keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Helsingin Uutiset: Helsinki tyrmää uuden toimeentulotukiohjeen

Helsingin Uutiset: Helsinki tyrmää uuden toimeentulotukiohjeen 13.3.2013

Sosiaali- ja terveysministeriön antama uusi toimeentulotukiohjeistus ei tuo ulkomaalaisille myönnettävän tuen osalta helpotusta Helsingin sosiaaliviranomaisten työhön.

Helsingin Uutiset kertoi viime syyskuussa kaupungin toivovan ministeriöltä entistä selvempiä ohjeita toimeentulotuen myöntämisestä ulkomaalaisille.

– Viime viikolla saatu ohjeistus itse asiassa lisää soveltamisvaikeuksia, Helsingin sosiaali- ja terveysviraston nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Leila Palviainen.

Laki velvoittaa kunnat maksamaan toimeentulotukea kaikille, jotka kunnan alueella vakituisesti oleskelevat.

Toisaalta ulkomaalaislain mukaan toistuvasti toimeentulotukeen turvautuvalla ulkomaalaisella ei ole perusteita Suomessa oleskelulle.

– Uudessa oppaassa ohjeistetaan vakinaisen oleskelun käsitettä, mutta tarjottu tulkinta on hämmentävä. Lisäksi pitäisi määritellä tarkemmin, mitä tarkoitetaan toistuvuudella toimeentulotuen hakemisessa.

Tällä hetkellä sosiaaliviranomaiset voivat vain ohjata heillä asioivat, toistuvasti toimeentulotukea hakevat ulkomaalaiset poliisille.

– Jos he eivät mene, emme voi sille mitään, Palviainen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastajan Jaakko Ellisaaren mukaan ei ole sosiaalihuollon asia miettiä täyttävätkö heidän asiakkaansa maassaoloedellytykset.

– Sen selvittäminen on paikallisen poliisin tehtävä, Ellisaari toteaa.

– Kunnassa oleskelun luonteen selvittäminen taas on toimeentulotukiharkinnan perusasioita. Asiakasta voi pyytää toimittamaan selvitystä oikeudestaan oleskella maassa.

Tätä varten poliisi voi pyytää sosiaaliviranomaisilta tiedon siitä, onko henkilö hakenut toimeentulotukea toistuvasti.

– Näin ei kuitenkaan tapahdu, Palviainen sanoo.

Palviaisen mukaan uudesta toimeentulotukioppaasta ei ole todellista apua.

– Olimme kaupungilla alunperinkin sitä mieltä, että ohjeet eivät riitä, vaan on saatava sääntömuutoksia, hän sanoo.

Palviaisen mukaan esimerkiksi lakiin toimeentulotuesta pitäisi saada muutos, joka mahdollistaa tiedon antamisen oleskelulupaviranomaisille.

Kasvava ongelma
- HU kertoi viime syyskuussa ulkomaalaisten osuuden toimeentulotukiasiakkuuksista olevan kasvussa.
- Viime vuonna jo 24 prosenttia toimeentulotukiasiakkaista on ulkomaalaistaustaisia. Vuonna 2011 toimeentulotukea sai 9 100 ulkomaalaista. Viime vuonna vastaava luku oli yli 10 000.
- Muiden EU-maiden kansalaisista toimeentulotukea saivat vuonna 2012 eniten virolaiset. Saajista reilu tuhat oli Virosta. Venäläisiä toimeentulotukiasiakkaita oli 1 700.
- Nyt Suomeen tullaan yhä useammin myös Etelä-Euroopan maista.