torstai 23. toukokuuta 2013

MTV3: Bussiyhtiö etsii aplodeja todistanutta kuljettajaa

MTV3: Bussiyhtiö etsii aplodeja todistanutta kuljettajaa 23.5.2013
MTV3: Bussiyhtiö kertoo saaneensa vahvistuksen rasistisesta välikohtauksesta
Helsingin Sanomat: Tarina rasistista bussissa edelleen vahvistamatta
MTV3: Pakolaisapu: Rasismiin puuttuminen ei vaadi sankaritarinoita
Helsingin Uutiset: Onko tässä uusi ”Enkeli-Elisa” – helsinkiläispojan tarina löytyy useina versioina verkosta

Bussiyhtiö Pohjolan Liikenne ei ole tähän aamuun mennessä onnistunut saamaan yhtiönsä kuljettajalta vahvistusta viime perjantaina tapahtuneeksi kerrottuun välikohtaukseen liittyen.

MTV3 Uutiset ja useat muut mediat kertoivat eilen, miten bussin 58 matkustajat olivat antaneet spontaanit aplodit rasistin anteeksipyynnölle Helsingin Pasilassa. Useiden tiedotusvälineiden pyynnöstä Pohjolan liikenne on päättänyt soittaa kaikki mahdolliset kuljettajat läpi, jotta tapaukselle saataisiin vahvistus.

– Nyt on soitettu läpi puolen tusinaa, ja soittorumba jatkuu vielä. Osa on sairauslomalla, eikä vastaa vapaa-aikanaan puhelimeen, joten ihan aukoton selvityksemme ei vielä ole, kertoo hallintopäällikkö Thomas Björklund.

– Toistaiseksi kukaan ei ole tunnistanut episodia. Selvittely jatkuu vielä siltä osin.

Taustalla on nuoren miehen laajalle levinnyt Facebook-päivitys, jossa hän kertoo maksaneensa häntä pysäkillä rasistisesti solvanneen miehen lipun, kun tämä oli unohtanut lompakkonsa kotiin. Tämän jälkeen solvaaja oli esittänyt hyväntekijälleen anteeksipyynnön.

Pohjolan liikenteen mukaan mahdollisuudet kyseisen bussin kuljettajan löytymiseen paranisivat, jos tapahtuman tarkka kellonaika pystyttäisiin selvittämään.

MTV3 Uutiset ei ole tänään tavoittanut tapauksesta kertonutta helsinkiläismiestä.

-------

MTV3: Bussiyhtiö kertoo saaneensa vahvistuksen rasistisesta välikohtauksesta

Pohjolan liikenteen mukaan yksi yhtiön työntekijöistä on ilmoittanut todistaneensa perjantaina ajamallaan vuorolla nuoren helsinkiläismiehen kertomaa välikohtausta.

Hallintopäällikkö Thomas Björklund kertoo, että henkilö otti yhteyttä oma-aloitteisesti sen jälkeen, kun hän oli julkisuudesta saanut tiedon, että häntä etsitään Ricky Ghansahin kertomuksen vahvistamiseksi.

- Kuljettaja ei itse halua tulla julkisuuteen, mutta pyysi välittämään tiedon, Björklund kertoo MTV3:lle.

Björklund kuitenkin myöhemmässä puhelussa toteaa, että tieto on peräisin sähköpostista, jonka lähettäjä on tuntematon.

Bussikuljettajan viestin mukaan matkustajat todella puhkesivat spontaaneihin aplodeihin, kun todistivat rasistisia solvauksia syytäneen miehen anteeksipyyntöä sen jälkeen, kun solvauksen kohteeksi joutunut Ghansah oli maksanut tämän lipun.

*Juttua päivitetty kello 13.15: Yhtiö ilmoitti MTV3:lle, ettei vahvistuksen antajan henkilöllisyyttä pystytä varmentamaan yhtiön työntekijäksi.

