maanantai 4. maaliskuuta 2013

Aamulehti: Ei yhtenäistä linjaa: Kotka vaati omat turvamiehet, Espoossa ja Seinäjoella poliisi paikalla

Aamulehti: Ei yhtenäistä linjaa: Kotka vaati omat turvamiehet, Espoossa ja Seinäjoella poliisi paikalla 4.3.2013

STT:n haastattelemat oikeusoppineet kummastelevat, miksi viranomaiset Kymenlaaksossa vaativat järjestäjiltä hyvin tiukkoja turvatoimia keskustelutilaisuuteen. Kotkassa piti ensi keskiviikkona järjestää tilaisuus Äärioikeisto Suomessa -kirjan tiimoilta, mutta se peruuntui myöhästyneen pelastussuunnitelman vuoksi.

– Tässä on korostettu liiaksi järjestäjien vastuuta. Mutta poliisin velvollisuus on turvata kokoontuminen ulkopuolista häiriötä vastaan, sanoo Tampereen yliopiston julkisoikeuden professori Pekka Länsineva.

Oikeustieteen professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta korostaa, että kyse on sananvapaudesta ja kokoontumisvapaudesta. Hänenkin mielestään järjestäjille on sysätty liikaa vastuuta.

Poliisilla ei yhtenäistä linjaa

Apulaispoliisipäällikkö Aaro Sutela Kymenlaakson poliisista pitää edelleen poliisin linjaa oikeana.

– Lupapäätös edellyttää järjestäjiltä pelastus- ja turvallisuussuunnitelmaa Jyväskylän tapauksen vuoksi, hän sanoi maanantaina.

Hänen mukaansa poliisipartiot kentällä toki puuttuvat uhkiin tarvittaessa.

Tilaisuutta puuhannut Joona Mielonen Kymen vasemmistonuorista kertoo, että se järjestetään myöhemmin. Hänen mukaansa viranomaisten ohjeita noudatetaan, vaikka nyt paikalle vaaditaan jo kuutta järjestyksenvalvojaa.

Mielosen mukaan Espoon Tapiolassa poliisi ei vastaavanlaisessa tilaisuudessa vaatinut mitään erityisiä turvatoimia, vaan lähetti neljä poliisia paikalle. Myöskään Seinäjoella poliisi ei esittänyt erityisvaatimuksia.

Molemmat tilaisuudet pidettiin Jyväskylän välikohtauksen jälkeen.

Puukotus Jyväskylässä

Taustalla on samaisen kirjan julkistamistilaisuudessa Jyväskylässä sattunut puukotus. Sen vuoksi Kymenlaakson poliisi vaati pelastuslaitokselle toimitettavaa pelastussuunnitelmaa. Poliisi vaati paikalle muun muassa neljää ammattitaitoista järjestyksenvalvojaa.

Viljasen mielestä järjestäjien vastuulla on lähinnä hallita omaa porukkaa, kun taas poliisin velvollisuus on torjua ulkoista uhkaa.

Länsineva huomauttaa, että pelastussuunnitelma koskee esimerkiksi paloturvallisuutta, mutta julkisen vallan on turvattava kokoontuminen ulkoista häiriötä vastaan.