lauantai 4. toukokuuta 2013

HS: Turbaanikielto on älytön

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Turbaanikielto on älytön 4.5.2013
Helsingin Sanomat: Turbaanissa ei pääse rattiin 4.5.2013

Pääkaupunkiseudulla toimivat linja-autoyhtiöt eivät anna kuljettajiensa käyttää turbaania työtehtävissä. Kieltoa perustellaan muun muassa siten, että matkustajien on erotettava kuljettaja työasunsa perusteella ja että kuljettajien työasujen on oltava yhtenäisiä.

Matkustaja erottaa kuljettajan oikein hyvin muutenkin. Hän on se, joka istuu edessä ja kääntelee rattia.

Työasujen yhtenäisyys on – kauniisti sanottuna – makuasia. Pääkaupunkiseudulla näkee kuljettajia, joilla on vain teoriassa samanlainen asu kuin kollegoillaan. Käytännön toimet yhtenäisyyden aikaansaamiseksi ovat toisinaan jääneet puutteellisiksi.

Ja jäähän siinä sikhien pään alapuolinen alue yhtenäistettäväksi.

Turbaanikielto olisi aiheellinen, jos päähine uhkaisi matkustajien turvallisuutta.

Tällainen pelko on turha. Kyllä turbaani pysyy äkkijarrutuksessa poissa silmiltä siinä missä koppalakkikin.

Jos turbaani olisi uhka liikenneturvallisuudelle, tämä olisi taatusti jo todettu ja sääntöjä olisi muutettu niissä maissa, joissa kuljettajien turbaaninkäyttö on sallittua.

Vantaalainen bussinkuljettaja Gill Sukhdarshan Sigh taistelee oikeudestaan käyttää työssään turbaania. Toivottavasti hän voittaa tämän taistelun.

___________________________________

Helsingin Sanomat: Turbaanissa ei pääse rattiin

Van­taa­lai­nen Gill Sukh­dars­han Singh kam­pan­joi oi­keu­des­ta pi­tää tur­baa­nia työ­teh­tä­vis­sä. "Teen tä­män las­te­ni puo­les­ta, jot­ta hei­dän ei tar­vit­se."
Pää­kau­pun­ki­seu­dul­la toi­mi­vat lin­ja-au­to­yh­tiöt ei­vät an­na kul­jet­ta­jien­sa ajaa bus­sia tur­baa­ni pääs­sä.
Veo­lia Trans­port Van­taa kiel­si hel­mi­kuus­sa tur­baa­nin käy­tön sik­hi­läi­sel­tä kul­jet­ta­jal­taan. Asias­ta ker­toi en­sim­mäi­se­nä tors­tain Il­ta-Sa­no­mat.
HS:n soit­to­kier­ros pal­jas­taa, et­tä lin­ja on sa­man­suun­tai­nen muis­sa bus­siyh­tiöis­sä.
"Jo pe­reh­dy­tyk­ses­sä ker­ro­taan, et­tä tur­baa­nia tai muu­ta työ­asuun kuu­lu­ma­ton­ta ei saa käyt­tää", ker­too Hel­sin­gin Bus­si­lii­ken­teen hen­ki­lös­tö­pääl­lik­kö Jussi Mertanen.
Van­taa­lai­nen lin­ja-au­ton­kul­jet­ta­ja Gill Sukhdarshan Singh ha­luaa käyt­tää tur­baa­nia työ­ai­ka­na­kin us­kon­nol­li­sis­ta syis­tä. Hän sa­noo aja­van­sa kaik­kien Suo­mes­sa asu­vien sik­hien asiaa.
"Mo­nes­sa muus­sa maas­sa tä­mä asia on jo käy­ty lä­pi ja niis­sä saa käyt­tää tur­baa­nia töis­sä."
Muis­sa mais­sa käy­tän­tö­jä on muu­tet­tu usein vas­taa­vien työ­kiis­to­jen seu­rauk­se­na. Singh on en­sim­mäi­nen sik­hi Suo­mes­sa, jo­ka kam­pan­joi tur­baa­nin puo­les­ta työ­pai­kal­la. Tur­baa­nia käyt­tä­viä sik­he­jä on Suo­mes­sa hä­nen mu­kaan­sa vain kou­ral­li­nen.

POH­JO­LAN LII­KEN­TEEN toi­mi­tus­joh­ta­jan Heikki Alangon mu­kaan pal­ve­lu­am­ma­teis­sa edel­ly­te­tään neut­raa­lia pu­keu­tu­mis­ta, jo­ka ei he­rä­tä in­to­hi­mo­ja.
"Em­me ha­lua kom­men­toi­da yk­sit­täis­ta­pauk­sia. Meil­lä on vir­ka­pu­kuoh­jeis­tus, jos­ta pi­de­tään kiin­ni."
Alan­gon mu­kaan myön­ny­tys saat­taa joh­taa li­sä­vaa­ti­muk­siin. "Jos sal­lii yh­del­le jo­tain, pi­tää se sal­lia kai­kil­le."
No­bi­nan lii­ken­ne­joh­ta­ja Mårten Winqvist muis­tut­taa, et­tä ky­sees­sä on tur­val­li­suus­te­ki­jä. "Mat­kus­ta­jien täy­tyy pys­tyä erot­ta­maan kul­jet­ta­ja työ­asun pe­rus­teel­la."
Winq­vis­tin mu­kaan No­bi­na on val­mis komp­ro­mis­sei­hin.

TOIS­TAI­SEK­SI Singh ajaa il­man tur­baa­nia, mut­ta hän ei aio luo­vut­taa. Mies on ol­lut yh­tey­des­sä vä­hem­mis­tö­val­tuu­tet­tuun ja on val­mis vie­mään asian oi­keu­teen.
"Ha­luan hoi­taa tä­män asian rau­hal­li­ses­ti ja hy­vin. En ha­lua me­net­tää työ­paik­kaa­ni."
Sing­hin poi­ka on pa­rin vuo­den ku­lut­tua me­nos­sa ar­mei­jaan. Isä toi­voo, et­tä poi­ka sai­si käyt­tää tur­baa­nia sen si­jaan, et­tä jou­tui­si leik­kaa­maan tuk­kan­sa. "Teen tä­män las­te­ni puo­les­ta, jot­ta hei­dän ei tar­vit­se."

VÄ­HEM­MIS­TÖ­VAL­TUU­TET­TU oh­ja­si Sing­hin alue­hal­lin­to­vi­ras­ton pa­riin, jon­ka toi­mi­val­taan ta­paus kuu­luu. "Tie­toom­me ei ole tul­lut vas­taa­van­lai­sia ta­pauk­sia aiem­min. Sii­nä mie­les­sä tä­mä on his­to­rial­lis­ta", ker­too yli­tar­kas­ta­ja Mikko Joroinen vä­hem­mis­tö­val­tuu­te­tun toi­mis­tos­ta.
Hei­dän kan­tan­sa on sa­ma kuin työ­tur­val­li­suus­lain, jon­ka mu­kaan työn­te­ki­jän on käy­tet­tä­vä asian­mu­kais­ta vaa­te­tus­ta, jos­ta ei ai­heu­du ta­pa­tur­man vaa­raa. "En pys­ty ku­vit­te­le­maan, mi­ten tur­baa­ni voi­si ai­heut­taa ta­pa­tur­mia."