perjantai 15. maaliskuuta 2013

HS: Soinin on kannettava vastuu lupauksistaan

Helsingin Sanomat, mielipide: Soinin on kannettava vastuu lupauksistaan 15.3.2013

Har­voin ta­paa po­lii­tik­koa, jo­ka te­le­vi­sio­haas­tat­te­lus­sa yrit­tää härs­kis­ti pei­tel­lä oman lu­pauk­sen­sa rik­ko­mis­ta ja pu­huu vas­taa­mat­ta hä­nel­le esi­tet­tyi­hin ky­sy­myk­siin.

BBC:n HARD­talk oh­jel­mas­sa Ti­mo Soi­nil­ta (ps) ti­vat­tiin puo­lueen­sa ra­sis­mis­ta ja su­vait­se­mat­to­muu­des­ta. Puo­lueen kan­san­edus­ta­jien to­det­tiin esit­tä­neen hal­ven­ta­via kom­ment­te­ja maa­han­muut­ta­jis­ta, is­la­min­us­kos­ta ja ho­mo­sek­suaa­li­suu­des­ta. Soi­ni vas­ta­si: "Mi­nä olen ka­to­li­nen kris­tit­ty, ja sik­si on mah­do­ton­ta, et­tä mi­nä oli­sin ra­sis­ti."

Kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa kan­san­ryh­mää vas­taan kii­ho­tuk­ses­ta ja us­kon­rau­han louk­kaa­mi­ses­ta Jus­si Hal­la-ahol­le an­net­tuun tuo­mioon Soi­ni suh­tau­tui kuin se oli­si jo unoh­det­tu pik­ku­jut­tu. Soi­ni int­ti, et­tä "pe­rus­suo­ma­lai­set ei­vät vi­haa ke­tään". Aiem­min Soi­ni lu­pa­si jul­ki­ses­ti erot­taa ra­sis­ti­ses­ta ri­kok­ses­ta tuo­mi­tut puo­luees­ta, mut­ta nyt hän kiel­täy­tyy erot­ta­mi­sis­ta. Soi­nia ei näy­tä asia vai­vaa­van.

Soi­nin teot ker­to­vat, et­tä pe­rus­suo­ma­lai­nen puo­lue pyr­kii tuo­mit­se­maan toi­set omi­nai­suuk­sien­sa ta­kia, mut­ta ei tuo­mit­se omiaan teois­ta huo­li­mat­ta. Asen­ne kum­puaa po­pu­lis­mis­ta, jo­ka uh­kaa hu­kut­taa maail­mam­me tur­rut­ta­mal­la mei­dät en­sin sii­hen, mi­tä ym­pä­ril­läm­me ta­pah­tuu. On ou­toa, et­tä Suo­mes­sa vaa­leil­la va­li­tun po­lii­ti­kon on len­net­tä­vä Bri­tan­niaan en­nen kuin me­dia aset­taa hä­net vas­tuu­seen sa­nois­taan. Mis­sä on kriit­ti­sem­pään jour­na­lis­miin ky­ke­ne­vä suo­ma­lai­nen me­dia, jot­ta voim­me us­koa tu­le­vai­suu­teen?

Ga­reth Ri­ce
hal­li­tuk­sen jä­sen
kan­sain­vä­li­nen Suo­mem­me ry

pää­toi­mit­ta­ja, Our Fin­land -verk­ko­leh­ti