maanantai 6. toukokuuta 2013

HS: Rakennusliitto: Ulkomaisen rakentajan talo poltettiin kostoksi

Helsingin Sanomat: Rakennusliitto: Ulkomaisen rakentajan talo poltettiin kostoksi 6.5.2013

Suomessa työskentelevän ulkomaisen rakentajan kotitalo on poltettu tämän kotimaassa. Tuhopoltto oli kosto omien ja työtovereiden oikeuksien valvomisesta, Rakennusliitto kertoi maanantaina.

Kyseinen ulkomainen rakentaja oli kertonut Suomessa, miten työmaalla poljettiin palkkoja ja rikottiin sopimuksia. Rakennusliiton tiedotuspäällikön Heikki Korhosen mukaan rakentaja oli ollut töissä eteläsuomalaisella rakennustyömaalla.

Korhonen ei halua kertoa, missä maassa tuhopoltto tapahtui.

"Mutta kyllähän kaikki tietävät, mistä maista rakentajat tulevat, Puolasta ja Virosta pääosin."

Ulkomailta tuleviin rakentajiin kohdistunut uhkailu on lisääntynyt viime aikoina, mikä johtuu Korhosen mukaan uudesta veronumerolaista. Huhtikuun alusta lähtien kaikkien rakentajien on pitänyt ilmoittaa henkilökohtainen veronumeronsa.

"Tämä on vaikeuttanut hämärämiesten rahansaantia ja lisännyt rakennusmiehiin kohdistunutta ahdistelua", Korhonen sanoo.

Nyt rahaa yritetään kiristää suoraan kotimaahansa palaavilta rakentajilta.

Korhosen mukaan ei ole tavatonta, että kotimaahansa palaavia rakennusmiehiä ollaan vastassa lentoasemilla ja satamissa. Bulvaanit ja muut välikädet vievät osan palkkiosta heti kotiinpaluun jälkeen.

Rakennusliitto sanoo tiedotteessa odottavansa, että kaikki järjestäytyneet työnantajat tekevät kaikkensa, ettei rikollinen toiminta leviä suomalaisilla rakennustyömailla.

"Rakennusliitto ja sen jäsenet eivät tule taipumaan tällaisen rikollisen toiminnan edessä."