keskiviikko 22. elokuuta 2012

MTV3: Halla-aho: Somalialaiset lomailevat entisessä kotimaassaan, pakolaisasema pois

MTV3: Halla-aho: Somalialaiset lomailevat entisessä kotimaassaan, pakolaisasema pois 22.8.2012
Jussi Halla-aho: Kirjallinen kysymys somalien suojeluntarpeesta (blogi)
Uusi Suomi: Suomi tarkkailee somalien matkoja: ”Tulee kiinnittää huomiota”
MTV3: Kirkon ulkomaanavun vastaus Halla-aholle: Tervetuloa Mogadishuun
MTV3: Haavisto lyttää Halla-Ahon Somalia-kannanoton
Iltalehti: Somaliliitto tyrmistyi Halla-ahon puheista: Sairasta!
Iltalehti/STT: Suurlähettiläs Somalian tilanteesta: Hauras

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Suomessa suojelua nauttivien somalialaisten pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman lakkauttamiseksi.

Halla-aho perustelee kysymystään sillä, että Suomessa asuvat somalit ovat Ylen mukaan alkaneet jälleen vierailla Somalian pääkaupungissa Mogadishussa.

Halla-ahon mielestä Mogadishun turvallisuustilanne on parantunut niin merkittävästi, että Suomessa pakolaisina ja turvapaikan saaneiden somalialaisten suojeluntarve voidaan kyseenalaistaa.

– Koska osa pakolaisaseman tai toissijaisen suojeluaseman saaneista Suomen somaleista lomailee Somaliassa, heidän ei enää voida katsoa tarvitsevan Suomen tarjoamaa suojelua, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-aho huomauttaa kirjallisessa kysymyksessään, että Turkish Air -lentoyhtiö lentää kaksi kertaa viikossa Helsingistä Istanbulin kautta Mogadishuun.

________________________________

Jussi Halla-aho: Kirjallinen kysymys somalien suojeluntarpeesta (blogi)

Olen jättänyt 22.8. seuraavan kirjallisen kysymyksen:

Eduskunnan puhemiehelle

Ylen 20.8.2012 julkaiseman uutisen mukaan Suomessa asuvat somalit ovat alkaneet vierailla entisen kotimaansa pääkaupungissa Mogadishussa. Somaliliiton mukaan Mogadishussa on vieraillut jo satoja somaleja viime vuoden aikana. Harvat kuitenkaan suunnittelevat muuttoa takaisin Somaliaan.

Ulkoministeriön 26.6.2012 päivätyssä matkustustiedotteessa todetaan, että taistelut Mogadishussa ovat lakanneet. Tiedotteen mukaan Somalian turvallisuustilanne on sen sijaan huonontunut aiemmin suhteellisen vakaina pidetyillä Puntmaan ja Somalimaan alueilla sekä Somalian keski- ja eteläosissa. Somalian levottomuudet ovat siis siirtyneet itsenäiseksi julistautuneen Somalimaan ja alueelliseksi itsehallinnoksi julistautuneen Puntmaan alueille. Matkustustiedotteessa myös todetaan terrorismin uhan koskevan varsinkin länsimaalaisia.

Turvallisuustilanteen parannuttua Mogadishussa turkkilainen Turkish Airlines –lentoyhtiö on aloittanut kaupalliset lennot Helsingistä Istanbulin kautta Mogadishuun. Parikymmentä vuotta jatkuneen sisällissodan ja levottomuuksien jälkeen Suomen somalit itse näyttävät pitävän Somalian tilannetta riittävän rauhallisena maassa lomailuun. Kannattamattomana reittiä tuskin lennettäisiin nykyistä kahta kertaa viikossa.

Ulkomaalaislain (2004/301) 106 §:n mukaan pakolaisaseman voi saada Suomessa turvapaikan, pakolaisstatuksen tai perhesiteen perusteella tai henkilölle voidaan myöntää tietyin edellytyksin toissijainen suojeluasema. Ulkomaalaislain 107 §:ssä säädetään pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman lakkauttamisesta muun muassa seuraavasti:

Henkilön pakolaisasema lakkautetaan, mikäli tämä vapaaehtoisesti uudelleen turvautuu kansalaisuusvaltionsa suojeluun; vapaaehtoisesti asettuu asumaan maahan, josta pakeni ja jonka ulkopuolelle jäi vainon pelosta; tai ei ilmeisesti enää ole suojelun tarpeessa, koska olosuhteet, joiden vallitessa hänestä tuli pakolainen, ovat lakanneet olemasta.

Henkilön toissijainen suojeluasema lakkautetaan, mikäli toissijaisen suojeluaseman myöntämiseen johtaneet olosuhteet ovat lakanneet olemasta tai muuttuneet siinä määrin, ettei suojelua enää tarvita.

