tiistai 2. lokakuuta 2012

Mediuutiset: Oulun paperittomien klinikka ei löydä asiakkaita

Mediuutiset: Oulun paperittomien klinikka ei löydä asiakkaita 2.10.2012

Oulun Diakonissalaitos muutti paperittomille henkilöille tarkoitetun viikoittaisen vastaanottopäivystyksen päivittäiseen puhelinpäivystykseen.

Diakonissalaitoksen diakoniajohtaja Hannu Rahikainen, miksi vastaanotto lopetettiin?

– Me emme suinkaan ole lopettaneet vastaanottoa, vaan siirtyneet päivittäiseen puhelinpäivystykseen. Puhelimeen vastaa yksi meidän työntekijöistämme, ja hän ottaa tarvittaessa yhteyttä lääkäriin, hoitajaan tai juristiin.

Lääkärin puheille pääsee parhaassa tapauksessa samana päivänä. Eli lääkärit ovat yhä toiminnassa mukana. Mutta ei ole järkeä istua odottamassa vastaanotolla, jos potilaita ei tule.

Puhelinsoittojakin on tullut vain muutamia. Poliisin arvion mukaan potentiaalisia käyttäjiä meidän toiminta-alueellamme olisi kymmeniä.

Miksi yhteydenottoja ei tule?

– Olemme miettineet, eikö apua tarvitsevaa väkeä todella ole vai eivätkö he ole luottaneet siihen, ettei toiminta uhkaa heidän oleskeluaan Suomessa. Tai sitten emme ole saaneet viestiä perille. Olemme antaneet yhteystiedot kaikkiin toimintapisteisiin, joissa on maahanmuuttajien toimintaa, ja olemme koettaneet saada tietoa perille myös maahanmuuttajien kuntoutustoiminnan kautta.

Meillä myös oli pitkä kesätauko. Kesäkuun alussa aloitettua vastaanottoa pidettiin kesätauon jälkeen elokuun lopussa ja syyskuun alkupuolella.

Miksi apua tarvitsevat pelkäisivät tulla klinikkaan?

– Täällä on kesällä levitetty uhkaavansävyisiä monisteita, joissa toiminnastamme on kerrottu negatiivisesti. Monisteissa on mainittu klinikan sijainti. Helsingissähän paperittomien klinikan sijainti on ollut luottamuksellinen tieto. Me emme ole osanneet pitää sijaintitietoa uhkana.

Jatkuuko toiminta?

– Ilman muuta katsomme tämän vuoden loppuun, ja jos toimijat haluavat olla mukana, emme pura palvelua. Mukana on neljä lääkäriä, kaksi hoitajaa ja juristi.

Jos joku haluaa pysyä piilossa, Helsinki on luonnollinen paikka. Mutta pohjoisessa on monta vastaanottokeskuksesta. Tarvetta palvelulle voisi kaiken järjen mukaan olla.