keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Svenska Yle: Frivilligas insats är stor i integreringen av invandrare i Kristinestad

Svenska Yle: Frivilligas insats är stor i integreringen av invandrare i Kristinestad 20.3.2013

I Kristinestad görs integreringen av invandare och asylsökande långt genom frivilliga insatser. Fritidsbyrån har fått finansiering från NTM-centralen för integrering genom idrott. Det i sin tur öppnade möjligheten för ett integrationscafé i staden.

Cafét har blivit lite av ett welcome office, som stöder och vägleder de nya invånarna. Harriet Lindelöf-Sahl och Inger Ylikoski finns där som frivilliga stödpersoner.

- Miss Harriet gör program för oss. Varje fredag har vi internetcafé och pojkarna kommer hit och umgås. Det är väldigt trevligt, säger Ahmad Hassan.
Det här är ett ställe för asylsökande att få lugna sig de är ju under en press när de har processen på gång. Då väntar de på att få komma hit och umgås och spela och tala. Men det är viktigt också för dem som har uppehållstillstånd. De behöver något att göra i en liten stad.

Eftersom kulturen inte tillåter att kvinnor är med brukar de inte komma på integreringscaféerna. Harriet Lindelöf-Sahl önskar att de kunde hitta resurser att ordna något motsvarande även för kvinnorna.

- Vi ser vad som borde finnas. Det borde vara mera för kvinnorna det borde vara mera för barnen, men vi har inte resurser. Vi gör vad vi kan och vi göra det här på fredagarna, säger Lindelöf-Sahl.

Stödet från Närings trafik och miljöcentralen räcker till caféverksamhet ännu den här våren. Fritidsbyrån har anhållit om att kunna förlänga projekt.