

Kova hammaslääkärivaje

Nyt Espanjasta houkutellaan samalle alueelle sekä Pietarsaareen hammaslääkäreitä. Heistä taas on Euroopan mittainen pula, joten näitä osaajia on ollut hankala saada Suomeen. Silti tavoitteena on, että heitä nähtäisiin työpaikoilla harjoittelemassa jo lokakuussa.

Laajan Kokkolan alueelle tarvittaisiin johtavan ylihammaslääkärin Martti Liljan mukaan nykyistä enemmän hammaslääkäreitä. Heidän palkkaamiseensa ei kuitenkaan ole tarpeeksi resursseja. Lilja toteaa, että Kokkolaan löytyisi tarvittaessa myös kotimaisia osaajia, sillä koulutuspaikka Oulu on tarpeeksi lähellä.

Unkarista lääkäreitä

Keski-Pohjanmaalla potilaat ovat saaneet tutustua unkarilaisiin lääkäreihin viime vuodesta lähtien. Jyta-alueelle Lestin- ja Perhonjokilaaksoihin on rekrytoitu viime vuodesta lähtien kymmenkunta lääkäriä ja yksi hammaslääkäri Unkarista.

Palvelujohtaja Pirkko Härkönen pohtii, että alueella on pula hammaslääkäreistä. Bothnia Workin projekti tuoda espanjalaisia hammaslääkäreitä maahan on kiinnostava, mutta saattaa kuitenkin Jytan osalta jäädä väliin. Osaajia on tuotu jo Unkarista, joten uuden kieli- ja kulttuuriryhmän edustajien rekrytointi voisi olla hämmentävää.

Pitkä perinne keskussairaalassa

Keskussairaalassa Kokkolassa on työskennellyt jo 1980-luvusta lähtien ulkomaalaistaustaisia lääkäreitä. Heitä on tullut muun muassa Virosta, nyttemmin myös Unkarista. Osaajia ei ole haravoitu keskitetysti, he ovat hakeutuneet töihin omin neuvoin.

Johtajaylilääkäri Sakari Telimaa arvioi, että isoihin kampanjoihin ei tarvitse mennäkään nyt, vaan virkoja on saatu täytettyä hyvin muutenkin.

Hallintoylihoitaja Pirjo-Liisa Hautala-Jylhä toteaa, että sairaanhoitajapulaa ei näköjään pystytä helpottamaan kotimaisin voimin. Sairaanhoitopiirissä on katsottu kiinnostuneena Vaasaan päin, jossa viime vuonna rekrytoitiin kymmenkunta hoitajaa Espanjasta. Kokemukset ovat ilmeisesti olleet hyviä, mutta vastaavaa ei silti suunnitella.

"Tänne kannattaa tulla"

Kokkolan terveyskeskuksen vuodeosastolla työskentelee tällä hetkellä useita ulkomaalaistaustaisia lääkäreitä.

Yksi pisimpään töitä osastolla tehneistä on romanialaistaustainen Marilena Saukkosaari. Hän on asunut Suomessa 15 vuotta ja työskennellyt vuodeosastolla kahdeksan vuotta. Nyt erikoistumisalana on parantumattomasti sairaiden palliatiivinen hoito.

Jo Romaniassa lääkärin ammattiin valmistunut Saukkosaari kävi aikanaan Suomessa pitkälliset suomen kielen kurssit sekä pätevöityi ammattiin opiskelemalla lisää ja suorittamalla testejä.

- Rankat kurssit auttoivat ymmärtämään, miten tätä työtä Suomessa tehdään. Sairaudet eri maissa voivat olla samoja, mutta niiden hoitotavat erilaisia, tiivistää Suomeen puolison perässä aikanaan saapunut Saukkosaari.

Hän sanoo, ettei ole kokenut syrjintää tai huonoa kohtelua. Siksi hän suosittelee uskaltautumaan tänne töihin.

- Tänne kannattaa tulla, koska Suomessa on hyvä olla. Täällä on turvallista ja täällä otetaan hyvin vastaan ulkomaalaiset ihmiset. Se on itsellekin rikastuttava kokemus, kehuu itsensä kokkolalaiseksi tunteva Saukkosaari.