torstai 21. maaliskuuta 2013

Keskisuomalainen: Äärioikeistoa käsitellään jälleen - näin turvatoimia kiristetään puukotuksen vuoksi

Keskisuomalainen: Äärioikeistoa käsitellään jälleen - näin turvatoimia kiristetään puukotuksen vuoksi 21.3.2013

Jyväskylässä viikonloppuna järjestettävillä kirjamessuilla tartutaan myös tulenarkaan ääriliikekeskusteluun. Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajat Li Andersson ja Dan Koivulaakso ovat molemmat esiintymässä messuilla.

Jyväskylän kaupunginkirjastolla saman kirjan tilaisuudessa 30. tammikuuta tapahtunut puukotus on saanut messujärjestäjät lisäämään Anderssonin ja Koivulaakson osuuksien turvatoimia.

– Olemme hyvissä ajoin tiedostaneet asian, ja olleet yhteydessä poliisiin. Olemme reagoineet puukotukseen, ja nostaneet turvallisuustoimien tasoa, Jyväskylän Messut Oy:n myyntijohtaja Pekka Nupponen kertoo.

Nupponen ei kuitenkaan tarkenna, millaisia turvatoimia esiintymisten vuoksi on luotu.

– Emme voi kommentoida niiden laajuutta. Sekä messuyleisölle näkyviä että näkymättömiä turvatoimia tulee kuitenkin olemaan.

Kirja esillä molempina päivinä

Dan Koivulaakso on messuilla mukana Jorma Tiaisen muistoseminaarissa. Vasen, oikea, oikea vasen? Poliittiset ääriliikkeet Suomessa -seminaarissa ovat Koivulaakson lisäksi mukana Miika Siironen, Rosa Meriläinen, Tarmo Kunnas, Iida Siimes sekä keskustelua johtamassa Ville Rauvola.

Puolitoista tuntia kestävä seminaari pidetään seminaaritila Elsissä lauantaina kello 14. Tilaan mahtuu Nupposen arvion mukaan noin 80 henkeä.

Li Andersson puolestaan on haastateltavana Aale Tynni -lavalla sunnuntaina kello 12. Haastattelu pohjaa Äärioikeisto Suomessa -kirjaan. Anderssonin lavaesiintyminen kestää puoli tuntia, ja Anderssonia haastattelee Iida Siimes.

Messukävijöillä ei syytä pelkoon

Pekka Nupponen haluaa korostaa, ettei messuvierailla ole mitään syytä pelkoon.

– Meille tärkeintä on vastata messuvieraiden, näytteilleasettajien ja esiintyjien turvallisuudesta.

Nupposen mukaan kirjamessut pyrkivät aina nostamaan esille ajankohtaisia aiheita ja ilmiöitä. Tästä syystä Äärioikeisto Suomessa -kirja on huomioitu messuilla.

– Se on varmasti päivänpolttava aihe tänä vuonna seminaarissa ja messuilla ylipäätään, Nupponen arvioi.

– Turvallisuustoimilla haluamme vain peilata ikävään tapahtumaan varmuuden vuoksi.