_____________________________________

Helsingin Sanomat: Tarina rasistista bussissa edelleen vahvistamatta

Helsinkiläisen Ricky Ghansahin kuvaus välikohtauksesta, jossa Ghansah viime perjantaina maksoi häntä bussipysäkillä rasistisesti solvanneen miehen bussilipun, on edelleen vailla toista lähdettä.

Helsingin Sanomat ja useat muut tiedotusvälineet ovat uutisoineet tapauksesta sen jälkeen, kun Ghansahin yhteisöpalvelu Facebookiin kirjoittama kuvaus tapahtumien kulusta lähti leviämään laajasti. Uutiset perustuivat pelkästään Ghansahin kertomaan.

Uutisten julkaisun jälkeen muun muassa Helsingin Sanomat on yrittänyt saada vahvistettua tapahtumia toisesta lähteestä. Ghansahin mukaan bussin muut matkustajat olivat taputtaneet hänelle sen jälkeen, kun solvauksia esittänyt mies pyysi Ghansahilta anteeksi bussissa. Toistaiseksi muita bussissa olleita matkustajia ei ole löytynyt.

Ghansah kertoi HS:lle keskiviikkona, että välikohtaus tapahtui hänen noustessaan Länsi-Pasilassa itään matkanneeseen bussiin 58. Ajankohdaksi Ghansah muistaa perjantai-illan kello 18–21.

Muun muassa HS on pyytänyt reittiä liikennöivää Pohjolan Liikennettä kysymään linjaa 58 perjantai-iltana ajaneilta kuljettajilta, olivatko he kyseisessä bussissa. Pohjolan Liikenteen edustaja kertoi tavoittaneensa torstain aikana yli puolet kysymykseen tulevista kuljettajista, eikä yksikään sanonut tietävänsä tapauksesta.

Selvittelyt keskeytyivät torstaina, kun Pohjolan Liikenteen hallintopäällikkö Thomas Björklund sai sähköpostiviestin, jonka kirjoittaja kertoi olevansa yhtiön kuljettaja, mutta haluavansa pysyä nimettömänä. Björklundin mukaan kirjoittaja kertoi olevansa kyseisen bussin kuljettaja, joka haluaa vahvistaa paljon julkisuutta saaneen kertomuksen, mutta pysyä nimettömänä myös yhtiön sisällä.

Björklundin mukaan viestin sisällöstä ei selviä, onko sen lähettäjä todella Pohjolan Liikenteen kuljettaja. Asian selvittely yhtiössä loppuu kuitenkin tällä erää tähän, eikä esimerkiksi tavoittamatta jääneitä kuljettajia aiota soittaa läpi.

Jos kyseisen sähköpostiviestin todella lähetti kuljettaja, joka halusi panna pisteen epäilyille Ghansahin tarinan todenperäisyydestä, hän ei valitettavasti onnistunut tavoitteessaan. Nimettömän viestin voi lähettää kuka tahansa.

Olitko kyseisessä bussissa tai bussipysäkillä? Ota omalla nimelläsi yhteyttä Helsingin Sanomiin osoitteeseen matti.tyynysniemi@hs.fi. Tapauksen vahvistaminen ei edellytä haastattelun antamista.

______________________________________

MTV3/STT: Pakolaisapu: Rasismiin puuttuminen ei vaadi sankaritarinoita

Suomen Pakolaisapu ihmettelee rasismikeskustelun lipeämistä sankaritarinoiden hehkutteluksi.

Yhdistys julkaisee viikon ajan nettisivuillaan maahanmuuttajien kertomia arjen tositarinoita rasismiin reagoinnista.

– Tällainen puuttuminen ei ole välttämättä mitenkään juhlallista, pakolaisavun tiedottaja Anna-Reetta Korhonen kertoo.

Sosiaalisessa mediassa on herättänyt viime päivinä suurta huomiota helsinkiläisen Ricky Ghansahin kertomus bussirasistista. Facebookissa kertomansa mukaan Ghansah oli näpäyttänyt häntä bussipysäkillä solvannutta miestä maksamalla hänen lippunsa ja vaatimalla anteeksipyynnön. Episodin päätteeksi bussin matkustajat puhkesivat spontaaneihin aplodeihin.

