maanantai 4. maaliskuuta 2013

Etelä-Suomen Sanomat: Maahanmuuttajia autetaan vaihtelevasti talon tavoille

Etelä-Suomen Sanomat: Maahanmuuttajia autetaan vaihtelevasti talon tavoille 4.3.2013

Monen maahanmuuttajan ensimmäinen koti Suomessa on vuokra-asunto. Vuokranantajilla on vaihtelevia käytäntöjä siinä, miten maahanmuuttajia perehdytetään suomalaiseen kerrostaloasumiseen.

Lahden suurin vuokranantaja Lahden Talot ei huomioi maahanmuuttaja-asukkaita erityisellä tavalla. Palvelupäällikkö Terttu Karppisen mukaan he saavat saman opastuksen kuin kaikki muutkin asukkaat.

- Jos he tarvitsevat lisätukea, sitä antavat kaupungin hyvinvointi- tai maahanmuuttajapalvelut.

Karppisen mukaan Lahden Taloilla on joitakin asumiseen liittyviä oppaita englannin kielellä, mutta ei esimerkiksi kuvallisia ohjeita. Englanniksi ovat saatavilla asumiskäytäntöjä ja turvallista asumista koskevat oppaat. Osa vuokralaisista asioi tulkin välityksellä.

Lahden Taloilla ei ole myöskään erillistä maahanmuuttokoordinaattoria, kuten ei muillakaan ESS:n haastattelemista vuokranantajista. Ainakin Lahden Talot ja VVO vannovat tässä asiassa viranomaisyhteistyön nimeen.

Lahden Taloilla on lähes 10 000 asukasta. Yhtiö pyrkii siihen, että maahanmuuttajien osuus yhden kohteen asukkaista ei ylittäisi 10:tä prosenttia.

VVO kurssittaa työntekijöitä

VVO:lla on Lahdessa arviolta 6 000 asukasta, mutta ulkomailta tulleiden osuutta ei osata arvioida. Lahden VVO-kotikeskuksen aluepäällikkö Pertti Vuorinen korostaa perehdyttämisen tärkeyttä silloin, kun kyseessä on ihmisen tai perheen ensimmäinen koti Suomessa.

- On tärkeää, että kaikki menee heti alussa oikein, jotta naapurusten kesken ei tule väärinkäsityksiä.

VVO:lla on asumiseen liittyviä oppaita useilla kielillä. Lisäksi yhtiö on järjestänyt työntekijöilleen muun muassa englannin kursseja, jotta kommunikaatio sujuisi vieraskielisten kanssa.

- Jos yhteistä kieltä ei löydy, käytämme tarvittaessa yksityistä tulkkipalvelua. Sen maksaa VVO.