keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Ilta-Sanomat: Islam-kriitikot jättivät rekisteröitymishakemuksen

Ilta-Sanomat/STT: Islam-kriitikot jättivät rekisteröitymishakemuksen 6.2.2013

Suomalaisella äärioikeistolla on halukkuutta järjestäytyä virallisesti. Patentti- ja rekisterihallitus ei näe rekisteröitymiselle estettä.

Finnish Defence League tuki ry:n nimellä kulkeva ryhmä on jättänyt rekisteröitymishakemuksen Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) viime vuoden lokakuussa.

Äärioikeistolaisena pidetty ryhmä määrittelee itsensä nettisivuillaan islam-kriittiseksi järjestöksi, joka on syntynyt englantilaisen English Defence Leaguen innoittamana.

PRH:een jätetyssä hakemuksessa yhdistyksen kotipaikaksi on merkitty Tampere.

Yhdistys- ja säätiörekisteripäällikkö Juha Viertola kertoo, että Finnish Defence Leaguen rekisteröitymisprosessi on edelleen kesken. PRH on lähettänyt yhdistykselle sääntöjen korjauskehotuksen joulukuun puolessavälissä.

" Täyttää kriteerit"

Finnish Defence Leaguen tarkoitukseksi on hakemuksessa määritelty ihmisoikeuksien ja kriittisen sananvapauden vaaliminen sekä yhteistyö samanhenkisten kotimaisten ja kansainvälisten tahojen kanssa.

– Määritelmä täyttää aatteellisen yhdistyksen kriteerit. Tässä ei ole viitteitä siitä, että yhdistyksen perustaminen rikkoisi Pariisin rauhansopimusta, Viertola toteaa.

Pariisin rauhansopimuksen kahdeksannessa artiklassa Suomi sitoutuu hajoittamaan kaikki alueellaan toimivat fasisminluontoiset poliittiset, sotilaalliset tai sotilaallisluontoiset järjestöt.

Suomi ei voi myöskään sallia sellaisia järjestöjä, joiden tarkoituksena on kieltää kansalta sen demokraattiset oikeudet.

PRH on aiemmin pyytänyt ulkoasiainministeriöltä lausunnon, olisiko Suomen Kansallissosialistisen Työväenpuolueen hyväksyminen yhdistysrekisteriin Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten vastaista. Ministeriön tulkinnan mukaan ei ole.

Suomen Kansallissosialistisen Työväenpuolueen rekisteröityminen on yhä vireillä.

Rekisteripäällikkö Viertolan mukaan PRH:n tehtävänä on valvoa, etteivät perustettavan yhdistyksen säännöt ole lain tai hyvien tapojen vastaiset.

– Jos yhdistys toimii omien sääntöjensä vastaisesti, se on sitten syyttäjän asia.