maanantai 13. toukokuuta 2013

Turun Sanomat: Työmarkkinajärjestöt vastustavat vähemmistövaltuutetun oikeutta puuttua yksittäistapauksiin

Turun Sanomat: Työmarkkinajärjestöt vastustavat vähemmistövaltuutetun oikeutta puuttua yksittäistapauksiin 13.5.2013

Työmarkkinajärjestöt vastustavat yksissä tuumin sitä, että vähemmistövaltuutettu saisi puuttua yksittäistapauksiin työelämässä tapahtuvassa syrjinnässä. Näin kerrotaan vähemmistövaltuutetun toimistosta.

Yhdenvertaisuuslain esitys on lausuntokierroksella, mutta edelleenkään vähemmistövaltuutetulle ei haluta antaa suurempia valtuuksia työelämään liittyvissä syrjintätapauksissa.

–  Emme siis saa kysyä yksittäistapauksissa yksittäiseltä työnantajalta tapauksesta, esimerkiksi tässä turbaanitapauksessa yksittäiseltä bussifirmalta, kertoo tiedottaja Maria Swanljung.

Vähemmistövaltuutetun toimistoa on moitittu hiljaisuudesta asian käsittelyssä.

Swanljungin mukaan tässä on suuri ero muihin maihin verrattuna. Hänen mukaansa tilastot kertovat, että Suomessa puututaan vähemmän työelämäsyrjintään kuin muissa Euroopan maissa.

– Meillä tasa-arvovaltuutetulla on enemmän sananvaltaa ja tietosuojavaltuutetunkin kanssa tehdään paljon yhteistyötä, Swanljung toteaa.

Swanljungin mukaan toimistolla on useimmiten käytössään ”pehmeät” keinot eli muutamilla puhelinsoitoilla ja keskusteluilla on saatu muutoksia aikaan. Esimerkkinä hän mainitsee vakuutustapauksen muutama vuosi sitten. Vastaanottokeskuksesta omaan asuntoon muuttavalta ulkomaalaiselta oli evätty kotivakuutus sillä perusteella, että pitäisi olla Suomen kansalainen vakuutuksen saadakseen. Vähemmistövaltuutetun toimiston soitteluiden jälkeen vakuutusyhtiö pyörsi kantansa ja ohjeisti kaikki paikallistoimistonsa.