perjantai 24. toukokuuta 2013

Helsingin Uutiset: ”Kaikki julkinen työnhaku nimettömäksi”

Helsingin Uutiset: ”Kaikki julkinen työnhaku nimettömäksi” 24.5.2013

Demarinuoret esittävät, että kaikkiin julkisiin työpaikkoihin hakeminen tapahtuisi nimettömänä.

Järjestön mukaan henkilötiedot ja tausta pitäisi peittää ja päätös haastatteluun kutsumisesta pitäisi tehdä pelkästään osaamiseen pohjalta.

– Kyse on tasa-arvosta työn hakemisessa ja hakijoiden kohtelemisesta yhdenvertaisesti, sanoo puheenjohtaja Joona Räsänen Demarinuorista.

Räsänen toteaa, että syrjintää kohdistuu erityisesti maahanmuuttajataustaisiin ja yli 50-vuotiaisiin hakijoihin. Heidän on vaikea päästä haastatteluihin.

– Näin hakijat olisivat samalla viivalla, toteaa Räsänen.

Hakijan sukupuoli voi niin ikään joskus olla esteenä työnhaulle. Räsäsen mukaan ongelma on myös toisen polven maahanmuuttajilla, jotka ovat syntyneet ja käyneet koulunsa Suomessa, mutta työnhaussa nimi paljastaa taustan ja vaikeuttaa työn saantia.

Demarinuoret katsovat, että työn saaminen pitää perustua työntekijän pätevyyteen ja osaamiseen. Hakijan ikä, sukupuoli ja etninen tausta ei siis saa rajata ihmistä haastattelun ulkopuolelle.

Helsingin kaupunki kokeili anonyymia rekrytointia tänä keväänä nuorisotoimessa. Kokeilu oli kaupungin mukaan onnistunut.

Räsänen toivoo, että muut julkisen sektorin organisaatiot ottaisivat mallia Helsingistä. Ensiksi kokeilua voitaisiin hänen mukaansa laajentaa muihin kuntiin.

Räsäsen mukaan Helsingissä uusi menettely ei vaatinut ylimääräisiä resursseja. Miten anonyymirekrytointi sitten käytännössä toteutettiin?

– Ensin hakemuksista seulottiin pois henkilötiedot. Sen jälkeen eri ihmiset tekivät päätökset haastatteluun kutsuttavista, kertoo Räsänen.

Räsäsen mukaan myös Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa on saatu hyviä kokemuksia anonyymista työnhausta. Ruotsissakin käytäntö on jo vakiintunut.

Demarinuorten lopullinen toive on, että menettely otettaisiin käyttöön myös yksityisellä sektorilla.

Miten ehdotukseenne on suhtauduttu?

– Palaute on ollut positiivista. Ihmiset ymmärtävät, mistä tässä asiassa on kysymys, kertoo Räsänen.

Miten aiotte viedä asiaa eteenpäin?

– Tämä on keskustelunavaus. Toivomme, että se otettaisiin myös työmarkkinajärjestöjen kesken keskusteluun, sanoo Räsänen.

Joona Räsänen
- 26-vuotias Demarinuorten puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu.
- Syntynyt ja asuu tätä nykyä Lohjalla.
- Koulutukseltaan liiketalouden tradenomi. Suuntautui yritysten ja taloushallinnon juridiikkaan.
- Poliittinen slogan ”Työn tekijä”. Työskennellyt itse muun muassa kaupan myyjänä ja pankissa.
Lähde: Joona Räsäsen verkkosivut