maanantai 4. maaliskuuta 2013

Yle: Johanna Korhonen jätti tutkintapyynnön uskonnollisesta vihapuheesta

Yle: Johanna Korhonen jätti tutkintapyynnön uskonnollisesta vihapuheesta 4.3.2013
Ilta-Sanomat/STT: Johanna Korhoselta tutkintapyyntö nettikeskustelusta
Seurakuntalainen: Seurakuntalaisen päätoimittaja: Asiallisuutta keskusteluun! 3.3.2013
Seurakuntalainen: Korhonen teki tutkintapyynnön haastattelunsa nettikommentoinnista 5.3.2013

Tutkintapyyntö koskee Seurakuntalainen.fi-sivustolla käytyä nettikeskustelua. Korhonen pyytää poliisia selvittämään, ovatko jotkut nettikirjoittajat syyllistyneet kommenteissaan rikoksiin.

Toimittaja Johanna Korhonen on jättänyt maanantaina Vantaan poliisille tutkintapyynnön uskonnollisesti motivoituneesta vihapuheesta.

Korhosen tutkintapyyntö koskee Seurakuntalainen.fi:ssä käytyä nettikeskustelua sen jälkeen, kun hän antoi julkisuuteen haastattelun kirkon johtamisjärjestelmästä maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran tapauksen yhteydessä. Korhonen haluaa selvitettäväksi, loukkaavatko nettikirjoittajat kommenteillaan hänen yksityisyyttään, kunniaansa tai uskonrauhaansa. Keskustelussa muun muassa viitattiin Korhosen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Korhosen mukaan uskonnolliselle vihapuheelle pitäisi määritellä rajat.

Korhonen on ollut aiemmin julkisuudessa oikeusjutussa, joka on käsitellyt syrjintää sukupuolisen suuntautumisen vuoksi.

Maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara kohahdutti viime viikolla väittämällä Ylen MOT-ohjelmassa, että pahat henget aiheuttavat sairauksia ja piru pääsee ihmisen sisään lääkkeiden kautta.

________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Johanna Korhoselta tutkintapyyntö nettikeskustelusta

Toimittaja Johanna Korhonen jätti maanantaina Vantaan poliisille tutkintapyynnön uskonnollisesta vihapuheesta.

Korhosen mukaan hänestä Seurakuntalainen.fi-sivustolla käyty keskustelu saattoi olla rikollisen loukkaavaa.

Korhonen otti julkisuudessa kantaa kirkon johtamiseen Pirkko Jalovaara -jupakan yhteydessä. Tämä kirvoitti nettikeskustelua, jossa paheksuttiin muun muassa tilan antamista Korhosen "henkilökohtaiselle lesbous-ongelman ratkaisulle". Korhonen elää rekisteröidyssä parisuhteessa naisen kanssa.

– Kristillisille vihakirjoittajille tyypillistä on ”syntisyyteni” paheksunta, ”parannuksenteon” vaatiminen ja eräänlainen uhkailu: ”Teidän tulevaisuutenne ei ole helppo Jumalan tuomiolla", Korhonen kertoo tiedotteessaan.

Korhosesta uskonnolliselle vihapuheelle pitäisi saada rajat.

____________________________________

Seurakuntalainen: Korhonen teki tutkintapyynnön haastattelunsa nettikommentoinnista

Johanna Korhonen on jättänyt poliisille tutkintapyynnön hänen haastatteluunsa liittyvistä nettikommenteista. Seurakuntalainen.fi uutisoi Korhosen Radio Deille antamasta haastattelusta perjantaina. Korhonen katsoo, että uutisen herättämässä verkkokeskustelussa on syyllistytty vihapuheeseen sekä loukattu hänen yksityisyyden suojaansa.

Johanna Korhosen Vantaan poliisille jättämä tutkintapyyntö koskee Seurakuntalaisen uutispalvelun kommenttipalstalla viime viikonloppuna käytyä Korhosta käsittelevää verkkokeskustelua.

- Keskustelu oli erittäin asiatonta ja meni minun yksityiselämääni, kommentoi Johanna Korhonen tapausta Radio Deille.

Korhonen katsoo, että kommentoijat ovat verkkokeskustelussa loukanneet hänen yksityisyyttään, kunniaansa ja uskonrauhaansa.

- Keskustelijat katsovat tarpeelliseksi keskustella uutiskeskustelun yhteydessä - jossa luulisi keskusteltavan uutisen aiheesta tai siitä, mistä olen radiossa puhunut - syvään yksityisyyteeni kuuluvista asioista, kuten siitä, mitä he olettavat minun seksuaalisesta suuntautumisestani, perustelee Korhonen tutkintapyynnön jättämistä Radio Deille.

- Keskustelijat käsittelivät myös toista syvään yksityisyyteen kuuluvaa asiaa eli uskonnollista vakaumustani eli kristillistä uskoa mielestäni hyvin halventavalla ja loukkaamistarkoituksessa luodulla tavalla, tulkitsee Korhonen.

Johanna Korhonen korostaa, ettei tutkintapyyntö kosketa Radio Dein tekemää haastattelua eikä Seurakuntalainen.fi:n julkaisemaa, haastattelun perusteella tehtyä uutista.

- Radio Dein haastattelu ja siitä Seurakuntalainen.fi -uutispalveluun kirjoittama uutinen olivat asiallista ja hyvää journalismia. Myöhemmin viikonlopun aikana havahduin tähän kammottavaan keskusteluun, joka uutisen ympärille oli syntynyt.

Ylen toimittajana Johanna Korhonen toimii julkisessa työssä. Tunnettuudesta on ollut Korhoselle apua, kun hänet on valittu Vantaan seurakuntien luottamushenkilöksi ja kirkolliskokousedustajaksi.

Lain mukaan yksityisyyden suoja madaltuu julkisuuden henkilöiden kohdalla erityisesti silloin, jos yksityisyyselämään liittyvillä seikoilla voidaan arvioida olevan merkitystä tämän työtehtävien tai tekemiensä päätösten kannalta. Kirkon luottamustehtävissä Korhonen tekee ratkaisuja myös kristinuskon opinkohtiin liittyvistä tulkinnoista, joilla päätöksiä usein perustellaan.

Tulisiko toleranssin esittämääsi vihapuhetta kohtaan olla korkeampi kuin tavallisella kansalaisella?

- On selvää, että lainsäädännön mukaan julkista työtä tekevät ihmiset ovat työssään alttiita kovemmalle kritiikille kuin muut. Kunnianloukkausta ei ole esimerkiksi sellainen arvostelu, joka kohdistuu henkilön työssään tai luottamustehtävään esittämiin näkemyksiin tai hänen tekemiinsä päätöksiin, Korhonen vastaa.

- Jos arvioidaan minun toimintaani kirkolliskokousedustajana ja kirkon luottamushenkilönä, niin esimerkiksi perhesuhteisiin liittyvät hyvin yksityiset seikat eivät liity millään tavalla, Korhonen sanoo.

Ylen MOT-ohjelma haastatteli toimittaja Johanna Korhosta evankelis-luterilaisen kirkon linjauksia ja toimintaa arvioivana asiantuntijana karismaattisuutta sekä julistaja Pirkko Jalovaaran toimintaa käsitellessä ohjelmassa viikko sitten maanantaina.

Seurakuntalainen.fi:n päätoimittaja Vuokko Vänskä ei katso tarpeelliseksi lähteä tässä vaiheessa kommentoimaan Korhosen tutkintapyyntöä.

- Kommentoin asiaa viranomaisille, Vänskä sanoo.