perjantai 30. marraskuuta 2012

Savon Sanomat: Solvausta, valeblogeja ja hakaristejä kodin seiniin

Savon Sanomat: Solvausta, valeblogeja ja hakaristejä kodin seiniin 30.11.2012

Maahanmuuttoaiheisesta sivusta Aamulehdessä vastanneen toimittaja Maila-Katriina Tuomisen kiusaaminen rajoittui aluksi sähköposteihin, puhelinsoittoihin ja nimettömiin verkkokeskusteluihin.

Tuntematon henkilö julkaisi netissä Juntusen nimissä valeblogin.

Vaikka kirjoittajalla ei ollut hajuakaan toimittajan henkilökohtaisesta maailmankatsomuksesta, se ei estänyt laittamasta sanoja Tuomisen suuhun.

"Olen Aamulehdessä toimiva stalinistinen totinen torvensoittaja, aivan kuin Piru raamatun äärellä. Mielestäni suomalaiset on kansakuntana tuhottava", blogin esittelytekstissä irvailtiin.

Jotkut verkossa julkaistut tekstit olivat astetta alatyylisempiä ja olisivat helposti ylittäneet kunnianloukkaussyytteen rajan. Kirjoittajaa oli kuitenkin vaikea jäljittää.

Lopulta verbaalit hyökkäykset alkoivat muuttua fyysisiksi. Tuomista tönäistiin kaupungilla, ja hänen talonsa seiniin maalattiin hakaristejä.

Kun Tuominen veti kulttuuritalolla kuntavaalipaneelia, häntä tultiin häiriköimään ja videoimaan.

Lopulta yksi vaaleissa itsekin ehdolla ollut häirikkö sai kahden vuoden vankeustuomion, kun häntä vastaan nostettiin yhteiskanne.

Tuominen oli oikeusjutussa todistajana, vaikka hän ei ikinä itse nostanut syytettä.

Työpaikalla oli Tuomisen kertoman mukaan suhtauduttu penseästi hänen pyyntöönsä saada työnantajalta oikeusapua. Oli vain annettu ymmärtää, että toimittajan tulisi kestää kovaakin painostusta.

Myös asiantuntijat uhkailun kohteina

Tampereen yliopiston journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksessa Cometissa on parhaillaan käynnissä tutkimishanke, jossa selvitetään verkon aggressiivisen kirjoittelun vaikutuksia julkiseen keskustelukulttuuriin ja journalismiin.

Hankkeessa tutkijana toimivan Reeta Pöyhtärin mukaan tutkimustulokset antavat näyttöä sille, että Suomessa vihapuhe kohdistuu vähemmistöjen ja naisten lisäksi poliitikkoihin ja toimittajiin, sillä aggressiiviset verkkokeskustelijat katsovat heidän olevan vallan kahvassa.

Oman osansa saavat aktiivisesti jonkin asian puolesta toimivat asiantuntijat.

– Esimerkiksi karppauskeskusteluun osallistuneet terveystutkijat ovat joutuneet monenlaisten uhkausten kohteeksi. Heidän asiantuntijuutensa kiistetään ja tutkimusmotiiveja epäillään, Pöyhtäri kertoo.

Lue aiheesta lisää perjantain Savon Sanomista.