perjantai 17. toukokuuta 2013

Salon Seudun Sanomat: Asukasluku maahanmuuton varassa

Salon Seudun Sanomat, pääkirjoitus: Asukasluku maahanmuuton varassa 17.5.2013

Salon väkiluvun lasku pysähtyi huhtikuussa ainakin tilapäisesti. Pelättyä massamuuttoliikettä ulos kaupungista ei tammi-maaliskuussakaan näkynyt, vaan asukasluvun muutos on ollut tänä vuonna toistaiseksi maltillista.

Viime vuonna Salon nettomenetys oli yli 400 ihmistä.

Huhtikuulta Salo näyttäisi kirjaavan jopa pienoisen nettomuuttovoiton. Tämä johtuu kuitenkin maahanmuutosta, eikä sen perusteella ole vedettävissä johtopäätöksiä puoleen tai toiseen.

Pitemmällä jänteellä muuttoliikettä ohjaa työpaikkakehitys Salossa ja muualla.

SALOSSA asui Väestörekisterikeskuksen mukaan huhtikuussa 54 800 ihmistä.

Maahanmuuttajat ovat jo vuosia toimineet vaa´ankielenä Saloon ja Salosta pois muuttavien ihmisten määrällisessä suhteessa. Nelisen prosenttia Salossa asuvista ihmisistä on ulkomaiden kansalaisia.

Koko 2010-luvulla Saloon on muuttanut enemmän ulkomaalaisia kuin täältä on lähtenyt. Tämä nettomuuttovoitto jatkui kuluvan vuoden ensimmäisellä ”kvartaalillakin” kaupungin huonosta työpaikkakehityksestä huolimatta.

HUHTIKUUSSA noustiin maahanmuuttajien ansiosta hiukan plussalle, mutta tammi-maaliskuussa Salon muuttotappiokehitys kokonaisuutena jatkui. Kuntien välisessä eli maan sisäisessä muuttoliikkeessä Salon nettotappio oli kolmessa kuukaudessa vajaat sata henkilöä.

Salosta muutti ja Saloon tuli vuoden alkukuukausina satoja ihmisiä, joten liikehdintää oli kuitenkin kumpaankin suuntaan.

Muuttotappion pienuus johtunee osin siitä, että työpaikkatarjonta on muual-
lakin maakunnassa heikkoa. Tyhjän päälle ei haluta muuttaa, etenkään jos asuntoa on vaikea saada Salossa kaupaksi.

ULKOMAALAISTEN tulo ehkäisee Salon asukasluvun laskua, mutta lisää toisaalta kaupungin taloudellisia paineita.

Salon seutukunnassa oli maaliskuun lopulla yli 400 työikäistä työtöntä maahanmuuttajaa. Ryhmä kasvoi vuodessa peräti 60 prosenttia, eli sen työllistyminen on surkeassa taloustilanteessa vielä vaikeampaa kuin kantaväestön.

Mikäli Salon työpaikkatilanne pysyy kauan nykyisellä huonolla tolalla, on todennäköistä, ettei maahanmuuttokaan pitkään kaupungin väkilukua kannattele.