tiistai 12. maaliskuuta 2013

Uusi Suomi: Lääkäri: Suomessa törkeä epäkohta – Näiltä naisilta neuvola sulkee ovensa

Uusi Suomi: Lääkäri: Suomessa törkeä epäkohta – Näiltä naisilta neuvola sulkee ovensa 12.3.2013

Paperittomien klinikan toiminnan suunnittelussa mukana ollut lääkäri Pekka Tuomola pitää ”tosi törkeänä”, että Suomessa tuhannet paperittomat eivät saa hoitoa terveyskeskuksesta.

Jopa raskaana olevat paperittomat naiset käännytetään pois neuvoloista. Tämä tarkoittaa sitä, että myös raskauden seuranta jää tekemättä. Paperittomalta synnyttäjältä saattaa löytyä kroonisia tauteja, jotka selviävät vasta synnytystilanteessa.

– Nämä ovat ihan yllätyksiä, missä kunnossa äiti ja vauva ovat, Tuomola sanoo.

Kaksi vuotta Helsingissä toiminut Paperittomien klinikka on hoitanut 350 eri potilasta kahden vuoden aikana. Joukossa on kymmeniä synnytyksiä.

Paperittomien klinikka on auki joka tiistain kaksi tuntia. Joka kerta potilaita on ollut viiden ja viidentoista välillä. Klinikka toimii vapaaehtoisten lääkärien varassa.

– Joskus on aika vilkastakin. Vapaaehtoisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia saisi olla enemmänkin, Tuomola sanoo.

Suuri ongelma paperittomien klinikalla on kroonisten tautien ja laboratoriotutkimuksia vaativien tautien hoitaminen.

– Tämä on vähän tällaista kehitysmaalääketiedettä. Meillä on stetoskooppi, verenpainemittari ja korvalamppu. Siinä on kaikki tutkimusvälineet, Tuomola sanoo.

Kaikki potilaat, jotka tarvitsevat lisähoitoa, lähetetään eteenpäin Helsingin kaupungin klinikoille. Jokainen näistä on Tuomolan mukaan otettu ”mukisematta vastaan”.

– Tosin sieltä tulee aina kauhea lasku meille klinikalle, eikä sitä kukaan maksa, hän sanoo.

Potilaiden pitäisi maksaa laskunsa itse, mutta paperittomilla ei yleensä ole siihen varaa.

– Tämä on se suurin ongelma, että laskut menevät lopulta Helsingin kaupungin ja Husin piikkiin, kun niitä ei kukaan maksa. Ei sekään ole oikein, Tuomola sanoo.

Perustutkimus kaupungin klinikalla maksaa paperittomalle 160 euroa. Synnytys maksaa vähintään 2000 euroa. Hinnassa peritään kaikki kustannukset, joita sairaanhoidosta tulee ilman kela-korvausta.

– Eihän näillä ihmisillä tietenkään ole rahaa maksaa, Tuomola sanoo.

Paperittomien klinikan kautta on tehty kymmeniä synnytyksiä kahden vuoden aikana. Paperittomien synnytykset ovat Tuomolan mukaan hoituneet hyvin Helsingin naisten klinikalla.

– Ongelma on, että paperittomat eivät saa neuvolapalveluita eli heillä ei ole mitään kontrollikäyntejä. Silloin ei tiedetä tulevan äidin terveydentilasta yhtään mitään, Tuomola kertoo.

– Suomessa ei paperiton pääse äitiysneuvolaankaan, mikä on tosi törkeää. Jotkut ovat yrittäneet ja heitä on suoraan kieltäydytty hoitamasta, Tuomola kertoo.

Paperittomuusongelma on Tuomolan mukaan Suomessa pieni verrattuna Eurooppaan tai Ruotsiin.

– Onhan se inhimilliseltä kannalta iso ongelma. Niin kauan kun kaikki menee hyvin ei ole ongelmaa, mutta jos joku menee pieleen, ei mistään saa apua.

Paperittomien määrää ei voi tilastoida, mutta Tuomolan mukaan Suomessa on noin 2000-5000 paperitonta. Suurin osa heistä on pääkaupunkiseudulla.

– Suomea kutsutaan sivistysvaltioksi, mutta on kyllä tosi törkeää, että tuhansia ihmisiä on terveydenhuollon ulkopuolella, Tuomola sanoo.

Paperittomia on Tuomolan mukaan kolmenlaisia.

Heistä osa on turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole saaneet kansalaisuutta, mutta eivät ole poistuneet maasta.

Osa on viisumeilla Suomeen tulleita, joiden viisumi on mennyt umpeen, mutta henkilö ei ole palannut kotimaahansa.

Kolmatta paperittomien ryhmää Tuomola kuvailee ”varsinaisiksi paperittomiksi”.

– He ovat usein ihmiskaupan uhreja ja välttelevät viranomaiskontakteja viimeiseen asti, Tuomola kertoo.

– Ilman Paperittomien klinikkaa 350 ihmistä olisi jäänyt ilman hoitoa. Se kertoo siitä, että tarvetta on, Tuomola sanoo.