maanantai 4. helmikuuta 2013

Uusi Suomi: KHO: Somalimaasta kotoisin ollut perhe voitiin käännyttää Suomesta

Uusi Suomi: KHO: Somalimaasta kotoisin ollut perhe voitiin käännyttää Suomesta 4.2.2013
Päätös: Vuosikirjanumero KHO:2013:23

Korkein hallinto-oikeus on antanut tuomionsa somaliperheen käännytystä koskevassa asiassa. KHO:n mielestä maahanmuuttovirasto toimi asiallisesti hylätessään äidin ja tämän alaikäisten lasten turvapaikkahakemuksen ja käännyttäessään nämä Somalian rauhallisempaan osaan, Somalimaahan.

Somalian kansalainen, joka oli kertonut olevansa kotoisin Mogadishusta, oli hakenut kansainvälistä suojelua kotimaansa huonon turvallisuustilanteen ja Mogadishussa tapahtuneiden oikeudenloukkausten johdosta, kertoo uutispalvelu Edilex. Hänelle suoritetun kielianalyysin mukaan hän ei kuitenkaan puhunut sellaista somalia, jota puhutaan Etelä-Somaliassa, vaan ”ilmeisen selvästi” somalia, jota puhutaan Pohjois-Somaliassa Somalimaan alueella.

Kun otettiin huomioon myös hänen vähäinen Mogadishun paikallistuntemuksensa ja osin ristiriitaiset kertomuksensa, hänen katsottiin olevan tosiasiassa kotoisin Somalimaasta. Oikeuden saaman selvityksen mukaan muutoksenhakija ja hänen mukanaan Suomeen tulleet alaikäiset lapsensa eivät olleet kansainvälisen suojelun tarpeessa. Tätä käsitystä tuki myös tieto siitä, että hakijalla oli puoliso ja neljä muuta lasta Somaliassa.

Koska perheelle ei siten voitu myöntää kansainvälistä suojelua tai oleskelulupaa, heidät on voitu määrätä käännytettäviksi Somaliaan ulkomaalaislain mukaisesti, KHO katsoo. Vaikka Somalimaan ihmisoikeustilanteessa on edelleen vakavia puutteita, on maan tilanne oikeuden mukaan kuitenkin ”kansainvälisen suojelun tarvetta arvioiden” vakaa ja siellä voi asua melko turvallisesti.

KHO:n mukaan hallinto-oikeuden aiemman päätöksen lopputuloksen muuttamiseen ei ole perusteita.