tiistai 14. toukokuuta 2013

Karjalainen: Lieksan sosiaalijohtajan kunnianloukkaussyyte hylättiin

Karjalainen: Lieksan sosiaalijohtajan kunnianloukkaussyyte hylättiin 14.5.2013

Lieksan vt. sosiaalijohtajalle Soile Syrjäläiselle, 59, Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa kahden lieksalaismiehen puolesta esitetty rikossyyte törkeästä kunnianloukkauksesta hylättiin. Samalla hylättiin molempien miesten puolesta esitetyt 2  000 euron korvausvaatimukset kärsimyksestä.

Virallinen syyttäjä päätti jo viime syksynä, ettei Syrjäläistä syytetä, mutta 37- ja 30-vuotiaat miehet lähtivät peräämään kunniaansa ja korvauksia yksityisoikeudellisella vaatimuksella. Vaatimusten pohjana oli sanomalehti Karjalaisessa viime vuoden toukokuussa julkaistu haastattelu, jossa Syrjäläisen väitettiin kertoneen saaneen jopa suoranaisia tappouhkauksia ja jonkun uhkailijan sylkeneen hänen päälleen.

Samoihin aikoihin oli tuomittu useita "mamukeskustelu ilman sensuuria (Lieksa)" -ryhmän jäseniä käräjillä vankeuteen ja sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yksi silloin tuomituista oli nyt kannetta viritellyt mies. Myös toinen kanteen nostanut joutui syytteeseen, joka hylättiin hänen osaltaan.

Miehet väittivät, että Syrjäläinen oli antanut perätöntä tietoa Karjalaisen toimittajalle väittäen heitä solvaajiksi ja uhkaajiksi. Kanteen mukaan miehet eivät ole millään tavalla uhanneet sosiaalijohtajaa tai kirjoittaneet hänelle netin kautta törkeyksiä.

Syrjäläinen kiisti leimaamisväitteen ja sanoi jutun tehneen toimittajan kirjoittaneen tekstiin omia päätelmiään. Kantajien juridinen avustaja ei puolestaan uskonut kokeneen, sittemmin edesmenneen rikos- ja oikeustoimittajan tehneen paikkansa pitämättömiä päätelmiä ja lisäyksiä.

Oikeus totesi toimittajan käyttäneen jutussaan myös muualta saamaansa tietoa, eikä jutun sisällön perusteella saa riittävää näyttöä nimenomaan Syrjäläisen lausumista.

Kantajien avustaja piti epäiltyä kunnianloukkausta törkeänä tekomuotona joukkotiedotusvälineen kautta tapahtuneen tiedon levittämisen takia.