maanantai 12. marraskuuta 2012

Aamulehti: Vietnamilaisravintolan pitäjiä syytetään ihmiskaupasta Tampereella

Aamulehti: Vietnamilaisravintolan pitäjiä syytetään ihmiskaupasta Tampereella 12.11.2012
Aamulehti: Syyte: Töitä 13,5 tuntia joka ikinen päivä, passi pomolla ja asuntona keittiön nurkkaus

Vietnamilaisravintolan epäiltyä ihmiskauppaa käsitellään Tampereella tällä viikolla. Syyttäjän mukaan työntekijä oli töissä seitsemänä päivänä viikossa noin 13 tuntia päivittäin.

Syytteessä olevat mies ja nainen pyörittivät Saigon Mai -nimistä ravintolaa Tampereen Kalevan kaupunginosassa.

Syyttäjän mukaan he pyysivät asianomistajan töihin Vietnamissa, mutta eivät puhuneet hänelle pitkistä työajoista. Työntekijä ei myöskään saanut luvattua omaa huonetta, vaan joutui asumaan suurimman osan ajasta työnantajiensa keittiön nurkassa.

Hän sai syytteen mukaan palkkaa 700–1000 euroa kuussa, ja ainoat vapaapäivät olivat jouluna ja juhannuksena.

Ihmiskaupan vaihtoehtoisena syytteenä on kiskonnantapainen työsyrjintä. Ravintolan toiminimen omistanutta naista syytetään Pirkanmaan käräjäoikeudessa myös törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

-----

Aamulehti: Syyte: Töitä 13,5 tuntia joka ikinen päivä, passi pomolla ja asuntona keittiön nurkkaus

Tampereella on jälleen luettu ihmiskauppasyyte, jonka yksityiskohdat muistuttavat orjuutta. Syyttäjän mukaan tamperelaisen vietnamilaisravintolan Saigon Main omistaja ja hänen miehensä harhauttivat keski-ikäisen vietnamilaismiehen pakkotyöhön vuonna 2010.

Syyttäjän mukaan mies majoitettiin pariskunnan asunnon keittiön nurkkaukseen. Mies työskenteli Sammonkadulla sijaitsevassa ravintolassa 1.10.2010–12.4.2012. Työaika oli syyttäjän mukaan joka päivä vähintään 9.00–22.30 eli 13, 5 tuntia vuorokaudessa.

Koko tänä aikana miehellä oli kaksi vapaapäivää: yksi jouluna ja yksi juhannuksena.

Vuosilomaa ei ollut, ja kuukausipalkka vaihteli 700 ja 1000 euron välillä. Palvelualojen ammattiliiton laskelmien mukaan mieheltä jäi saamatta palkkaa yhteensä yli 111 000 euroa.

Syyttäjän mukaan kielitaidoton mies oli riippuvainen työnantajistaan ja hänen passinsa oli heidän hallussaan. Lisäksi mies velkaantui työnantajilleen lähettäessään rahaa omaisilleen.

Syytetyt kiistävät syytteet. Heidän mukaansa työntekijällä oli mahdollisuus lopettaa työt, hänellä oli oma huone ja palkka oli sopimuksen mukainen. Työaikakin oli heidän mukaansa normaali. Lisäksi miespuolinen syytetty on asianajajan mukaan ravintolan kokki eikä ole vastuuasemassa yrityksessä.