Koska osa pakolaisaseman tai toissijaisen suojeluaseman saaneista Suomen somaleista lomailee Somaliassa, heidän ei enää voida katsoa tarvitsevan Suomen tarjoamaa suojelua. Lisäksi turvapaikkapäätöstä Suomessa odottavien somalien tilanne on lähtömaan olosuhteiden osalta selvästi muuttunut. Turvapaikkahakemusten käsittelyajat Maahanmuuttovirastossa ovat pitkiä, normaalimenettelyssä keskimäärin noin vuoden mittaisia. Somalialaisten perhesideperusteisten oleskelulupahakemusten käsittely on kuitenkin ruuhkautunut siten, että parhaillaan ratkaisua odottavista hakemuksista vanhimmat on pantu vireille vuoden 2009 lopussa. Lähtömaan turvallisuustilanne on siis hakemuksen jättöhetkeen nähden muuttunut näissä tapauksissa huomattavasti.

Suomi on kansainvälisin sopimuksin sitoutunut tarjoamaan suojelua sitä tarvitseville. Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että turvapaikkamenettelyä ei käytetä siirtolaisuuden ja ns. elintasopakolaisuuden väylänä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Katsooko hallitus, että lähtömaassaan vapaaehtoisesti ja ilman pakottavaa tarvetta matkustavat henkilöt ovat edelleen suojelun tarpeessa?

Helsingissä 22 päivänä elokuuta 2012
Jussi Halla-aho /ps

______________________________________________


Uusi Suomi: Suomi tarkkailee somalien matkoja: ”Tulee kiinnittää huomiota”

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) haluaa lakkauttaa somalialaisten pakolaisaseman. Maahanmuuttovirastossa Somalian turvallisuustilanteen parantumista seurataan tarkasti, mutta vielä ei ole muutosten aika, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Uudelle Suomelle.

Halla-ahon aloitteen takana on uutisointi siitä, että Suomessa asuvat somalit ovat viimeisen vuoden aikana uskaltautuneet vierailemaan ja sukuloimaan Somalian pääkaupungissa Mogadishussa.

–Kyllähän siihen tulee kiinnittää huomiota, jos joku oleskelee kotimaassaan, johon liittyen on saanut suojelua, Esko Repo myöntää.

Somalian tilanne on parantunut merkittävästi, ja esimerkiksi Mogadishussa aseellisen väkivallan uhka on vähentynyt islamistiryhmä al-Shabaabin vetäydyttyä kaupungista viime kesänä. Toisaalta esimerkiksi ulkoministeriön ohje suomalaisille on yhä, että Somaliasta ”tulee poistua välittömästi eikä maahan pidä matkustaa”. YK:n mukaan maassa on lähes 1,5 miljoonaa sisäistä pakolaista.

Esimerkiksi al-Shabaab -ryhmittymä ja muu terrorismi ovat yhä turvallisuusuhkia myös Mogadishussa, Repo sanoo.

–Tämänkaltaisissa valtioissa ei voi tehdä liian nopeita johtopäätöksiä, Repo sanoo.

–Koko valtiota koskevien päätösperusteiden muuttamiseksi tilannetta pitää seurata pidempään.

Toistaiseksi päätöskäytäntö pysyy siis ennallaan.

–Pakkopalautuksia Mogadishuun ei tehdä, Repo sanoo.

Somaliasta irtautuneen Somalimaan tilanne on erilainen. Uusvaltio on sen verran rauhallinen, ettei sieltä tuleva saa pakolaisasemaa Suomesta ilman perusteltuja henkilökohtaisia syitä.

Jos Somalian tilanne rauhoittuu niin, ettei Mogadishussa oleskelua itsessään katsota vakavaa vaaraa aiheuttavaksi, tullaan käytäntöä muuttamaan. Nykyisinkin kahden vuoden oleskelu Suomen ulkopuolella aiheuttaa suojeluaseman peruutuksen.

–Jos tilanne on muuttunut, kun oleskelulupaa uusitaan, niin henkilö voidaan palauttaa lähtömaahansa, Repo kertoo.

Kansanedustaja Halla-aho esittää aloitteensa hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä. Hän viittaa perusteluissaan ulkoministeriön 26.6.2012 päivättyyn matkustustiedotteeseen: ”[tiedotteessa] todetaan, että taistelut Mogadishussa ovat lakanneet”, Halla-aho kirjoittaa.

