maanantai 25. maaliskuuta 2013

Turun Sanomat: Viking Line selvittää väitteitä bussisyrjinnästä Ruotsissa

Turun Sanomat/STT: Viking Line selvittää väitteitä bussisyrjinnästä Ruotsissa 25.3.2013

Laivayhtiöt ovat ryhtyneet selvittämään, syrjittiinkö niiden matkustajia etnisen taustan perusteella Ruotsissa.

Dagens Nyheter -lehden mukaan Viking Linen ja Eckerö Linjenin laivoilla matkustaneet jaettiin bussimatkan ajaksi syntyperän mukaan eri linja-autoihin.

Viking Line selvittää parhaillaan tapahtumien kulkua Ruotsissa. Se oli ostanut bussivuorot ruotsalaiselta Björcks Buss -yhtiöltä. Bussifirmalta on pyydetty tapahtuneesta raportti.

– Viking Line ei missään nimessä hyväksy syrjintää, ajatus tällaisesta menettelystä on meille täysin vieras, toteaa tiedotuspäällikkö Johanna Boijer-Svahnström.

Syrjintää väitetään tapahtuneen joulukuun 21. ja 22. päivä Örebrosta Tukholmaan ajetuilla bussivuoroilla. Viking Linen mukaan 21. joulukuuta sen käytössä reitillä oli vain yksi bussi, joten matkustajia ei ole voitu jakaa eri autoihin.

– Meille on kerrottu, että seuraavana päivänä matkustajat jaettiin kahteen autoon, sillä toiseen bussiin oli tulossa ihmisiä vielä matkan varrelta. Bussiyhtiön mukaan minkäänlaista muuta erottelua ei ole tapahtunut, Boijer-Svahnström sanoo.

Suomessa Viking Line ei ole saanut valituksia syrjivistä menettelyistä, sanoo tiedotuspäällikkö Christa Grönlund.

– Suomessa julkiset kulkuyhteydet satamiin ovat hyvät, joten bussipalveluja tarvitaan vähemmän. Matkanjärjestäjien palveluista olemme saaneet vain positiivista palautetta.

Dagens Nyheter -lehti uutisoi viikonloppuna, että Viking Linen matkustajia kuljettanut bussiyhtiö jakoi matkustajat sukunimien perusteella busseihin niin, että syntyperäiset ruotsalaiset ja ulkomaalaiset matkustivat erillään.

Aikaisemmin lehti kertoi, että Eckerö Linjen -yhtiön Ahvenanmaan lautalle menossa olleet matkustajat oli viime viikolla jaettu busseihin etnisen taustan perusteella.

Eckerö Linjenin toimitusjohtaja Tomas Karlson kertoi viikonloppuna ruotsalaismedialle ottaneensa tapauksesta kuultuaan yhteyttä People Travel Group -yhtiöön, jolta kuljetukset oli tilattu. Kaksi yhtiön kuljettajista sai tapauksen takia potkut.

Eckerö Linjen aikoo järjestää käyttämilleen kuljettajille koulutuspäivän syrjinnän estämiseksi jatkossa.