maanantai 25. maaliskuuta 2013

Svenska Yle: Återvändande flyktingar får hjälp i Finland

Svenska Yle: Återvändande flyktingar får hjälp i Finland 25.3.2013

Det behövs olika former av stöd när till exempel en asylsökande som har fått avslag på sin ansökan i Finland ska återvänder till sina hemland. Att ordna resan, skaffa alla nödvändiga dokument och starta ett nytt liv i det gamla hemlandet är dyrt och knepigt. Allt fler invandrare ber nu myndigheterna om hjälp för att klara av flytten, visar projektet för frivilligt återvändande som Internationella migrationsorgansiationen IOM hållit i trådarna för.

För tre år sen började IOM tillsammans med mottagningscenter, polis och andra myndigheter för första gången att hjälpa invandrare bosatta i Finland som frivilligt väljer att återvända till sitt hemland. Nu är det treåriga projektet avslutat och baserat på resultaten behövs hjälpen.

- Populariteten överraskande oss. Vi fick väldigt många ansökningar. Förra året tog vår budget slut innan vi kunde genomföra alla. Det visar att det finns ett behov för en sådan här verksamhet också i Finland, säger Pirkko Väänänen, informatör på Internationella migrationsorganisationen IOM i Helsingfors.

Pengar för att starta företag

Sammanlagt har IOM hjälpt över 850 personer att återvända till sina hemländer. IOM hjälper inte personer som anser sig ha fått avslag på fel grunder eller som upplever att det kan vara farligt att återvända. Alla som får stöd inom ramen för projektet måste själv välja att flytta tillbaka till sitt hemland. Den hjälp IOM ger tillsammans med de finländska myndigheterna är konkret.

- Vi hjälper dem att skaffa alla dokument som behövs inför återvändandet och resan. Om till exempel ett barn har fötts i Finland och inte har registrerats som medborgare i sitt eget land hjälper vi med det, berättar Väänänen.

Hittills har de personer som återvänt hem också fått pengar för att komma igång med det nya livet. En person kan få mellan 200 och 1000 euro. Ett problem är ändå att de som ger hjälp här hemma i nuläget inte kan följa upp hur till exempel pengarna har används eller hur det har gått för en person efter att hon eller han har kommit tillrätta i sitt forna hemland.

Det treåriga projektet har beviljats ett tilläggsår och nu ligger fokus mer på att ge hjälp i form av tjänster och gods istället för pengar.

- Många vill starta ett företag då de återvänder. Vi kan också hjälpa genom att betala ett lönestöd om personen vill börja jobba i ett annat företag. Dessutom kan vi stöda personen att vidareutbilda sig och tidigare har vi också skaffat kor och lamm om personen vill börja jobba inom lantbruk, berättar Väänänen.

Projektet för frivilligt återvändande har hittills finansierats av Europeiska återvändandefonden och Migrationsverket i Finland. Nu bereder en arbetsgrupp vid Inrikesministeriet förslag till lagförändringar för att den här typen av hjälp ska fortsätta som en del av migrationsförvaltningen också efter att projektfinansieringen tar slut.