Hän jättää mainitsematta yhteyden, jossa kyseinen lause esiintyy. Kokonaisuudessaan ulkoministeriö kirjoittaa näin: ”Somalian turvallisuustilanne on huono. Vaikka taistelut Mogadishussa ovat lakanneet, jatkuvat taistelut varsinkin Somalian keski- ja eteläosissa vaativat lähes päivittäin kuolonuhreja rauhanturvaoperaatio AMISOMin, väliaikaishallituksen, al-Shabaab -järjestön ja klaanien välisissä yhteenotoissa”.

Faktakulma
Suomen ulkomaalaislain mukaan henkilön pakolaisasema lakkautetaan, jos hän:
1) vapaaehtoisesti uudelleen turvautuu kansalaisuusvaltionsa suojeluun
2) menetettyään kansalaisuutensa saa sen takaisin omasta vapaasta tahdostaan
3) saa toisen valtion kansalaisuuden ja voi turvautua uuden kansalaisuusvaltionsa suojeluun
4) vapaaehtoisesti asettuu asumaan maahan, josta pakeni ja jonka ulkopuolelle jäi vainon pelosta tai
5) ei ilmeisesti enää ole suojelun tarpeessa, koska olosuhteet, joiden vallitessa hänestä tuli pakolainen, ovat lakanneet olemasta.

_______________________________________________

MTV3: Kirkon ulkomaanavun vastaus Halla-aholle: Tervetuloa Mogadishuun

–Jos hänellä kantti kestää, niin voidaan lähteä retkelle sinne, missä al-Shabaab vielä hallitsee. Retkellä voi sitten tarkistaa, mikä tilanne on oikeasti. Missään tapauksessa sota ei ole vielä ohi, Pentikäinen kertoo.

Pentikäisen mukaan Mogadishussa tilanne on tällä hetkellä hieman aiempaa vakaampi, mutta kaupungissa eletään silti herkkää vaihetta. Sisällissota maassa on jatkunut jo useiden vuosien ajan.

–On loistavaa, että ihmiset ovat päässeet pitkän ajan jälkeen tapaamaan sukulaisiaan. Osa jopa harkitsee paluuta.

Pentikäisen mukaan sotaa karkuun lähteneiden ihmisten paluu kotiseudulleen on monimutkainen kysymys, josta ei kannata vetää suoria johtopäätöksiä pelkän tilapäisen turvallisuustilanteen perusteella.

–En usko, että Hallan-ahon ehdotuksen taustalla olisi näiden ihmisten edun tai tilanteen parantaminen, Pentikäinen sanoo.

Kansanedustaja Halla-aho on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Suomessa suojelua nauttivien somalialaisten pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman lakkauttamiseksi.

Halla-aho perustelee kysymystään sillä, että Suomessa asuvat somalit ovat Ylen mukaan alkaneet jälleen vierailla Somalian pääkaupungissa Mogadishussa.

_____________________________________________________

MTV3: Haavisto lyttää Halla-Ahon Somalia-kannanoton

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan Somalian pääkaupungissa Mogadishussa turvallisuustilanne on jonkin verran parantunut ja hyvin monet Suomen somalaleista ovat pitkästä aikaa päässeet vierailemaan alueella.

Haavisto kommentoi Somalian tilannetta tänään Oulussa vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa. Haavisto toimii myös ulkoministerin erityisavustajana Afrikan konflikteissa.

- Jotkut Suomen somaleista ovat myös valmistelemassa sitä ajatusta, että voisivatko he muuttaa takaisin kotimaahansa, sanoo Haavisto MTV3 Uutisille.

Somalian tilanteen nosti esille Perussuomalaisten Jussi Halla-Aho. Hän asetti Suomessa asuvien somalaisten pakolaisistatuksen kyseenalaiseksi hallitukselle osoittamassaan kirjallisessa kysymyksessä.

Halla-aho perustelee kysymystä sillä, että Suomen somalialaiset ovat jälleen alkaneet vierailla Somalian pääkaupungissa Mogadiskussa.

Haaviston mukaan somalialaisten pakolaisstausta ei vielä tarvitse uudelleenarvioida.

- Mutta varmasti siinä tilanteessa, kun Somalia rauhoittuu ja siellä on turvalliset oltavat ei pakolaisuudelle enää ole perusteita. Mutta nyt on vielä hieman liian aikaista sanoa, ollaanko rauhanprosessissa siinä vaiheessa, että rauha todella saadaan aikaan, toteaa Haavisto.

Turvapaikkatilastojen mukaan Suomeen saapui viime vuonna 3088 turvapaikanhakijaa. Somalialaisia hakijoista oli toiseksi eniten, 356. Eniten turvanpaikanhakijoita tuli Irakista, lähes 600. Edellisestä vuodesta somalialaisten hakijoiden määrä laski runsaalla parilla sadalla ja kaikkien hakijoiden määrä lähes tuhannella.

