sunnuntai 5. toukokuuta 2013

HS: Haglund: Hiuspoikkeuksia armeijassa voisi harkita

Helsingin Sanomat: Haglund: Hiuspoikkeuksia armeijassa voisi harkita 5.5.2013

Puolustusministeri Carl Haglund (r) katsoo, että yhdenmukaisen pukeutumisen vaatimuksesta armeijassa ei voi poiketa. Siten sikhiperheen toivetta saada pitää turbaania varusmiespalveluksessa ei Haglundin mielestä ole mahdollista sallia.

HS:n jutussa perjantaina linja-autonkuljettaja Gill Sukhdarshan Singh toivoi, että hänen poikansa voisi parin vuoden päästä armeijassa käyttää turbaania sen sijaan, että joutuisi leikkaamaan hiuksensa.

Haglundin mielestä pitäisi kuitenkin harkita, voitaisiinko tällaiset vakaumukset ottaa armeijassa huomioon esimerkiksi sallimalla pitkät hiukset ja hiusverkon käyttö uskonnollisista syistä.

"Pitää muistaa, että armeijassa naisille sallitaan pitkät hiukset, ja he pystyvät silti käyttämään yhteneväisiä univormuja. Sen valossa voisin kuvitella, että olisi mahdollista tehdä poikkeus myös uskonnollisin syin."

Onko ylipäätään maanpuolustuksen kannalta tarpeen, että puolustusvoimat määrittelee varusmiesten hiusmallin?

"Aikanaan se on varmasti ollut hygieniakysymys. Osaltaan kyse on yhteneväisyydestä, ja taustalla on myös perinteitä", Haglund aloittaa.

"En näe tätä poliittisena kysymyksenä, vaan puolustusvoimien asiana. Ministerikauden aikana ei ole tullut yhtään tapausta vastaan, jossa nuori mies olisi valittanut lyhyistä hiuksista tai partakiellosta", puolustusministeri sanoo.

Mutta kuten sanottua, nimenomaan uskonnollisten syiden kohdalla Haglund näkee mahdollisuuden olla joustava ja tehdä poikkeuksia.

"Tämä asia voitaisiin jossain vaiheessa käydä yhdessä läpi", Haglund sanoo.

Haglund tähdentää, että hänen mielestään on tärkeää kannustaa maahanmuuttajia suorittamaan asevelvollisuus. Ministerin mukaan ei ole maan etu, jos erityisryhmät joutuvat hiusten pituuden kaltaisista syistä hakeutumaan siviilipalvelukseen.

Toisaalta Haglund on sitä mieltä, ettei erityisryhmille sallittuja poikkeuksia voi olla määräänsä enempää. Muuten asevelvollisten yleinen palvelusmotivaatio saattaa kärsiä.

Uskonnonvapauden ja armeijan kannalta ajankohtainen on Haglundin tilaama selvitys, jossa pohditaan, onko Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta edelleen oikea ja asianmukainen ratkaisu. Haglundin mukaan selvitys valmistuu alkavalla viikolla.

Alkuperäinen linja-autonkuljettajan turbaanitapaus on Carl Haglundin mielestä päivänselvä.

"En voi ymmärtää, miksi bussin ajamista turbaani päässä ei sallittaisi. Asut ovat muutenkin vaihtelevia, säännöt eivät ole tarkkoja, ja ne eivät perustu turvallisuuskysymyksiin", ministeri sanoo.

Haglundin mielestä asiassa ei ole kysymys yhden miehen turbaanista, vaan suuremmasta ilmiöstä.

"Emme halua avata maatamme siten, että monikulttuurisuus olisi aidosti mahdollista. En pidä siitä. Pienillä turhilla asioilla päädymme ratkaisuihin, jotka ovat käytännössä syrjiviä", Rkp:n puheenjohtaja sanoo.

Haglund haluaa samalla tähdentää, että joulu- ja kevätjuhlat pitää edelleen olla mahdollista viettää suomalaisin perintein. Omat perinteet ja vähemmistöjen oikeudet eivät Haglundin mukaan ole vastakkaisia asioita, ja ne on monessa maassa pystytty sovittamaan yhteen.