keskiviikko 29. toukokuuta 2013

HS: Ulkomaalaiset eivät vie töitä suomalaisten nenän edestä

Helsingin Sanomat, mielipide: Ulkomaalaiset eivät vie töitä suomalaisten nenän edestä 29.5.2013
Helsingin Sanomat, mielipide: Maa­rit Feldt-Ran­ta: Suomeen ei kaivata kaksia työmarkkinoita 26.5.2013

Kan­san­edus­ta­ja Maa­rit Feldt-Ran­ta (sd) jat­kaa SAK:n lin­joil­la vas­tus­taes­saan (HS Mie­li­pi­de 26. 5.) EU:n ul­ko­puo­lel­ta rek­ry­toi­ta­vien työ­lu­pa­käy­tän­nön jär­keis­tä­mis­tä puo­lus­ta­mal­la ny­kyis­tä by­rok­ra­tiaa. Hän maa­laa uh­ka­ku­vaa kak­sis­ta työ­mark­ki­nois­ta ja puo­len mil­joo­nan suo­ma­lai­sen työ­voi­ma­re­ser­vis­tä, jo­ta nä­mä Suo­meen EU:n ul­ko­puo­lel­ta saa­pu­vat työn­te­ki­jät en­ti­ses­tään kur­jis­ta­vat. Kir­joi­tus vaa­tii muu­ta­man ti­las­to­lu­vun, jot­ta lu­ki­jat ym­mär­täi­si­vät esi­te­tyn on­gel­man suh­teel­li­suu­den.

Elin­kei­no­elä­mä ei ole vaa­ti­nut työ­lu­vis­ta vaan tur­has­ta by­ro­kra­tias­ta luo­pu­mis­ta, jo­ta saa­ta­vuus­har­kin­nas­ta luo­pu­mi­nen to­del­li­suu­des­sa on. Noin 5 000 ul­ko­maa­lais­ta sai vii­me vuon­na Suo­mes­ta työ­pai­kan ja ha­ki työ­lu­paa.

Us­koo­ko kan­san­edus­ta­ja Feldt-Ran­ta to­sis­saan, et­tä he ovat vie­neet Suo­men puo­len mil­joo­nan hen­ki­lön työ­voi­ma­re­ser­vil­tä työ­pai­kan ja toi­meen­tu­lon? Mi­nä en us­ko. Näis­tä ul­ko­maa­lai­sis­ta li­säk­si noin tu­hat oli eri­tyi­sa­sian­tun­ti­joi­ta, ur­hei­li­joi­ta tai val­men­ta­jia, joi­ta saa­ta­vuus­har­kin­ta ei edes kos­ke.

Huo­li työ­eh­to­jen pol­ke­mi­ses­ta on myös täy­sin liioi­tel­tua. Työ­lu­val­la Suo­mes­sa työs­ken­te­le­vät ovat pa­rem­man val­von­nan pii­ris­sä kuin EU:n si­säl­tä tul­leet ja jo­pa kan­ta­väes­tö, sil­lä työ­lu­pa­ha­ke­muk­ses­sa on ai­na kir­jal­li­ses­ti mai­nit­ta­va palk­ka, so­vel­let­ta­va työ­eh­to­so­pi­mus ja muut työeh­dot. Ruot­sin am­mat­ti­liit­to­jen ko­ke­muk­sia ei voi siir­tää Suo­meen. Tar­koi­tus­ha­kui­sen ul­ko­maa­lais­ten työn­te­ki­jöi­den ja suo­ma­lais­ten työt­tö­mien vas­tak­kain­aset­te­lun si­jaan tu­lee kes­kit­tyä to­del­lis­ten on­gel­mien hoi­toon.

Riit­ta Wärn
maa­han­muut­to­po­li­tii­kan asian­tun­ti­ja
Elin­kei­no­elä­män kes­kus­liit­to EK

_____________________________________

Helsingin Sanomat, mielipide: Maa­rit Feldt-Ran­ta: Suomeen ei kaivata kaksia työmarkkinoita

Maa­han­muut­to on tul­lut Suo­meen jää­däk­seen. Muo­dos­tam­me mui­den EU-mai­den kans­sa laa­jat ja avoi­met työ­mark­ki­nat. Hy­vä niin.

Ny­kyi­sen hal­li­tus­oh­jel­man mu­kaan EU-maat ovat en­si­si­jai­nen työ­mark­ki­na-alueem­me. Voi­mas­sa ole­van lain­sää­dän­nön mu­kaan Suo­mi on päät­tä­nyt ra­joit­taa ja käyt­tää har­kin­taa EU:n ul­ko­puo­lel­ta tu­le­van työ­voi­man osal­ta säi­lyt­tä­mäl­lä niin kut­su­tun saa­ta­vuus­har­kin­nan.

SAA­TA­VUUS­HAR­KIN­NAS­SA vi­ran­omai­set tut­ki­vat, on­ko am­mat­ti­aloil­la riit­tä­väs­ti ko­ti­mais­ta työ­voi­maa. EU:n ul­ko­puo­lel­ta tu­le­vil­le työn­te­ki­jöil­le myön­ne­tään työ­lu­pa vain, jos työ­voi­mas­ta on pu­laa.

