tiistai 20. marraskuuta 2012

Sisäasiainministeriö: Maahanmuutto 2020 -strategia pyrkii vastaamaan tulevaisuuden työllisyyskysymyksiin

Sisäasiainministeriö: Maahanmuutto 2020 -strategia pyrkii vastaamaan tulevaisuuden työllisyyskysymyksiin 20.11.2012

Sisäministeriössä valmistellaan uutta maahanmuuttostrategiaa. Työ käynnistettiin vuoden alussa hallitusohjelman suunnitelman mukaisesti ja nyt valmistelussa on edetty tiiviiseen kirjoitusvaiheeseen. Strategiahankkeen puheenjohtaja Pentti Visanen kertoo, että strategian punaisena lankana ovat Suomen työllisyyteen ja huoltosuhteeseen liittyvät kysymykset.

Sisäministeriössä valmistellaan uutta maahanmuuttostrategiaa. Työ käynnistettiin vuoden alussa hallitusohjelman suunnitelman mukaisesti ja nyt valmistelussa on edetty tiiviiseen kirjoitusvaiheeseen. Strategiahankkeen puheenjohtaja Pentti Visanen kertoo, että strategian punaisena lankana ovat Suomen työllisyyteen ja huoltosuhteeseen liittyvät kysymykset.

Maahanmuuttostrategiassa on tarkoitus ennakoida Suomeen kohdistuvaa maahanmuuttoa ja sen vaikutuksia yhteiskuntaan. Hallitusohjelmassa maahanmuuttostrategian laadinta on liitetty Suomen talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistamiseen. Hankkeen puheenjohtaja, osastopäällikkö Pentti Visanen, kertoo Monitorin haastattelussa miten strategian valmistelu etenee.

Strategiassa pureudutaan työllisyysteemaan, mutta pohditaanko myös muita maahanmuuton kysymyksiä tästä näkökulmasta?

Työelämän kysymykset kytkeytyvät monilla tavoin Suomeen muuttavien henkilöiden, vasta tuloaan harkitsevien ja täällä asuvien elämäntilanteisiin. Työn teon kysymykset liittyvät myös toimeentuloedellytyksiin ja oleskelulupakysymyksiin.

Strategiassa pyritään paneutumaan maahanmuuttajien työllisyysasteen nostamiseen ja esimerkiksi ulkomaisten opiskelijoiden mahdollisuuteen siirtyä opintojensa jälkeen suomalaiseen työelämään.

Jos mietitään Suomeen työn takia muuttaneita henkilöitä, niin heidän puolisoidensa ja perheidensä viihtymisellä on tärkeä merkitys siinä, että osaava työvoima saadaan pysymään Suomessa.

2020-hanke järjesti tilaisuuden, jossa useat eri sidosryhmät pohtivat maahanmuuttohallinnon uudistamista. Tapahtumassa nousi esille kotouttamiseen liittyvien tilastotietojen puute. Miten tulevaisuuden ennakointi onnistuu ilman näitä tietoja tai onko tarkoituksena aloittaa tietojen systemaattinen kerääminen?

Tietoja kyllä kerätään, mutta tiedot ovat hajallaan eri viranomaisten rekistereissä. Tietojen analysoinnissa on myös puutteita. Tästä syystä luotettavan kokonaiskuvan saaminen maahanmuuton tilasta voi olla vaikeaa. Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmistunut selvitys kotouttamisen osaamiskeskuksesta ja Maahanmuuttovirasto valmistelee puolestaan selvitystä maahanmuuton osaamiskeskuksesta.

Osaamiskeskusten tarkoituksena on muun muassa eri lähteistä saatavien tietojen käsittely ja analysointi. Tarkemmasta tiedosta tulee olemaan hyötyä maahanmuuttotyön suunnittelussa ja poliittisessa päätöksenteossa.

Millä lailla poliittiset vaikuttajat tulevat osallistumaan strategian työstämiseen?

Strategiaa on tarkoitus käsitellä kotouttamis- ja maahanmuuttopoliittisessa ministeriryhmässä vielä kaksi kertaa ennen vuoden vaihdetta. Sen jälkeen, kun työryhmän työ on valmistunut, strategia on tarkoitus lähettää lausunnolle.

Lausuntojen perusteella viimeistelty strategia viedään kotouttamis- ja maahanmuuttopoliittiselle ministeriryhmälle ja sen jälkeen koko valtioneuvoston hyväksyttäväksi.

Milloin strategia lähtee lausunnoille?

Lausuntokierros järjestetään sen jälkeen, kun strategia on luovutettu eli näillä näkymin lausunnolle lähettäminen tapahtuu helmikuun 2013 alussa.

Lisätietoja hankkeesta: www.intermin.fi/maahanmuutto2020
Video Suomeen suuntautuvasta maahanmuutosta: www.youtube.com/user/Sisaministerio?feature=watch
Twitter: twitter.com/maahanmuutto