sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Ilkka: Äitien karkotus voi olla epäoikeudenmukaista mutta laillista

Ilkka, pääkirjoitus: Äitien karkotus voi olla epäoikeudenmukaista mutta laillista 2.12.2012

Kahta itsensä elättävää vietnamilaisperhettä Kauhajoella uhkaa häätö takaisin kotimaahansa. Syynä tähän on laskennallisesti liian heikko toimeentulo: nelihenkisen perheen pitäisi tienata vähintään 2500 euroa kuukaudessa, kun summaan lasketaan isän, äidin ja lasten tulot. Kolmihenkiselle perheelle riittää 2000 euroa.

Jo vuosi sitten Ilkassakin esitellyn perheenisän nettopalkka oli vajaa 1400 euroa kuukaudessa, eikä se riittänyt viranomaisille.

Alittuviin euromääriin perustuen maahanmuuttovirasto epäsi oleskeluluvat äideiltä. Töitä tekevien lupaan ei koskettu.

Molemmat perheet valittivat päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen ja uutta päätöstä odotetaan lähiaikoina.

Karkotus vaikuttaa epäoikeudenmukaiselta, mutta lailliselta. 2000-2500 euron raja on epäilemättä pyritty asettamaan niin, että muuttajien pärjääminen uudessa kotimassa varmistetaan.

Maahanmuuttajiin pätevät eri säännöt kuin suomalaisiin: pienituloinen suomalainen lapsiperhe voi hyvinkin jäädä alle eurorajan, mutta heitä ei silti karkoteta maan rajojen ulkopuolelle. Ei, koska he ovat toimivan sosiaaliturvan piirissä. Vietnamilaiset eivät Kela-etuuksien perään ole kyselleet.

Seuraava kysymys on, ovatko maahanmuuttajia kokevat määräykset tässä päivässä vai onko niiden tarkoituksena estää ainoankaan muuttajan jääminen Suomeen?

Nyt näyttäisi siltä, että Suomessa on jo sellaiset lait, jotka rajaavat työperäisenkin maahanmuuton yksinäisiin ihmisiin, joiden perässä ei seuraa muita muuttajia.

Kauhajokelaisperhekin joutui odottamaan monta vuotta ennen kuin koko perhe oli koossa. Vaatii suuria uhrauksia lähteä töihin ulkomaille ja jättää perheensä odottamaan.

Hävettäväksi tilanteen tekee eteläpohjalaiselta kannalta se, että kummankin perheen isä päätyi Suomeen ja Kauhajoelle erityisen Vietnamiin tehdyn rekrytointimatkan seurauksena.

Kauhajoen kunnanisät ja ja yritykset olivat innolla etsimässä uutta työvoimaa työvoimapulasta kärsiville aloille. Tavoitteena oli tuoda 600-700 maahanmuuttajaa töihin Suupohjaan vuosittain.

Tulijoita oli vuonna 2008 parikymmentä, mutta suurin osa heistä joutui palamaan takaisin kotimaahansa, kun töitä ei laskukauden aikaan ollutkaan.

Nyt pulassa ovat ne harvat, joille toimentuloa on löytynyt ja joiden perheet ovat seuranneet Vietnamista perässä.

Töihin pyytäjilläkin on vastuunsa: Olivatko he perillä tiukasta lainsäädännöstä? Tiesivätkö he, että euroraja on äkkiä vastassa, jos työmiesten lisäksi mukana tulee myös vaimo ja lapsia? Vai ottivatko he vaan työmiehen töihin kuin kenet tahansa kauhajokelaisen?

Kuvateksti:
Quynh Vu ja Hai Dang odottavat Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä Vun oleskeluluvasta. Jos huonosti käy, äiti lapsineen joutuu lähtemään takaisin Vietnamiin lapsien kanssa. Äiti ei voi saada työlupaa Suomessa kuin sellaiseen työhän, johon ei ole saatavilla suomalaista työvoimaa.