maanantai 18. helmikuuta 2013

Poliisi: Jyväskylän kaupunginkirjaston tapahtumien tutkinnasta 8. tiedote

Poliisi: Jyväskylän kaupunginkirjaston tapahtumien tutkinnasta 8. tiedote 18.2.2013

Tutkittaessa Jyväskylän kirjastossa 30.1.2013 tapahtunutta välikohtausta on käynyt ilmi, että yksi poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä epäilty mies on kerännyt, tallentanut ja ryhmittänyt tietokoneelleen lukuisten henkilöiden valokuvia ja henkilötietoja siten, että teko täyttää henkilörekisteririkoksen tunnusmerkistön. Kerätyt tiedot kuvaavat henkilöiden yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta ja ne on kerätty pääosin internetistä.

Poliisi tulee lähiviikkojen aikana ottamaan kirjeitse yhteyttä yli 300 asianomistajaan ja varaamaan heille tilaisuuden ilmoittaa mahdolliset vaatimuksensa asiassa.

Tapahtumien kulkua Jyväskylän kaupunginkirjastolla voidaan pitää selvitettynä, vaikka yhtä kolmesta epäillystä ei toistaiseksi ole tavoitettu.

Välikohtaus syntyi, kun kolme miestä pyrki ’Äärioikeisto Suomessa’ -kirjan esittelytilaisuuteen. Yhdellä heistä oli nähty paitansa alla luotiliivit, päässä suojalasit ja käsissä suojakäsineet. Miehellä oli ollut mukanaan pussillinen pulloja. Toinen miehistä oli varautunut kuvaamaan tilannetta digikamerallaan.

Ovella oli järjestäjän pyynnöstä vapaaehtoisia miehiä seuraamassa paikalle tulijoita mahdollisen äärioikeistolaisten taholta tulevan häiriön vuoksi. Miehet estivät kolmikon sisälle pääsyn. Alkoi nujakka, joka kärjistyi puukotukseen. Ovella olleita miehiä auttamaan tullut mies sai vamman ylävartaloonsa. Hänen vammansa ei ollut vakava.

Kolmen sisälle pyrkineen miehen osalta asiaa tutkitaan poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksenä, törkeänä pahoinpitelynä ja pahoinpitelyinä. Myös ovimiesten menettelyä kolmikon poistumisvaiheessa tutkitaan pahoinpitelyinä. Pakenevia lyötiin teleskooppipatukalla ja heitettiin tuolilla.

Sisälle pyrkineestä kolmikosta kaksi jyväskyläläismiestä ovat omalta osaltaan selvittäneet tapahtumat. Oulusta kotoisin oleva kolmas mies on edelleen tavoittamatta. Poliisi pitää miehen henkilöllisyyttä selvitettynä. Häntä on yritetty tavoittaa useista eri osoitteista ja hänelle on jätetty yhteydenottopyyntöjä. Mies on etsintäkuulutettu. Ei ole harvinaista, että henkilöt ovat etsintäkuulutettuina joitakin viikkoja tai kuukausia. Tässä tilanteessa yhteydenotto lähimpään poliisiin voisi kuitenkin olla helpottavaa sekä pakoilevalle itselleen että hänen läheisilleen.

Tähän mennessä suoritetun esitutkinnan perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, että tapahtumaan ei liity muita henkilöitä. Kirjastossa oli kuitenkin ennen tapahtumaa epäiltyjen pyynnöstä käynyt 17-vuotias nuorimies tiedustelemassa tilannetta. Hänen menettelyään tutkitaan avunantona tutkittavana oleviin rikoksiin.