Suomen somali -nettisivujen mukaan Suomessa asuu nyt yli 8000 Somalian kansalaista, mutta kieltä puhuivia on liki 13 000.

____________________________________________

Iltalehti: Somaliliitto tyrmistyi Halla-ahon puheista: Sairasta!

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-ahon jättämä kirjallinen kysymys on herättänyt paljon keskustelua.

Kirjallisessa kysymyksessään Halla-aho katsoo, että vapaaehtoisesti ja ilman pakottavaa tarvetta kotimaahansa matkustavat henkilöt eivät olisi suojelun tarpeessa. Kipinänä Halla-ahon kannanotolle toimi Ylen maanantaina julkaistu uutinen, jonka mukaan sadat Suomen somalit ovat uskaltautuneet lomailemaan Somalian pääkaupungissa Mogadishussa.

22-vuotta Suomessa asunut Suomen Somaliliiton varapuheenjohtaja Rage Abdulrahman on tyrmistynyt Halla-ahon esityksestä. Hän pitää Halla-ahon puheita sairaina ja todella väärinä.

- En ymmärrä, miksi somalialaisten matkustamisesta puhutaan nyt näin paljon. Mogadishussa voi kyllä vierailla, mutta siellä ei ole edelleenkään mahdollisuutta elää tai asua, kertoo Abdulrahman.

Abdulrahmanin mukaan erityisesti lapsille ja nuorille on tärkeää käydä katsomassa, missä heidän juurensa ovat, jotta he pystyvät luomaan identiteettiään.

- Otamme ison riskin, kun matkustamme kotimaahamme. Se on kuitenkin monelle niin tärkeää, että he ovat valmiita riskin ottamaan, Abdulrahman toteaa.

Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kommentoi tänään aiemmin Halla-ahon esitystä MTV3:lle. Pentikäinen kehottaa Halla-ahoa vierailemaan Mogadishussa ja varsinkin sellaisilla alueilla, missä al-Shabaab vielä hallitsee. Hänen mukaansa tämä voisi avata kansanedustajan silmiä.

Sekä Abdulrahman että Pentikäinen painottavat, että Somaliassa on edelleen sota käynnissä, vaikka Mogadishussa tilanne onkin hieman aiempaa rauhallisempi.

_____________________________________________

Iltalehti/STT: Suurlähettiläs Somalian tilanteesta: Hauras

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) katsoo, että Somalian Mogadishussa matkailevien Suomessa asuvien somalien pakolaisasema ja toissijainen suojeluasema on lakkautettava.

Somaliasta vastaava Suomen Kenian-suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger kuvailee maan turvallisuustilannetta hauraaksi.

- Mogadishussa ja muualla maassa on ollut jatkuvasti erilaisia iskuja, hän sanoo.

From-Emmesbergerin mukaan Somalian poliittinen prosessi on edennyt askeleittain. Viime viikolla maahan hyväksyttiin uusi perustuslaki.

- Tosin sielläkin pommit paukkuivat kokouspaikan vieressä, hän huomauttaa.

Halla-aho perustaa kirjallisen kysymyksensä ulkoministeriön viimeisimpään, kesäkuulle päivättyyn matkustustiedotteeseen ja Ylen 20. elokuuta julkaisemaan uutiseen, jonka mukaan Suomessa asuvat somalit ovat alkaneet vierailla Mogadishussa. Matkustustiedotteessa todetaan, että taistelut Mogadishussa ovat lakanneet. Muualla maassa ne kuitenkin jatkuvat.

Somalian turvallisuustilanne on huono

Ulkoministeriön matkustustiedote ei kokonaisuudessaan anna hyvää kuvaa Somalian turvallisuustilanteesta, jota luonnehditaan vaaralliseksi. Ulkoministeriö ei suosittele matkustamista maahan.

- Somaliassa on turvallisempia alueita, mutta sitten on sellaisia alueita, jotka eivät ole lainkaan turvallisia, sanoo ulkoministeriön lähetystöneuvos Ilkka Nordberg.

Nordbergin mukaan turvallisimpia alueita ovat viime aikoina olleet Somalimaa ja Puntmaa. Halla-aho taas väittää juuri kyseisillä alueilla tilanteen huonontuneen. Nordberg ja Halla-aho tulkitsevat samaa matkustustiedotetta eri tavoin.

- Siellä on pystytty toteuttamaan muun muassa joitakin kansalaisjärjestöjen projekteja, Nordberg sanoo.

Somalian kehitys on ollut Nordbergin mukaan myönteistä, mutta maata ei voi sanoa turvalliseksi.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Fund for Peace listasi Somalian tiistaina yhä maailman huonoimmassa jamassa olevaksi epäonnistuneeksi valtioksi.