lauantai 11. toukokuuta 2013

HS: Bussiyhtiöiden turbaanikielto arveluttaa oikeusoppineita

Helsingin Sanomat: Bussiyhtiöiden turbaanikielto arveluttaa oikeusoppineita 11.5.2013

Oi­keus­op­pi­nei­den mu­kaan tur­baa­ni­kiel­to ra­joit­taa us­kon­non­va­paut­ta. Suo­ra­nai­sen syr­jin­nän mää­ri­tel­mää se ei kui­ten­kaan täy­tä.

Kiis­ta bus­si­yh­tiöi­den mää­rää­mäs­tä tur­baa­nin käyt­tö­kiel­los­ta työ­pai­kal­la ja­kaa asian­tun­ti­joi­ta.
Osa kat­soo sen louk­kaa­van us­kon­non­va­paut­ta. Tois­ten mie­les­tä mää­räys ei ole syr­jin­tää, kos­ka sa­mat sään­nöt yh­te­näi­ses­tä työ­asus­ta kos­ke­vat kaik­kia.
Kan­sain­vä­li­sen oi­keu­den pro­fes­so­rin Martin Scheininin mu­kaan lin­ja-au­to­yh­tiöi­den kan­ta on van­ha­kan­tai­nen. Hä­nes­tä se on ny­kyi­sin kat­sot­ta­va us­kon­non­va­paut­ta louk­kaa­vak­si.
"Työ­nan­ta­jan tu­lee jous­taa uni­vor­mun ja us­kon­nol­lis­ten tun­nus­ten so­pu­soin­tua kos­ke­vis­sa ky­sy­myk­sis­sä, mil­loin asiak­kai­den tai mui­den ih­mis­ten oi­keu­det ei­vät vaa­ran­nu."

BUS­SI­YH­TIÖT ovat pe­rus­tel­leet kiel­toa työ­asun yh­te­näi­syy­teen ve­do­ten. Schei­nin viit­taa Eu­roo­pan ih­mis­oi­keus­tuo­mio­is­tui­men tam­mi­kui­seen rat­kai­suun, jos­sa tuo­mio­is­tuin kat­soi Bri­tish Air­way­sin lou­kan­neen työn­te­ki­jän us­kon­non­va­paut­ta kiel­tä­mäl­lä täl­tä ris­ti­rii­puk­sen kan­ta­mi­sen.
"Ih­mi­soi­keus­tuo­miois­tui­men mie­les­tä vir­ka­pu­vun yh­te­näi­syys ei ole pä­te­vä pe­rus­te kiel­tää esi­mer­kik­si tur­baa­nin käyt­tö. Sen si­jaan ai­dot ter­vey­teen ja tur­val­li­suu­teen liit­ty­vät pe­rus­teet voi­vat oi­keut­taa asial­li­ses­ti pe­rus­tel­lut ja oi­kea­suh­tai­set ra­joi­tuk­set."

VAL­TIO­SÄÄN­TÖ­OI­KEU­DEN pro­fes­so­ri Tuomas Ojanen Hel­sin­gin yli­opis­tol­ta ei näe, et­tä ky­sees­sä oli­si suo­ra­nai­nen syr­jin­tä.
"Ta­pauk­ses­sa ei ole sel­keää syr­jin­tää, sil­lä sa­mat sään­nöt kos­ke­vat kaik­kia. Työa­su-ar­gu­ment­ti on jos­sain mää­rin hy­väk­syt­tä­vä. Us­kon­non­va­pau­den nä­kö­kul­mas­ta tä­mä on ra­ja­ta­paus. Täs­sä ra­joi­te­taan hen­ki­lön oi­keut­ta il­mais­ta us­kon­toaan."
Oja­sen mie­les­tä tur­baa­ni­kiel­to on pi­dem­män pääl­le kes­tä­mä­tön yh­teis­kun­nan muut­tues­sa mo­ni­kult­tuu­ri­sem­mak­si. "Tun­tuu, et­tä Suo­mes­sa vas­ta har­joi­tel­laan asioi­ta, jot­ka on koh­dat­tu Bri­tan­nias­sa, Ka­na­das­sa ja Hol­lan­nis­sa jo vuo­si­kym­me­niä sit­ten."
Ih­mis­oi­keus­lii­ton pu­heen­joh­ta­ja Liisa Murto ei näe ta­pauk­ses­sa yh­den­ver­tai­suus­lain mu­kais­ta syr­jin­tää.
"Sa­mat sään­nöt kos­ke­vat kaik­kia ei­kä mi­tään tiet­tyä ryh­mää syr­ji­tä esi­mer­kik­si us­kon­nol­li­sin pe­rus­tein. Toi­nen asia on on­ko täl­lai­nen kiel­to pe­rus­tel­tu."

TÄSTÄ ON KYSE
Turbaani on osa uskontoa
- Sik­hi­läi­sil­le mie­hil­le tur­baa­nin käyt­tö on tär­keä osa us­kon­toa.
- Van­taa­lai­nen bus­sin­kul­jet­ta­ja Gill Sukhdarshan Singh ajoi bus­sia tur­baa­ni pääs­sä pa­rin kuu­kau­den ajan kun­nes työn­an­ta­ja kiel­si sen käy­tön työ­pu­vun yh­te­näi­syy­teen ve­do­ten.
- Alue­hal­lin­ta­vi­ras­to kä­sit­te­lee ta­paus­ta.