keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Helsingin Uutiset: Helsinki rasististen rikosten kärjessä

Helsingin Uutiset: Helsinki rasististen rikosten kärjessä 8.5.2013

Helsinki hakee hakee jäsenyyttä Unescon alaisuudessa toimivaan rasisminvastaiseen European Coalition of Cities Against Rasism (ECCAR) -verkostoon.

– Jäsenyyden ansiosta meidän ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan, vaan ottaa heti käyttöön ne keinot, jotka toimivat (rasismin vähentämisessä), sanoo vihreiden kaupunginhallitusryhmän puheenjohtaja Tuuli Kousa.

Tarvetta rasismin vastaiselle työlle on, sillä Helsinki on rasistisissa rikoksissa maan kärjessä.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksessa Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2011 todetaan, että valtaosa rasistisia piirteitä sisältäneistä rikoksista tapahtui Helsingissä. Tällaisia rikoksia oli toissa vuonna 225.

Ykkössija tuli myös, kun rikosten määrä suhteutettiin kaupungeissa asuvien ulkomaalaisten määrään.

Tyypillinen rasistinen rikos oli pahoinpitely, ja uhriksi joutuivat tavallista useammin somalit. Suurin osa tapauksista sattui kaduilla, ravintoloiden edustoilla tai muilla julkisilla paikoilla ja yleensä ilta- tai yöaikaan.

Tuuli Kousa on huolestunut viharikollisuustutkimuksen tuloksesta.

– Helsinki on iso kaupunki, ja kun ihmisiä on enemmän, myös rikoksia on enemmän, hän arvioi.

Syytä siihen, miksi rasistisia piirteitä sisältävien rikosten määrä on Helsingissä suurempi myös ulkomaalaisten määrään suhteutettuna, Kousa ei osaa sanoa.

– Hyvä ja tärkeä asia on kuitenkin, että uhrit ilmoittavat rikoksista.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Emma Karin mukaan Helsingissä on halua puuttua entistä voimakkaammin rasismiin.

– Jokainen voi kyseenalaistaa omia ennakkoluulojaan, mutta tarvitaan myös kaupunginlaajuisia toimia. Yhteistyö samojen kysymysten kanssa painivien kaupunkien kanssa auttaa meitä parantamaan toimintaamme.

Emma Karin mielestä helsinkiläiset eivät ole muita suomalaisia rasistisempia.

– Tilastoja selittää osaksi se, että meillä on muuta maata suurempi maahanmuuttajataustainen väestö. Myös eriarvoistumiskehitys on ollut Helsingissä kestämätöntä, mikä helposti kärjistää ongelmia. Vastoinkäymisten kasautuessa syyllinen ongelmiin löytyy helposti naapurin somaliperheestä.

Sata kaupunkia rasismia vastaan
- Rasisminvastaisen ECCAR-verkoston jäsenyys edellyttää, että kaupungit osoittavat keinot, joilla edistetään rasismin tiedostamista ja vahvistetaan kaupunkilaisten osallistumista. Työtä ja sen tuloksia arvioidaan jatkuvasti.
- Emma Karin mukaan Helsingissä kansalaisjärjestöjen kanssa tehdään toimintasuunnitelmaa tukemalla rasismin kohteeksi joutuneita sekä puuttumalla ennakkoluuloihin palveluissa ja koulutuksessa.
- Rasisminvastaisessa verkostossa ovat mukana muun muassa Tukholma, Pietari, Riika, Berliini ja Lontoo. Yhteensä kaupunkeja on jo sata.
- Helsingissä liittymisen taustalla on vastikään hyväksytty globaalin vastuun strategia. Sitä ovat ajaneet erityisesti vihreät.