torstai 23. toukokuuta 2013

Ilta-Sanomat: Poliisi varoittaa: Älä jätä edes tuuletusikkunaa auki - kesä villitsee ulkomaalaiset rikoskoplat

Ilta-Sanomat/STT: Poliisi varoittaa: Älä jätä edes tuuletusikkunaa auki - kesä villitsee ulkomaalaiset rikoskoplat 23.5.2103

Poliisi uskoo ulkomaalaisten varasryhmien määrän lisääntyvän kesällä, ja varoittaa varsinkin avoimista ikkunoista.

Poliisi on ottanut tämän kevään aikana Suomesta kiinni 2–3 ulkomaalaista varasryhmää, joita epäillään useista kymmenistä asuntomurroista.

Rikoskomisario Kari Pasanen eteläisestä poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen (PTR) rikostiedusteluyksiköstä arvioi, että ulkomaisten rikollisryhmien määrä tulee lisääntymään kesällä.

Suunnitelmalliset ulkomaalaiset asuntomurtoja keikkailevat ryhmät eivät tyypillisesti varasta televisioita tai muuta vaikeasti mukaan otettavaa.

Ne keskittyvät helposti piilotettavaan saaliiseen, kuten koruihin, kultaan ja rahaan. Ryhmät saattavat tarkkailla tiettyä aluetta ja etsiä tietoisesti esimerkiksi koteja, joista asukkaat ovat poissa. Saaliin saatuaan ryhmä vaihtaa paikkakuntaa tai maata.

Suomessa tehtiin viime vuonna kaikkiaan 2 300 asuntoihin kohdistunutta törkeää varkautta tai törkeän varkauden yritystä.

Jotain suuntaa ulkomaalaisten osuudesta tilastoissa kertoo se, että viime kesänä tehdyistä asuntomurroista tuomion saaneet liettualaismiehet tekivät kahden Suomen-reissunsa aikana noin 170 pääasiassa omakotitaloon kohdistunutta murtoa tai sen yritystä.

Tehovalvontaa tulossa

Suomeen on hyvät laivayhteydet sekä Tallinnasta että Tukholmasta. Suurin osa ulkomaisista asuntomurtoja tekevistä ryhmistä saapuukin Suomeen lähialueilta, kuten Baltian maista. Samat rikolliset saattavat vierailla Suomessa eri kokoonpanoilla.

Poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos pyrkivät pysäyttämään liikkuvia rikollisia erityisillä tehovalvontajaksoilla. Suunnitelmissa on järjestää torjuntaiskuja esimerkiksi satamissa. Yhteistyötä tehdään myös kansainvälisesti rikollisten kotimaan sekä Europolin ja Interpolin kanssa.

Rikoskomisario Kari Pasanen peräänkuuluttaa myös ihmisten maalaisjärkeä.

Esimerkiksi tuuletusikkunoita ei pitäisi jättää auki työpäivän ajaksi. Lomien aikana tulisi huolehtia siitä, että koti näyttää asutulta: postilaatikot eivät täyty ja nurmikko on siisti. Erityisen houkuttelevat esineet, kuten korut kannattaa säilyttää piilossa.