sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Suomenmaa: Vain äänestämällä voi vaikuttaa

Suomenmaa: Vain äänestämällä voi vaikuttaa 15.7.2012

Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli ry on käynnistänyt projektin, jonka tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien äänestysaktiivisuutta jo tulevissa kuntavaaleissa.

Moniheli sai projektiinsa varat EU:n Solid-kotouttamisrahastolta. Tavoitteena on myös lisätä Suomeen muuttaneiden kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin. Monihelin projektia hallinnoi sisäasiainministeriö.

– Meillä on edessämme valtavasti työtä, projektin palkattu työntekijä Linus Atarah huokaa.

Huokaukseen on syytäkin, sillä viime kuntavaaleissa vain noin 20 prosenttia maahanmuuttajista kävi äänestämässä.

Suomessa maahanmuuttajat voivat äänestää kuntavaaleissa asuttuaan maassa kaksi vuotta. Eduskunta- ja EU-vaaleissa äänestäminen edellyttää Suomen kansalaisuutta.

Linus Atarah muutti Suomeen Ghanasta 25 vuotta sitten.

– Monet maahanmuuttajat ajattelevat, että äänestäminen ei koske heitä. Kunnallisvaalit ovat paikallisvaalit, ja tämä on erityisen outoa monille muuttajille, projektin toinen työntekijä, kenialaistaustainen Wanjiku wa Ngugi pohtii.

Monihelin toiminnanjohtaja Riitta Salin korostaa, että projektin yksi keskeinen tavoite on kotouttaa maahanmuuttajia uuteen kotimaahansa.

Aktivointiprojektin Moniheli toteuttaa lukuisten jäsenjärjestöjensä avulla. Tavoitteena on esimerkiksi valita nelisenkymmentä avainhenkilöä toimimaan linkkeinä yhteisöjensä ja yhteiskunnan välillä.