tiistai 23. huhtikuuta 2013

Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisten kultasuoni Helsingissä paljastui

Ilta-Sanomat: Romanikerjäläisten kultasuoni Helsingissä paljastui 23.4.2013

Romanikerjäläisten bisneksistä on tullut entistä ammattimaisempaa ja myös aggressiivisempaa, romaniasiantuntija arvioi.

Toukokuussa Helsingissä käytävät MM-kisat voivat innostaa Suomeen tulemaan lisää romaanikerjäläisiä. Suuret urheilutapahtumat ovat olleet pullonkerääjille hyviä raha-apajia.

– Pari vuotta sitten kun Suomi sai jääkiekon maailmanmestaruuden, pullonkerääjät saivat niin paljon rahaa, että he tarjosivat Helsingin vastaanottokeskuksessa kakkukahvit, romaniasiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta muistelee.

Suomeen ovat jo saapuneet ensimmäiset romanikerjäläiset.
Ensimmäiset tulijat ovat Romaniasta. Bulgarian romanit tulevat myöhemmin.

– Bulgarialaiset eivät tule tänne kerjäämään, vaan keräämään pulloja. He tulevat, kun koulu loppuu, ja häipyvät sitten syksyllä, Räihä tietää kokemuksesta.

Pääkaupunkiseudulle saapuneista romanialaisista suuri osa on vanhoja Suomen-kävijöitä ja Räihälle tuttuja kasvoja. Räihä erottaa tulijoiden joukossa myös romaneja uusilta asuinalueilta.

Suomeen Räihä odottaa tänä vuonna vähintään yhtä paljon romaneja kuin vuosi sitten. Heitä on Suomessa ollut arviolta 500 henkeä.

Sokoksen nurkista tapellaan

Suomessa pari vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan romanikerjäläisen keskimääräinen saalis on yhden päivän työstä noin 20 euroa.

Romanikerjäläisille parasta seutua on Helsingin Sokoksen tavaratalon edusta ja aseman seutu.

– Niistä alueista on käyty tappeluita. Ulkopaikkakuntalaisia kun saapuu, jotkut heistä antavat rahaa, Räihä selvittää.

Räihän mukaan romanikerjäläisten toiminta on muuttunut entistä ammattimaisemmaksi ja järjestäytyneemmäksi.

Niin sanotut pukumiehet pyörittävät bisnestä. He katsovat lähtömaasta, ketkä suuntaavat Suomeen. Pukumiehet järjestävät matkat ja myös majoituksen. Matka Suomeen maksaa 300–400 euroa.

Pukumiesten taskuun päätyvät kerjäläisten rahat.

– Naiset kerjäävät. Miehet myyvät tavaraa ja roikkuvat netistä, Räihä kuvaa työnjakoa.

Miehet yrittävät myydä esimerkiksi romukultaa. Jotkut ansaitsevat toimimalla elävinä patsaina ja katusoittajina. Lehtien myynti tuottaa hyvin. Romanit myyvät neljällä eurolla lehteä, josta he ovat itse maksaneet euron.

Toiveissa romanialainen poliisi

Toiminnan ammattimaistuminen on Räihän mukaan tehnyt sen, että bisneksestä on tullut entistä aggressiivisempaa. Lieveilmiöt, kuten taskuvarkaudet, ovat lisääntyneet.

Räihä toivoo, että Helsingin poliisi saisi täksi kesäksi romanialaisen poliisin. Viime kesänä Helsingissä oli ensimmäistä kertaa romanialainen poliisi. Kokemukset ovat myönteisiä.

– Lieveilmiöt vähenivät, kun virka-asussa oleva poliisi puhui romaneille näiden äidinkielellä.

Poliisi aikoo Räihän mukaan puuttua romanien leiriytymiseen. Helsinkiin ei päästetä syntymään Kalasataman tapaista slummia.

Poliisi aikoo valvoa myös lasten kerjäämistä.

Romanit ovat levittäytyneet entistä laajemmalle alueelle. Pääkaupunkiseudulla romaneja on nähty kerjäämässä Espoossa, Vantaalla ja radanvarren lähiöissä.

Romaneja on majoittunut autoihin Korson ja Tapanilan parkkialueille ja Landbossa.