keskiviikko 29. elokuuta 2012

Yle: Haavisto: Puheet somalien paluumuutosta ennenaikaisia

Yle Uutiset: Haavisto: Puheet somalien paluumuutosta ennenaikaisia 29.8.2012

Pekka Haaviston mielestä Suomessa asuvia somalialaisia voisi rohkaista työskentelemään Somalian puolesta. Haavisto arveli Ylen aamu-tv:ssä, ettei vihreiden menestys presidentinvaaleissa näy suoraan kuntavaaleissa. Hän kertoi myös, että ystävyys Teuvo Hakkaraiseen on säilynyt.

Maailman epävakaisimpaan valtioon Somaliaan valittiin uusi parlamentti reilu viikko sitten. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto on toiveikas sen suhteen, että rauhanprosessi maassa etenee.

- Somaliassa on tapahtunut muutos politiikassa. Nyt meneillään on paras yritys rauhanprosessissa 20 vuoteen. Tämä on myös hyvin somalivetoinen prosessi, rauhantyötä maassa tehnyt Haavisto sanoi Ylen aamu-tv:ssä keskivikkona.

Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu siitä, pitäisikö Suomessa asuvien somalien pakolaisasemaa muuttaa, kun tilanne näyttää parantuvan Somaliassa. Haaviston mielestä puheet ovat ennenaikaisia.

- Tietysti tästä puhuminen on aivan liian aikaista. Jos Somaliassa on jonain päivänä rauha, eivät pakolaiskriteerit uusien ihmisten osalta enää täyty. Pakolaisstatuksen jo saaneista pitää pitää huolta. Kenenkään niskaan ei kannata alkaa hengittää - monet ovat juurtuneet Suomeen, lapset ovat koulussa ja niin pois päin.

- On varmaa, että osa somaleista palaa takaisin. Osa palaa ja osa jää, niin kuin aina kriisien jälkeen, Haavisto sanoo.

Haaviston mielestä Suomessa asuvia somalialaisia voisi rohkaista työskentelemään maan puolesta.

- Koulutetut somalit voisivat alkaa tehdä työtä isänmaansa puolesta ja tuoda sinne osaamista. Myöskin Suomessa diasporaa voisi rohkaista tähän, hän sanoo.

”Pitää koputtaa puuta”

Haaviston mielestä mahdollisuuksia rauhanprosessin onnistumiseen Somaliassa on. Aiemmin alueet toimivat hyvin erillään toisistaan, nyt eri alueiden edustajat yrittävät neuvotella keskenään.

- Sotimiseenkin tulee kyllääntymispiste. Radikaalisen islamistisen puolueen käyttämät menetelmät toivat vastarinnan. Eri alueiden edustajat ajattelevat nyt, että mitä jos istuttaisiin yhteen. On entisiä radikaaleja, jotka ovat todenneet, että nyt ollaan mukana uudessa prosessissa.

- Toistaiseksi on mennyt aika hyvin. Pitää koputtaa puuta, että rauhallinen prosessi säilyy, Haavisto lisää.

Haaviston mielestä Somalian uuden parlamentin valta ulottuu karkeasti ottaen vain maan pääkaupunkiin Mogadishuun. Mogadishun turvallisuus taas on hyvin riippuvainen rauhanturvaajista, joita alueella on noin 18 000.

- Mogadishuun on saatu suhteellisesti hyvä tilanne, lapset voivat pitkästä aikaa pelata ulkona jalkapalloa. Turvallisuutta ei kuitenkaan olisi, jos ei olisi ugandalaisia ja burundilaisia rauhanturvaajia. Jos rauhanturvaajat lähtisivät pois, tilanne ja rauhanprosessi romahtaisivat.

Kansainvälinen operaatio on saanut myös maan merirosvo-ongelmaa hililtyksi. Merirosvoudessa on Haaviston mukaan kyse myös sosiaalisesta ongelmasta.

- On tärkeää saada nuoret koulutukseen ja työhön. Rekrytointipohjaa tällaiseen [merirosvouteen] on, kun ei ole työpaikkoja.

Kuntavaalit eri asia kuin presidentinvaalit

Haavisto ei usko, että vihreiden noste presidentinvaaleissa heijastuu suoraan syksyn kuntavaaleihin.

- Presidentinvaalit ovat eri asia jo siinä, että ihmiset joutuvat vaihtamaan puoluekantoja. Olen sanonut puolueen ehdokkaille, että menkää paikkoihin, joissa teitä odotetaan vähiten. Ei vain perinteisille vihreiden kannatusalueille.

Haavisto kertoo elämänsä normalisoituneen alkuvuoden presidentinvaalien jälkeen.

- Minulla on ollut rautakauppakesä, on tehty remonttia, ja ajatukset ovat olleet siinä. Kesä on tehnyt hyvää, olen ajatellut muuta kuin politiikkaa tai vaalikampanjaa.

Myös ystävyys kansanedustaja Teuvo Hakkaraiseen (ps.) on säilynyt.

- Hakkarainen kutsui minut traktorijazziin Viitasaaren suuntaan. En päässyt käymään, mutta olemme keskustelleet tuulivoimaseminaarista. Meillä on ollut yhteistyöprojekteja, Haavisto kertoo.