lauantai 11. toukokuuta 2013

Etelä-Suomen Sanomat: Maahanmuuttaja ei kelvannut töihin maahanmuuttajapalveluihin

Etelä-Suomen Sanomat: Maahanmuuttaja ei kelvannut töihin maahanmuuttajapalveluihin 11.5.2013

Maahanmuuttajataustainen mies ei kelvannut kahteen Lahden maahanmuuttajapalveluissa auki olleeseen virkaan. Mies oli ainut hakija, jolla oli alan tutkinto. Tehtävät päätettiin täyttää määräajaksi, jolloin tutkintoa ei vaadittu. Tehtäviin valittiin kaksi suomalaista naista.

Lahden kaupunki perustelee ratkaisua sillä, että nykylaki korostaa paperitöitä eikä maahanmuuttajalähtöisen miehen suomen kielen taito riittänyt.

Mies on haastanut Lahden kaupungin Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen tasa-arvolain rikkomisesta. Mies katsoo, että häntä on syrjitty sukupuolen takia. Hän vaatii korvausta reilut 16 000 euroa.

Mies oli toiminut neljä kertaa vastaavantyyppisessä tehtävässä maahanmuuttajapalveluissa kahden vuoden aikana yhteensä noin vuoden verran.

Lahden kaupunki vaatii kannetta hylättäväksi perusteettomana. Se pitää kannetta myös vanhentuneena.

Kaupungin mukaan mies oli hoitanut vanhan organisaation mukaista virkaa. Organisaatiomuutoksen jälkeen tehtävä koostui aiempaa enemmän kirjallisten kotouttamis- ja palvelusuunnitelmien tekemisestä.

Kaupungin mukaan maahanmuuttajapalveluilla ei ollut syytä syrjiä miestä, koska naisvaltaisuus on näiden työtehtävien rakenteellinen ongelma.

Kaupunki olisi mielellään harrastanut positiivista syrjintää, jos hakijat olisivat olleet tasaveroisia. Kaupungin mukaan miehellä oli muitakin puutteita ammattitaidossaan.

Jutun käsittelypäivää ei ole määrätty.