maanantai 13. toukokuuta 2013

MTV3: Kesäksi saapuu vielä satoja kerjäläisiä

MTV3: Kesäksi saapuu vielä satoja kerjäläisiä 13.5.2013
MTV3: Tampereen kerjäläisille huoltopiste

Pääkaupunkiseudulle odotetaan kesäksi vielä vähintään pariasataa romanikerjäläistä. Parhaillaan romanikerjäläisiä on seudulla arviolta noin 300, Helsingin Diakonissalaitokselta kerrotaan.

– Tämä on vähän enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Uutena ryhmänä ovat Etelä-Euroopasta tulleet työnhakijat, sanoo Helsingin Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Pekka Tuomola.

Viime kesänä pääkaupunkiseudulla oli enimmillään noin 500 romanikerjäläistä. Tänä kesänä määrä voi olla jonkin verran suurempikin.

Tuomolan mukaan viime kesän romaneista vähän yli puolet saapui Bulgariasta. Tällä hetkellä enemmistö seudun romanikerjäläisistä on Romaniasta.

– Bulgariasta tullaan perhekunnittain omilla autoilla vasta lasten koulun loputtua, Tuomola selittää.

Majoitusta autoissa

Suurin osa romanikerjäläistä poistuu talveksi Suomesta.

– Koko talven täällä on ollut ehkä 30-40 romania. Keskitalvella osa heistä on joutunut nukkumaan jopa ulkona.

Enemmistö romanikerjäläisistä majoittuu Tuomolan mukaan nyt autoissa. Kalasataman romanileiri purettiin kesän 2011 lopussa, ja romanikerjäläisille ei järjestetä majoitusta.

-------

MTV3: Tampereen kerjäläisille huoltopiste

Tampereen seurakuntien diakoniakeskus avaa kesäksi kerjäläisille huoltopisteen.

Piste aukeaa tällä viikolla, ja se on avoinna kaksi tuntia kahdesti viikossa.

– Kerjäläiset saavat mahdollisuuden peseytyä ja pestä pyykkiä. Mahdollisesti jakoon tulee myös elintarvikekasseja. Tarkoituksena on lisäksi jakaa lahjoitusvaatteita, kertoo Tampereen seurakuntayhtymän diakoniajohtaja Matti Helin.

Helinin mukaan Tampereella on tällä hetkellä noin 30 EU-maista tullutta kerjäläistä.

– Olemme varautuneet siihen, että määrä kaksinkertaistuu.

Aiemmin vastaava toimipiste on ollut jo Helsingissä. Helinin mukaan Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa tehdäänkin yhteistyötä, ja Helsingistä annetaan Tampereen huoltopisteelle tarvittaessa puhelintulkkausta.

– Meillä on sellainen tuntuma, että kerjääminen on vakiintunut ilmiö ja ajattelemme, että autamme yksilöitä, Helin kertoo.

Helsingin romanikerjäläisille suunnatussa päiväkeskus Hirundossa voi muun muassa peseytyä, syödä omia ruokia ja käyttää tietokonetta.