keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Imatralainen: Turvapaikanhakijat kulkevat Konnunsuolta eurolla Lappeenrantaan ja takaisin

Imatralainen: Turvapaikanhakijat kulkevat Konnunsuolta eurolla Lappeenrantaan ja takaisin 18.4.2012
Helsingin Sanomat: Urpilainen puolustaa Konnunsuon vankilakauppaa

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus muutti Tiuruniemestä Konnunsuolle entiseen vankilamiljööseen viime viikolla.

Muutto ei ole herättänyt pelkästään iloisia tunteita vastaanottokeskuksen asukkaissa. Televisiohaastatteluissa on kritisoitu ruoan tulemista laitoskeittiöstä. Ennen asukkaat kokkasivat mieleisensä ateriat itse.

Myös turvapaikanhakijoiden saama tulo, vastaanottoraha, tippui hivenen yli 300 eurosta vajaaseen 90 euroon.

Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen kertoo, että uuteen sopeutuminen on sujunut hyvin.

– Televisiouutisissa ruokaa etukäteen kritisoinut kaveri totesi eilen, että ruoka on täydellistä. Sekä henkilökunta että asukkaat ovat erittäin tyytyväisiä.

Matkaa Lappeenrannan keskustaan Konnunsuon vastaanottokeskukselta kertyy reilut 20 kilometriä. Syrjäisen sijainnin vuoksi asukkaille tarjotaan edestakaisia bussikyytejä Lappeenrannan keskustaan euron hintaan.

– Täältä ei ole minkäänlaista julkista liikenneyhteyttä kaupunkiin, käsittääkseni vain koulukyyti kulkee. Lähimmälle pysäkille on liikaa matkaa, joten haluamme tukea asukkaiden tutustumista suomalaiseen yhteiskuntaan halvalla bussikyydillä.

Kaksi edestakaista bussivuoroa alkaa liikennöidä vastaanottokeskukselta Lappeenrantaan 23.4., jolloin asukkaita on Jäppisen mukaan noin 70. Vuoroja ajetaan kolmena päivänä viikossa.

Jäppinen ei näe periaatteellisella tasolla mitään estettä sille, että myös muut alueen asukkaat voisivat halutessaan käyttää samaa bussivuoroa kaupunkiin. Hän kuitenkin korostaa, ettei mitään suunnitelmia asian suhteen ole ainakaan vielä olemassa.

– Me järjestämme ja maksamme bussikyydin, joten päätäntävaltakin on meille. Jokin yhteistyö Lappeenrannan kaupunginkin kanssa voisi ehkä olla mahdollista.Aiemmin Tiuruniemestä bussikyytejä järjestettiin Imatralle pari kertaa kuussa vastaanottorahan maksupäivinä.

Suuntaansa 50 sentin hintainen bussimatka on äärimmäisen edullinen normaaleihin joukkoliikennetaksoihin verrattuna. Imatralla paikallisliikenteen busseihin ei ole asiaa ilman kolmen euron hintaista matkalippua kilometrimäärästä riippumatta. Lappeenrannassa hinta vaihtelee kilometrimäärän mukaan aikuisten lippujen hinnan lähtiessä 3,20 eurosta.

Pidemmät matkat maksavat enemmän. Yhdensuuntainen matka Imatran ja Lappeenrannan välillä maksaa noin 8 euroa suuntaansa, Imatran ja Joutsenon välistä aikuinen matkustaja selviää noin 6 euron maksulla.

Lappeenrannan kaupungin liikenneinsinööri Birgitta Nakari kertoo, että Lappeenrannan paikallisliikenne ulotu Konnunsuolle asti. Irmeli Silventoinen teknisestä toimesta vahvistaa Jäppisen olettamuksen siitä, että Konnunsuolla kulkevat vain niin sanotut kouluvuorot.

– Viikonloppuisin, pyhinä ja koulujen loma-aikoina bussit eivät kulje.


Eurolla lohtua
KOMMENTTI

Eurolla Konnunsuolta Lappeenrantaan ja takaisin.

Minun mielestäni vastaanottokeskuksen idea on hyvä ja kannatettava.

Ihmiset, jotka ovat paenneet sodan jaloista, tarvitsevat tukemme. Ihan niin kuin me suomalaiset tarvitsimme sodan aikaan, jolloin lukuisat suomalaislapset joutuivat pakenemaan Ruotsiin. Uskon, että jos silloin olisi päässyt eurolla Tukholmaan, moni suomalaislapsi olisi muistanut tällaisen kädenojennuksen kyynelsilmin.

Etelä-Karjalaa ei pidä markkinoida vain rahakkaille venäläisille, vaan olisi hyvä muistaa, että täällä asuu ulkomaalaisia, jotka ovat joutuneet pakenemaan henkensä hädässä. Heillä tuskin on varaa shoppailla gallerioissa ja kauppakeskuksissa, joten eiköhän olisi inhimillistä, että he pääsisivät katselemaan kaunista satamaa. Se on tasa-arvoa.

Vastaanottokeskus

Vastaanottokeskuksella tarkoitetaan turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottokeskusta. Maahantulijat asuvat siellä sen ajan, jonka heidän turvapaikka- ja vastaavan asiansa käsittely kestää.

Keskus huolehtii turvapaikanhakijoiden vastaanotosta, majoituksesta, palveluista ja odotusaikaa tukevista toiminnoista monella tavalla.

Vastaanottotoimintaa koordinoi Suomessa sisäministeriö.

Suomen ensimmäiset vastaanottokeskukset perustettiin 1990-luvun alussa, jolloin ne olivat Suomen Punaisen Ristin ylläpitämiä keskuksia.

__________________________________

Helsingin Sanomat: Urpilainen puolustaa Konnunsuon vankilakauppaa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) puolustaa valtion kiinteistölaitoksen Senaatti-kiinteistöjen päätöstä myydä suljettu Konnunsuon vankila Lappeenrannassa.

Vankila oli Urpilaisen mukaan syytä myydä, vaikka se piti vuokrata pian takaisin vastaanottokeskuksen käyttöön.

Vastauksessaan kirjalliseen kysymykseen eduskunnassa Urpilainen kertoi, että vankilakäytön loppuminen olisi synnyttänyt puolen miljoonan euron ylläpitokulut vuodessa.

Kulujen kattaminen olisi tarkoittanut kilpailua vuokralaisista yksityisten tilantarjoajien kanssa.

Senaatti-kiinteistöt myi Konnunsuon vankilan kiinteistösijoittajalle runsas vuosi sitten 1,8 miljoonalla eurolla.

Valtio maksaa tiloista vuokraa 660 000 euroa vuodessa, ja lisäksi uusi omistaja on myynyt maita eteenpäin yli 2,2 miljoonalla eurolla.