perjantai 18. tammikuuta 2013

MTV3: Rikostapauksista pahasävyinen nettiporu Ruotsissa

MTV3: Seitsemän uutiset: Rikostapauksista pahasävyinen nettiporu Ruotsissa 18.1.2013

Studiotoimittaja #1
Sitten Ruotsiin, jota ovat viime viikkoina ravistelleet useat näyttävät aseelliset ryöstöt.

Studiotoimittaja #2
Suhteettoman usein tekijät ovat maahanmuuttajataustaisia. Seikka, joka paljastuu nettisivustoilta, mutta josta media vaikenee.

[kuvaa rikospaikalta]

Toimittaja Kari Lumikero
Ruotsalaiset säikäyttänyt kultakaupan ryöstö keskellä Södertäljeä vilkkaana perjantai-iltapäivänä pari viikkoa sitten. Pakotilanteessa poliisi avasi tulen, luoti osui yhtä ryöstäjää päähän ja hän kuoli myöhemmin sairaalassa. Tämä rikollisjoukkio oli kokonaisuudessaan maahanmuuttajataustaisia nuoria.

Jerzy Sarnecki, kriminologian professori, Tukholman yliopisto
Selvitettyjen rikosten tekijöistä Ruotsin ulkopuolella syntyneet ovat yliedustettuina peräti 2,5-kertaisesti kokonaismäärästä.

Toimittaja Kari Lumikero
Ruotsissa syntyneiden maahanmuuttajataustaisten rötöksiä ei ole eritelty tilastoissa, mutta viranomaisten arvion mukaan heitäkin on suhteellisesti huomattavasti enemmän kuin maan kantaväestöstä. Ruotsalaismedia kertoo kuitenkin vain harvoin tekijöiden syntyperästä, ja niin pitää ollakin, sanoo median pelisääntöjen valvoja.

Ola Ingvarsson, Ruotsin lehdistöasiamies (PO)
Ellei tekijän taustalla ole vaikutusta rikokseen, sen esiin tuomista pitää välttää.

Toimittaja Kari Lumikero
Maahanmuuttajien rikollisuutta arvioitaessa täytyy ottaa huomioon myös heidän lähtökohtansa, sanoo Ruotsin tunnetuin kriminologi.

Jerzy Sarnecki, kriminologian professori, Tukholman yliopisto
On sinänsä tärkeää, ettei peitellä mitään. Mutta voi kysyä, kumpi on tärkeämpää: se että tekijöillä on maahanmuuttajatausta vai se että he elävät keskimäärin selvästi vaikeammissa sosiaalisissa oloissa kuin ruotsalaiset?

Toimittaja Kari Lumikero
Ja se, mistä valtamedia vaikenee tai puhuu hiljaa, se näkyy yhä räikeämpänä verkkokeskusteluna, jossa hienotunteisuudesta ei ole häivääkään.

Ola Ingvarsson, Ruotsin lehdistöasiamies (PO)
Tietyt sivustot ovat erikoistuneet jäljittämään rikoksista epäiltyjen nimet ja etniset taustat.

Toimittaja Kari Lumikero
Yhä väkivaltaisemmat rikokset ovat kasvava ongelma Ruotsissa. Viime vuonna täällä tehtiin 200 aseistettua ryöstöä.

Studiotoimittaja
Suomessa asuvat ulkomaan kansalaiset tekivät viime vuonna noin 30 000 rikosta, joka on kolme prosenttia kaikista tehdyistä rikoksista. Luku vastaa ulkomaan kansalaisten väestöosuutta Suomessa.