tiistai 13. marraskuuta 2012

MTV3: Ulkomaalaiset tuntevat Suomen sosiaalietuudet - tietoa välittävät puskaradio ja Kela

MTV3: Ulkomaalaiset tuntevat Suomen sosiaalietuudet - tietoa välittävät puskaradio ja Kela 13.11.2012

Virolaisisä ahkeroi rakennuksella Helsingissä ja hänen virolainen vaimonsa nostaa Suomesta maksettavat lapsilisät Tallinnassa. Siinä yksi esimerkki suomalaisista sosiaalietuuksista, jotka matkaavat euroina maailmalle. Maksut perustuvat EU:n lainsäädäntöön.

Kela antaa tietoa sosiaalietuuksista periaatteidensa mukaan kaikille.

Kelan lakimiehen Henna Huhtamäen mukaan tukien maksu Suomesta ulkomaille yleistyi sen jälkeen, kun Virosta tuli EU:n jäsenmaa. Myös muunmaalaiset työntekijät liikkuvat maasta toiseen aiempaa enemmän. Esimerkiksi Suomen rakennustyömaille saapuu runsain joukoin ulkomaista työvoimaa.

Ylen uutisten mukaan perhe-etuuksia maksetaan yleisimmin EU- ja ETA-maiden alueella Viron lisäksi Ruotsiin, Britanniaan, Saksaan ja Puolaan. Lapsilisiä maksettiin viime vuonna ulkomaalaisille ja ulkomailla asuville suomalaisille kaikkiaan 4,5 miljoonaa euroa.

Jotta lapsilisä maksettaisiin, työntekijän on oltava Suomen sosiaaliturvan piirissä ja työskentelyn pitää täyttää tietyt edellytykset.

– Työskentelyn pitää kestää vähintään 4 kuukautta, työajan on oltava vähintään 18 tuntia viikossa ja palkan on oltava työehtosopimuksen mukainen tai noin 1 100 euroa kuussa. Lisäksi työnantajan kuuluu pidättää työntekijän palkasta Suomeen sosiaaliturvamaksuja, eli esimerkiksi sairausvakuutukseen sisältyvät maksut, Huhtamäki listaa.

Paremman sosiaaliturvan maa maksaa erotuksen

Lapsilisää voi saada yhdestä tai kahdesta maasta. Esimerkiksi Suomessa työssä käyvän virolaismiehen perheelle lapsilisät maksaa ensisijaisesti Viro. Samaa pätee toiseenkin suuntaan: kun suomalainen muuttaa ulkomaille töihin, kotiin jäävä perhe voi saada lapsilisää ulkomailla työssä käyvän uudesta kotipaikasta.

Koska lapsilisät ovat Suomessa esimerkiksi Viroa korkeammat, Suomi maksaa perheelle niin sanottua erotusetuutta. Virolaisperhe saa lapsilisää siis saman summan kuin suomalaisperhe saa.

Yhteensovitusta maksetaan vain EU- ja ETA-maissa tai Sveitsissä asuville.

Ulkomaalaiset tuntevat Suomen sosiaalietuudet hyvin

Ulkomaille maksettavat sosiaalietuudet ovat herättäneet alkuviikosta kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Yksi tuohtuneista on SDP:n kansanedustaja Päivi Lipponen. Hän aikoo jättää sosiaaliministeriöön kirjallisen kysymyksen siitä, miten paljon Suomessa on vastaavia käytäntöjä ja voiko esimerkiksi omaishoidon tuesta tulla samanlainen tukimuoto.

Lisäksi Lipponen ihmettelee sitä, miksi Kela kertoo ulkomaalaisille niin auliisti siitä, millaisia sosiaalietuuksia Suomessa töissä käyvät voivat saada.

Huhtamäen mukaan Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat usein toki perillä suomalaisista etuuksista, mutta syytä siihen hän ei tiedä.

– Onko se sitten puskaradio, joka tiedottaa vai mikä, sitä me emme ihan tarkkaan tiedä. Mutta ulkomaalaiset tosiaan hakevat usein esimerkiksi lapsilisää Kelasta. Ja jos me huomaamme, että perheessä on alle kolmivuotias lapsi, me kerromme kyllä, että perheellä voi olla oikeus myös kotihoidon tukeen. Kuuluu ihan yleisiin asiakaspalveluperiaatteisiimme, että kohtelemme kaikkia tasapuolisesti. Kaikki tieto löytyy myös Kelan nettisivuilta.

Omaishoidon tuesta lapsilisien kaltainen etu?

Voiko sitten omaishoidon tuesta tulla vastaavanlainen tukimuoto, josta hyötyvät myös Suomessa työssä käyvien työmiesten ja -naisten ulkomailla asuvat omaiset, kuten Päivi Lipponen pelkää?

Huhtamäen mukaan sitä ei ole kukaan vielä selvittänyt. Hän muistuttaa, että EU-lainsäädännön soveltaminen velvoittaa kuitenkin monessa asiassa yhdenvertaiseen kohteluun.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.