perjantai 3. toukokuuta 2013

HS: Päähuiveista on tulossa osa kaupan työasuja

Helsingin Sanomat: Päähuiveista on tulossa osa kaupan työasuja 3.5.2013

Suurtyönantaja HOK-Elanto aikoo ottaa käyttöön työhuivit niitä uskonnollisista syistä haluaville. HOK-Elannon johtaja uskoo huivien pian olevan osa suurten työnantajien asuja.

Pääkaupunkiseudun suurimmassa osuusliikkeessä HOK-Elannossa on ollut vuosia linja, että uskonnollisista syistä voi käyttää päähinettä.

"Edellytämme yhtenäisiä työasuja. Niihin sopii siisti huivi, joka ei hulmua eikä aiheuta turvallisuusriskiä", kertoo henkilöstöjohtaja Antero Levänen.

Keskustelu uskonnollisista päähineistä virisi tällä viikolla, kun Ilta-Sanomat ja HS kertoivat vantaalaisesta linja-autonkuljettajasta, jolta bussiyhtiö on kieltänyt sikhiturbaanin käytön.

Siisti huivi tai sikhiturbaani on Leväsen mukaan sallittu, toisin kuin epäsiisti pipo tai nenälävistys ruokatiskin takana.

Ulkomaista taustaa olevia työntekijöitä on kaupan alalla jo niin paljon, että HOK-Elannon marketteihin on tulossa työhuivit.

"Suunnittelemme paraikaa uusia asuja, ja kokonaisuuteen otetaan huivi. Uskon, että huivit tulevat osaksi useiden suurten työnantajien asuja", Levänen sanoo.

HOK-Elanto on yli 6 000 työntekijällään pääkaupunkiseudun suurimpia työllistäjiä.

Ruokakeskon kaupoissa kukin kauppias vastaa huivilinjauksista itse. Espoolaisen K-citymarket Sellon uusi kauppias Esa Kiiskinen muistaa linjanvedon edellisestä työpaikastaan Kontulasta.

"Työntekijä halusi käyttää huivia, ja lihatiskin asuihin kuuluvista huiveista löytyi ratkaisu. Uskonnollista ohjetta ei ole."

Palvelualojen ammattiliiton Pamin neuvottelupäälliköt eivät ole viime vuosina kuulleet uskonnollisiin päähineisiin liittyvistä työkiistoista.

"Puheet huiveista on ratkaistu nopeasti, eikä lakimiehiin ole turvauduttu", kertoo kaupan ala neuvottelupäällikkö Juha Ojala.

Puolustusvoimissa tai poliisissa turbaaneista tai huiveista ei ole keskusteltu eikä virkapukuohjeistusta ole kyseenalaistettu. Päähän pannaan yleensä lakki, suikka, pipo tai karvalakki.

"Muut kuin virka-asun päähineet on kielletty. Tämä tiedetään, eikä muu ole tullut esiin", kertoo poliisitarkastaja Ari Alanen Poliisihallituksesta.

HS:n jutussa perjantaina linja-autonkuljettaja Gill Sukhdarshan Singh toivoi, että hänen poikansa voisi parin vuoden päästä armeijassa käyttää turbaania sen sijaan, että joutuisi leikkaamaan hiuksensa.

Toive tuskin toteutuu.

"Miehillä pitää olla siistit, lyhyet hiukset, mutta ei tarvitse olla siilitukka", kertoo majuri Juha Karjalainen Puolustusvoimista.

Hänestä armeijan touhu menisi villiksi ja sotilasilme kärsisi, jos omia päähineitä sallittaisiin.