keskiviikko 25. tammikuuta 2012

YLE: Silminnäkijä-ohjelma: Ihmiskauppa ulottuu rakennustelineille asti

YLE: Silminnäkijä-ohjelma: Ihmiskauppa ulottuu rakennustelineille asti 25.1.2012

Osa Viron työnvälitysfirmoista on mukana työperäisessä ihmiskaupassa. Tämän seurauksena suomalaisillakin rakennuksilla työskentelee rakennustyömiehiä ilman palkkaa. Kymmenien virolaisyhtiöiden epäillään osallistuneen työnhakijoiden välittämiseen ulkomaille petollisesti.

Tallinnassa toimiva ihmisoikeusjärjestö Living for Tomorrow (LFT) laatii parhaillaan Suomen poliisille kantelua useista tapauksista, joissa toisena osapuolena ovat suomalaiset firmat tai yksityishenkilöt. Tapaukset liittyvät lähes poikkeuksetta rakennustoimintaan, kerrotaan keskiviikkona TV2:n Silminnäkijä-ohjelmassa ”Kalevipojat myytävänä”.

Tyypillisessä tapauksessa virolaiselle rakentajalle on luvattu maksaa Suomen sopimusten mukaista palkkaa, mutta käytännössä työnantaja on suostunut maksamaan esimerkiksi vain Viron minimipalkan mukaista korvausta. On tullut ilmi myös tapauksia, joissa virolaista työntekijää on pidetty työssä useita kuukausia palkatta.

Järjestö muistuttaa, että työperäinen hyväksikäyttö on yksi ihmiskaupan muoto. Yleensä ihmiskauppa liitetään prostituutioon, mutta sitä on myös työmiesten huijaaminen katteettomilla lupauksilla.

- Syyllisten saamista vastuuseen katteettomista lupauksista haittaa se, että Virossa ei ymmärretä työperäisen pettämisen kuuluvan ihmiskaupan piiriin. Virossa ajatellaan vain prostituution olevan ihmiskauppaa. Työperäinen ihmiskauppa on täysin uusi teema. Eikä Virossa ole vielä edes lakia, jonka perusteella ihmiskauppaa harjoittavat saataisiin oikeuden eteen, sanoo LFT:n johtaja Sirje Blumberg.

”Viimeinen palkka kuuluu isännälle”

Vaikka ulkomaisten rakentajien palkkoihin ja työoloihin on saatu viime aikoina kohennusta, työvoiman väärinkäyttäjät löytävät uusia keinoja polkea palkkoja. Yksi keinoista on välitysfirmojen käyttö. Viron viranomaiset eivät valvo, toimivatko luvan saaneet työnvälittäjät asianmukaisesti.

- On aivan yleinen käytäntö, että viimeinen palkka kuuluu isännälle, kuvaa rakennusmies Matti Venela.

Matti Venela on yksi huijatuista. Hän työskenteli vajaa vuosi sitten Keravalla, ja palkkasaatavia jäi yhteensä 24 000 euroa.

- Työperäinen ihmiskauppa on ollut selvässä kasvussa vuodesta 2008, jolloin Viroon iski voimakas taloustaantuma. Työttömien määrä kasvoi nopeasti ja samalla maahan perustettiin kymmeniä työvoiman välitysyhtiöitä, kertoo Blumberg.

Katteettomilla lupauksilla petettyjen kokonaismäärää ei tiedetä, sillä vain osa tapauksista tulee järjestön tai viranomaisten tietoon. Järjestöllä on mm. ihmiskaupan uhreja auttava puhelin, johon tulevien puheluiden määrä on tasaisessa kasvussa.

Harmaan talouden torjumiseksi on tehty monia uudistuksia. Uusin on veronumero, joka tulee ensi kesänä pakolliseksi jokaiselle rakentajalle.


Lisää aiheesta YLE TV2 Silminnäkijä: Kalevipojat myytävänä 25.1.2012 klo 22.10