keskiviikko 14. marraskuuta 2012

HS: Ruotsi kiristää somalien vastaanottoa – Suomi seuraa tilannetta

Helsingin Sanomat: Ruotsi kiristää somalien vastaanottoa – Suomi seuraa tilannetta 14.11.2012

Turvallisuustilanne Somaliassa on parantunut siinä määrin, että Ruotsi voi jatkossa ehdottaa turvapaikkaa anoville somaleille pakolaisuutta kotimaansa sisällä. Somaliassa ei käydä enää aseellista sisällissotaa, Ruotsin siirtolaisvirasto Migrationsverket arvioi kannanotossaan.

Viraston mukaan tilanne on kuitenkin yhä paikoin turvaton ja epävakaa, ja Somalian sisällä on "vaikeita vastakohtaisuuksia". Somaliasta tulevien turvapaikkahakemukset on siksi "tutkittava huolellisesti" erityisessä järjestyksessä, "jotta voidaan arvioida, onko olemassa yksilöä koskeva uhkakuva", viraston oikeudellisen osaston johtaja Fredrik Beijer selittää.

Somalian tilannetta on parantanut ruotsalaisarvion mukaan se, että islamistinen al-Shabaab-kapinallisarmeija on ajettu ahtaalle.

Poliittisesti Somalia on epävakaa eikä maalla ole toimivaa hallintokoneistoa. Mikään viranomainen ei myöskään puolusta kansalaisten ihmisoikeuksia. Silti joillekin turvapaikanhakijoille voi viraston mukaan ehdottaa asuinpaikan vaihtamista Somalian sisällä.

Suomi ei näe vielä syytä muuttaa suhtautumistaan Somaliasta tuleviin turvapaikanhakijoihin, sanoo Esko Repo, joka on Suomen maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja.

Ruotsalaisviraston tavoin myös Suomi arvioi, että Puntland ja Somalimaa ovat Somaliassa vakaimpia alueita.

"Seuraamme Somalian tilannetta. Se on tietyllä tavalla parantunut. Mutta muutaman kuukauden perusteella ei vielä voi tehdä johtopäätöksiä. Emme halua hätiköidä", Repo kertoo.

Aikaisemmin kaikki Mogadishusta ja Somalian etelä- ja keskiosista tulleet turvapaikanhakijat saivat jäädä Ruotsiin, uutistoimisto TT kertoo. Turvapaikan sai 90 prosenttia sitä anoneista, nyt osuus laskee Beijerin arvion mukaan 80–85 prosenttiin.

Somalialaiset ovat viime vuosina olleet Ruotsissa suurin turvapaikanhakijaryhmä. Vasta viime kuukausina Syyrian sisällissotaa paenneita on tullut maahan enemmän.

Ennusteen mukaan Ruotsiin pyrkii noin 8 000 somalialaista turvapaikanhakijaa vuosina 2012–2013 ja lisäksi noin 20 000 somalia, joilla on oikeus asua perheensä luona Ruotsissa.

Ruotsissa asui vuonna 2011 väestötilastojen mukaan noin 40 200 Somaliassa syntynyttä ihmistä. Vuosina 2000–2011 Ruotsin kansalaisuuden sai 7 200 somalia.

Suomi on Ruotsia vaatimattomampi vastaanottajamaa pakolaisille. Vuoden alussa Suomessa asui 14 045 äidinkielenään somalia puhuvaa ihmistä.

Eniten turvapaikkahakemuksia, 1 500 tuli vuonna 2009. Tänä vuonna 165 somalia on hakenut turvapaikkaa Suomessa, Repo kertoo.