torstai 8. marraskuuta 2012

Turkulainen: Maahanmuuttajanaiset työllistävät itsensä

Turkulainen: Maahanmuuttajanaiset työllistävät itsensä 8.11.2012

Maahanmuuttajanaisten työllistyminen on hankalaa. Tämän tietävät kymmenen eri maista tullutta naista, jotka haluavat integroitua suomalaiseen kulttuuriin ja elämään. Lyhyet harjoittelut eivät johda vakituiseen työpaikkaan ja motivaatio laskee. – On väärin, että ihmisiä ensin opetetaan työhön ja sitten ei olekaan mitään mitä tehdä. Tästä seuraa psyykkisiä ongelmia, jotka heijasuvat myös lapsiin. Kun äiti voi hyvin, niin kaikki voivat hyvin, kertoo Daisy Ladies ry:n toiminnanjohtaja Hissu Kytö.

Naiset ovat laittaneet eri maiden ruokaa ja viettäneet aikaa yhdessä Daisy Ladiesin tiloissa Uudenmaankadulla. Idea osuuskunnan perustamisesta lähti, kun he huomasivat, että jokaisella on joitakin taitoja. Yksi osaa käsitöitä ja ruuanlaittoa, toinen taas osaa laittaa hiuksia. Yhdessä näillä taidoilla voisi tehdä jotain. Syntyi ajatus osuuskunnan perustamisesta.

Turun TE-toimisto lähti mukaan pilottihankkeeseen yhdessä Cimson Koulutuspalvelun kanssa. Pasi Ristilä ja Juhana Lehtiö ovat opettaneet naisille yrittäjyyden alkua sekä laskentaa ja kannattavuutta. Ryhmän luottamus oli kunnossa etukäteen, niin kaikki sujui hyvin. Koulutuksessa oli kymmenen kontaktiopetuspäivää ja välitehtäviä. Tarkoitus on tarjota mahdollisuus riskittömään yrittäjyyteen. Jos keikkoja on vähemmän, niin mahdollisuus soviteltuun päivärahaan kuitenkin säilyy.

Osuuskunta on vaatimattomasti nimeltään Golden Daisy ja se on ensimmäinen maahanmuuttajanaisten perustama. Malli toivottavasti aktivoi muitakin maahanmuuttajia. Painopiste osuuskunnalla on pitopalvelussa, kotiavussa ja hyvinvointipalveluissa. Myös graafisen sunnittelun ja psykologin osaamista löytyy. Vaikka on korkeakoulutettu ja suomen kielen taitoinen, niin se ei välttämättä takaa työpaikkaa.

Osuuskunta Golden Daisyn avajaiset lauantaina 1.12. klo 16.00 TAIMI II, Puutarhakatu 21. Liput ennakkoon Daisy Ladies, Uudenmaankatu 1, 2.krs.