keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Utain: Tampere harkitsee nimetöntä työnhakua

Utain: Tampere harkitsee nimetöntä työnhakua 13.2.2013

Kaupungin työpaikoissa otetaan käyttöön nimetön työnhaku, jos Tampereen kaupungin suunnitelmat toteutuvat. Helsinki on jo aloittanut vastaavan kokeilun.

Nimettömässä työnhaussa hakemuksesta poistetaan henkilötiedot syrjinnän välttämiseksi. Tampereen kaupungin henkilöstöjohtajan Niina Pietikäisen mukaan päätöstä kokeilusta ei ole vielä tehty.

– Seuraamme Helsingin kaupungin kokemuksia asiasta.

Helsingin kokeilu alkaa nuorisoasiainkeskuksesta. Sähköisestä työhakemuksesta poistetaan esimerkiksi nimi, ikä, sukupuoli, kansalaisuus ja äidinkieli. Tarkoituksena on tehdä rekrytoinnista entistä tasapuolisempi ja painottaa hakijan osaamista muiden ominaisuuksien sijaan.

Tampereella kokeilu tulisi käyttöön aikaisintaan ensi vuoden kesätyöhaussa.

– Tämän vuoden kesätyönhakuprosessi on jo käynnissä, joten siihen kokeilu ei ehtinyt, sanoo Pietikäinen.

Hän pitää esityksen läpimenoa todennäköisenä.

– En näe mitään syytä, miksi tämä kokeilu ei toimisi.

Nimettömyys ei välttämättä estä syrjintää

Yksi kokeilun tavoitteista on, ettei etninen tausta vaikuttaisi valintaan. Henkilötiedot on peitetty työnantajalta työhaastatteluun kutsuttavien valintaan asti. Ennen haastattelua työnantaja saa henkilötiedot käsiinsä.

Syrjintää työmarkkinoilla tutkineen Liisa Larjan mukaan kokeilu on kannattava, mutta sen hyödyt eivät välttämättä poista ongelmaa.

– Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa henkilötietojen salaaminen auttoi etnisten ryhmien pääsyä haastatteluun, mutta syrjintä ei vähentynyt tekijän lopullisessa valinnassa. On kuitenkin hyvä, että edes haastatteluun pääsyssä syrjintä vähenee.

Idea syrjinnän vähentämisestä henkilötietojen poistamisella ei ole uusi, mutta se ei ole saanut Larjan mukaan aikaisemmin juurikaan työnantajien kannatusta.

Pirkanmaan Työ- ja Elinkeinotoimiston palvelujohtajan Regina Saaren mukaan henkilötietojen poisto ei estä sitä, että tiedot tulisivat hakupapereista muuten ilmi.

– Jo hakijan työhistoria kertoo iästä. Jos on ollut 15 vuoden työsuhteessa, ei voi olla 25-vuotias. Koulutuksen kohdalla taas voi lukea, että on opiskellut vaikka Venäjällä.

Saari pitää kokeilun periaatetta kuitenkin hyvänä.

– Perustuslakikin sanoo, että esimerkiksi ikä tai sukupuoli ei saa vaikuttaa työntekijän valintaan. Kaikki kuitenkin tietävät, että ne silti vaikuttavat.