keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Yle: Kotkalaisvaltuutetun kiihotustuomio säilyy ennallaan

Yle: Kotkalaisvaltuutetun kiihotustuomio säilyy ennallaan 6.2.2013
Uusi Suomi: Kansanedustaja halveksii oikeuslaitosta: ”Sairasta, sairasta”

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Freddy van Wonterghem oli kirjoittanut kesällä 2011 verkossa muslimeja solvaavan kirjoituksen. Hovioikeus pitää voimassa käräjäoikeuden määräämän sakkorangaistuksen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kouvolan hovioikeus pitää voimassa kotkalaisen kaupunginvaltuutetun Freddy van Wonterghemin tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun van Wonterghemin viime maaliskuussa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 420 euron päiväsakkoihin.

Van Wonterghem oli kesällä 2011 kirjoittanut Uuden Suomen verkkosivujen keskustelupalstalle muslimeja solvaavan kirjoituksen. Kirjoitus oli kommentti uutiseen, joka kertoi muslimitytön saamasta raipparangaistuksesta.

Van Wonterghem on kiistänyt syyllisyytensä muun muassa sillä perusteella, että hän on ulkomaalaistaustainen, eikä voinut ymmärtää, että kirjoitus olisi ollut panetteleva tai solvaava.

Hovioikeus on kiinnittänyt päätöksessään huomiota siihen, että van Wonterghem oli tekohetkellä asunut Suomessa lähes 40 vuotta. Hovioikeus katsoo, ettei hänen tekstissään ollut sellaista tulkinnanvaraisuutta, joka viittaisi siihen, ettei hän olisi ymmärtänyt tekstinsä solvaavan muslimeja. Näin ollen hovioikeus pitää tekoa tahallisena.

Van Wonterghem aikoo hakea asiassa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Wonterghem ei itse koe loukanneensa muslimeja kirjoituksellaan ja kokee, että hänen sananvapauttaan on rajoitettu.

________________________________

Uusi Suomi: Kansanedustaja halveksii oikeuslaitosta: ”Sairasta, sairasta”

Kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) arvostelee Suomen oikeusjärjestelmää kovin sanoin.

– Kouvolan hovioikeus joutaisi meren pohjaan, mutta onneksi se siirretään edes Kuopioon. Tuomarit siis kannattavat raiskattujen tyttöjen ruoskimista hengiltä. Muulla tavoin tuomiota ei voi tulkita. Sairasta, sairasta, Hirvisaari kommentoi Facebookissa Kotkan kaupunginvaltuutetun Freddy van Wonterghemin saamaa tuomiota.

Hovioikeus päätti pitää voimassa käräjäoikeuden tuomion van Wonterghemin kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan.

Van Wonterghem kirjoitti muslimeja solvaavan kirjoituksen Uuden Suomen keskustelupalstalle kesällä 2011.

– Sehän oli sellainen letkautus oikeuden suuntaan viitaten omaan tapaukseeni. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vapautti ja hovioikeus tuomitsi minut, Hirvisaari kommentoi Facebook-kirjoitustaan Uudelle Suomelle.

Hirvisaaren mielestä van Wonterghemin tuomio on ”oikeusmurha” ja ”aivan kieroon väännetty”.

– Tuomiota ei voi muuten tulkita kuin, että Kouvolan hovioikeuden tuomareiden mielestä raiskatun tytön ruoskiminen hengiltä on oikein, Hirvisaari sanoo.

Hirvisaari väittää, että oikeusjärjestelmässä arvovalta on kahdella ihmisellä – apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeella ja valtionsyyttäjä Mika Illmanilla.

– Tämä on aivan kestämätön tilanne. Nämä henkilöt ovat selvästi mielenmaailmaltaan aivan poliittisesti korruptoituneita, Hirvisaari sanoo.

Hirvisaari on huolestunut ja ”halveksuu tällaista toimintaa, että tukitaan kansalaisten suut”.

Uusi Suomi tavoitti Kalskeen ja Illmanin kommentoimaan Hirvisaaren syytöksiä.

– Aivan naurettava väite, Kalske sanoo.

Kalske kertoo saaneensa useita huolestuneita sähköposteja kansalaisilta Hirvisaaren Facebook-kirjoituksista, joissa Kalsketta ja oikeuslaitosta syytellään.

Hän kertoo lähettäneensä sekä eduskuntaan että perussuomalaisten puolueen johdolle sähköpostia Hirvisaaren Facebook-kirjoituksista.

– En muista 40-vuotisen urani aikana koskaan aiemmin kuulleeni, että parlamentin jäsenten taholta lainsäätöelimestä käytettäisiin tällaista kieltä suhteessa lainkäyttöviranomaisiin, Kalske sanoo.

– En todellakaan voisi vähempää välittää mitä Hirvisaari sanoo. Jätän tuollaiset kommentit omaan arvoonsa, Illman kommentoi.

Onko asiallista, että kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen kirjoittaa tällaista?

– Ilman muuta on. Jos jonkun pitää arvostella, niin kansanedustajan nimenomaan pitää, Hirvisaari vastaa.

– Ei pidä hyssytellä. Pitää tarttua vallan väärinkäytöksiin mediassa ja oikeuslaitoksessa, hän lisää.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) ei pidä hyvänä, että lakivaliokunnan jäsenet tai kansanedustajat arvostelevat Suomen oikeuslaitosta julkisesti.

– Se ei varmasti mihinkään kovin hyväänkään johda. Itse en arvostelisi oikeuden päätöksiä julkisesti, Holmlund sanoo Uudelle Suomelle.