Ghansahin näyttävästi uutisoidulle kertomukselle ei ole saatu toistaiseksi vahvistusta mistään muualta, vaikka moni tiedotusväline on yrittänyt. Kertomus muistuttaa myös ainakin vanhaa jo 90-luvulla ulkomailla kiertänyttä urbaanilegendaa rasistisesta lentomatkustajasta.

Korhonen ei halua ottaa mitään kantaa Ghansahin kertomuksen todenperäisyyteen.

– Riippumatta siitä, että onko se urbaanilegenda tai mikä sen totuuspohja on, se on totta, että me kuulemme koko ajan siitä, että maahanmuuttajat ja romanit kokevat paljon rasismia julkisissa tiloissa. Korhosen mukaan rasismia esiintyy varsinkin bussipysäkeillä, junissa, baareissa ja metroasemilla.

Taputtajat puuttuvat

Korhosen mukaan Pakolaisavussa on kuultu toisaalta paljon myös myönteisiä tarinoita ohikulkijoiden puuttumisesta näkemiinsä solvaustilanteisiin.

Rasismiin puuttuminen voi Korhosen mukaan olla esimerkiksi arkista keskustelemista uhrin kanssa, tai tuen osoittamista menemällä seisomaan hänen viereensä. Arjen tositarinat eivät kuitenkaan ole välttämättä sellaisia, joissa kaikki rupeavat taputtamaan ympärillä.

– Onko meidän yhteiskunnassamme jotain semmoista, että tarvitsemme melkein tämmöisen sadunomaisen tarinan, ennen kuin se vetoaa meihin, Korhonen kysyy.

___________________________________

Helsingin Uutiset: Onko tässä uusi ”Enkeli-Elisa” – helsinkiläispojan tarina löytyy useina versioina verkosta

Keskiviikkona sosiaalisessa mediassa sai valtavasti huomiota helsinkiläisen, ulkomaalaistaustaisen nuorukaisen Facebook-päivitys, jossa hän kertoi maksaneensa hänelle rasistisesti huudelleen henkilön matkan bussissa. Sankarilliselta vaikuttavaan tapaukseen tarttuivat heti myös useat tiedotusvälineet, muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja MTV3.

Hyvin nopeasti tarinan todenperäisyys alkoi kuitenkin herättää epäilyksiä, sillä vastaavanlaisia tarinoita rasistiseen käytökseen puuttumisesta julkisessa kulkuneuvossa löytyy englanniksi useina versioina.

Eräässä versiossa matkustaja käski huonosti käyttäytyvän ja kuskille räyhänneen pariskunnan poistumaan bussista. Tämän jälkeen bussin matkustajat puhkesivat spontaaneihin aplodeihin.

Myös helsinkiläispojan tarinan mukaan muut matkustajat taputtivat, kun nuorukainen maksoi lompakkonsa ja lippunsa unohtaneen huutelijan matkalipun, ja bussi pääsi liikkeelle.

Poika kertoi, että kyse oli linjan 58 bussista, joka oli matkalla Pasilasta Kalasatamaan. Linjaa liikennöi Pohjolan Liikenne, jolta Yle yritti keskiviikkona kysellä tietoja tapauksesta. Bussiyhtiöllä tietoja ei ollut, eikä myöskään kukaan bussin matkustaja ole ilmoittautunut silminnäkijäksi.

Ylen toimittaja–uutispäällikkö Jarno Liski kertoi torstaina Twitterissä tavoitelleensa tarinan kertonutta poikaa.

Liskin mukaan poika ei osaa kertoa sattumukselle tarkempaa aikaa, kuin (viime perjantaina) kello 18–21. Yle on pyytänyt Pohjolan Liikennettä käymään tältä pohjalta läpi linjaa 58 ajaneet kuljettajat.