Näyt­tää kui­ten­kin sil­tä, et­tä eri­tyi­ses­ti elin­kei­no­elä­män suun­nal­ta kas­va­te­taan pai­net­ta luo­pua saa­ta­vuus­har­kin­nas­ta ja ha­lu­taan en­ti­ses­tään hel­pot­taa EU-alueen ul­ko­puo­lel­ta tu­le­van työ­voi­man hou­kut­te­le­mis­ta suo­ma­lai­sil­le työ­mark­ki­noil­le. Pe­rus­tee­na käy­te­tään työ­voi­ma­pu­laa – ar­gu­ment­tia, jol­le ei löy­dy fak­ta­poh­jaa.

Lä­hes­ty­väs­tä työ­voi­ma­pu­las­ta on pu­hut­tu ko­ko 2000-lu­vun ajan. En­nus­teet työ­voi­ma­pu­las­ta ei­vät kui­ten­kaan ole pi­tä­neet paik­kaan­sa. Mant­ra on sil­ti jää­nyt soi­maan.

RUOT­SIS­SA saa­ta­vuus­har­kin­nas­ta luo­vut­tiin vuon­na 2008 ei­vät­kä tu­lok­set kan­nus­ta nou­dat­ta­maan esi­merk­kiä. Noin 65 pro­sent­tia työ­lu­vis­ta on myön­net­ty sii­vous-, ra­vin­to­la- ja ra­ken­nu­sa­loil­le. Muu­tos on joh­ta­nut työ­eh­to­jen pol­ke­mi­seen ja kau­pan­käyn­tiin työ­lu­vil­la. Ole­mat­to­mas­ta val­von­nas­ta on seu­ran­nut va­ka­via vää­rin­käy­tök­siä.

Am­mat­ti­liit­to­jen kes­kus­jär­jes­tö LO ar­vioi, et­tä puo­let ul­ko­maa­lai­sis­ta on jou­tu­nut lain­vas­tai­ses­ti mak­sa­maan saa­mas­taan työ­lu­vas­ta. Ti­las­to­kes­kuk­sen (SCB) sel­vi­tyk­sen mu­kaan noin 17 pro­sent­tia työ­lu­van saa­neis­ta oli vuo­den ku­lut­tua sen saan­nis­ta ko­ko­naan il­man työ­tu­lo­ja.
Työ­lu­pa­ha­ke­mus­ten kä­sit­te­ly­ai­ka ei Ruot­sis­sa ole suin­kaan ly­hen­ty­nyt, pi­kem­min päin­vas­toin; kä­sit­te­ly­ai­ko­jen ly­he­ne­mi­nen oli yk­si re­for­min ja saa­ta­vuus­har­kin­nas­ta luo­pu­mi­sen pääar­gu­ment­ti.

Ruot­sin ho­tel­li- ja ra­vin­to­la-alan am­mat­ti­liit­to HRF on sel­vit­tä­nyt saa­ta­vuus­har­kin­nas­ta luo­pu­mi­sen vai­ku­tuk­sia ruot­sa­lai­siin työ­mark­ki­noi­hin. HRF tut­ki 64:n ul­ko­mais­ta työ­voi­maa käyt­tä­vän yri­tyk­sen työ­olo­ja Tuk­hol­man seu­dul­la. Tu­lok­set ovat tyr­mis­tyt­tä­viä. Tut­ki­tuis­ta työ­pai­kois­ta 61:ssä esiin­tyi puut­tei­ta pal­kan ja li­sien mak­sa­mi­ses­sa, 35 työ­pai­kas­sa puut­tui työ­so­pi­muk­sia tai niis­sä oli puut­tei­ta, 28 työ­pai­kas­sa työ­vuo­ro­lis­tat puut­tui­vat ja lo­puis­sa­kin oli puut­tei­ta. Am­mat­ti­lii­ton mu­kaan kau­pan­käyn­ti työ­lu­vil­la ei ole ta­va­ton­ta.

SUO­MEN on vii­saam­paa ja kes­tä­väm­pää pa­nos­taa työ­voi­ma­re­ser­vin työl­lis­ty­mi­seen kuin ul­ko­mai­sen työ­voi­man laa­ja­mit­tai­seen hou­kut­te­le­mi­seen. Puo­len mil­joo­nan suo­ma­lai­sen työ­voi­ma­re­ser­vin jät­tä­mi­nen oman on­nen­sa no­jaan ja uu­sien ve­ron­mak­sa­jien muual­ta haa­li­mi­nen ei ole jär­ke­vää, ei­kä in­hi­mil­li­ses­ti oi­kein. Laa­jan jou­kon jät­tä­mi­nen ulos yh­teis­kun­nas­ta oli­si ta­lou­del­li­ses­ti ja so­siaa­li­ses­ti kes­tä­mä­tön­tä.

Maa­rit Feldt-Ran­ta
kan­san­edus­ta­ja (sd), Raa­se­po­ri